Η διατροφή του τριαθλητή, Jonny Brownlee

 Runbeat Team   16:35 16-09-2021  

Η διατροφή του τριαθλητή, Jonny Brownlee


Ο Jonny Brownlee είναι ένας από τους κορυφαίους τριαθλητές στον κόσμο, έχοντας κατακτήσει παγκόσμιους τίτλους και τρία Ολυμπιακά μετάλλια, ενώ έχει συνδέσει το όνομά του με μερικές πολύ σημαντικές στιγμές του αθλήματος.

Ο Brownlee ξεκίνησε την καριέρα του το 2006 και είναι αδερφός του Alistair Brownlee, ο οποίος είναι επίσης τριαθλητής. Οι δύο τους μάλιστα μας είχαν χαρίσει και μία μοναδική στιγμή στον τερματισμό του World Triathlon Series στο Μεξικό το 2016, με τον Jonny να καταρρέει και τον Alistair να τον βοηθάει να τερματίσει αφήνοντας την διεκδίκηση της νίκης.

Ο 31χρονος τριαθλητής μίλησε στην ιστοσελίδα 220triathlon.com σχετικά με τη διατροφή του, εξηγώντας το τι τρώει κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων. Ο Brownlee έδωσε μάλιστα και συμβουλές σχετικά με το πως να διατηρήσουμε μία υγιεινή διατροφή.

 

«Για πρωινό, θα έχω χυλό με κόκκινα μούρα, μπανάνα και μέλι ή γιαούρτι. Για μεσημεριανό, θα έχω μια ομελέτα με ζαμπόν και πιπέρι με μια σαλάτα και στη συνέχεια θα φάω γιαούρτι και μούσλι. Το απόγευμα συνήθως επιλέγω γιαούρτι ή τοστ. Μία άλλη επιλογή μου είναι καταναλώσω μία μπάρα ενέργειας πριν ή μία μπάρα πρωτεΐνης μετά από μία δύσκολη προπόνηση. Για βραδυνό, συνήθως έχω fajitas και σαλάτα, ή κεφτεδάκια με ζυμαρικά» αναφέρει σχετικά με την καθημερινή του διατροφή ο Brownlee.

Ο τριαθλητής στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τι καταναλώνει πριν και μετά από έναν αγώνα, λέγοντας: «Τη μέρα πριν από έναν αγώνα, θα καταναλώσω κοτόπουλο με ρύζι, καθώς είναι αρκετά εύπεπτο. Για πρωινό θα φάω χυλό και τοστ και μία ενεργειακή μπάρα δύο ώρες πριν τον αγώνα. Στη συνέχεια θα πιώ ενεργειακό ποτό μέχρι να αρχίσει ο αγώνας, αλλά όχι πάνω από 750 ml.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, συνήθως πίνω ένα ακόμα μπουκάλι ενεργειακού ποτού, επίσης 750 ml, μαζί με νερό και διάφορα gels. Μετά τον αγώνα, ελπίζω να έχω ανέβει στο βάθρο και να πιώ λίγη σαμπάνια, αλλά σίγουρα θα πιώ ένα shake αποθεραπείας, αλλά και ένα μπέργκερ με πατατάκια για να με… επιβραβεύσω»!

Για την προπόνησή του, ο Jonny Brownlee εξήγησε ποιες είναι οι πιο δύσκολες και πιο «χαλαρές» μέρες, λέγοντας πως προπονείται 30-35 ώρες την εβδομάδα. Στην προπόνησή του, ο τριαθλητής πραγματοποιεί 10 ώρες τρεξίματος, 15 με 20 ώρες ποδήλατο και περίπου 7 ώρες κολύμπι, μαζί με δύο sessions σε γυμναστήριο.

 

«Η Τετάρτη είναι η δυσκολότερή μου μέρα. Ξυπνάω στις 6:45 το πρωί και κολυμπάω για 6 χιλιόμετρα από τις 7:30 έως τις 9:30 πριν να φάω τα μούσλι μου. Στη συνέχεια τρέχω περίπου 14 χιλιόμετρα στις 10:00 και μετά παίρνω ένα καλό μεσημεριανό. Μετά από αυτό κάνω ποδήλατο για τέσσερις ώρες μαζί με μία στάση για καφέ, που καλύπτω περίπου 100 χιλιόμετρα συνολικά. Το απόγευμα κάνω stretch.

Η Δευτέρα και η Παρασκευή είναι οι πιο εύκολες μέρες, ενώ η Τρίτη είναι η πιο έντονη με δύσκολο session με κολύμπι το πρωί, και δύσκολο session με τρέξιμο το απόγευμα. Τις Τρίτες πραγματοποιώ έντονη προπόνηση το πρωί, που ακολουθείται από μία μέρα με πολύ ποδήλατο και τα Σάββατα περιλαμβάνουν πολλά χιλιόμετρα σε τρέξιμο και ποδήλατο».

Ο εκ των κορυφαίων του αθλήματος στον κόσμο, μοιράστηκε και πέντε tips σχετικά με την διατροφή που θα πρέπει ιδανικά να έχουμε.

1. Συγκεντρώσου στο πλάνο σου: Πρέπει η υγιεινή διατροφή να γίνει συνήθεια. Μπορεί να υπάρχουν μερικές μέρες που δεν θα φας πολύ καλά, αλλά τότε είναι που δεν πρέπει να τα βάλεις με τον εαυτό σου και να προσπαθήσεις να το παρακάνεις την επόμενη μέρα.

2. Τοποθέτησε μερικούς στόχους στο πλάνο σου: Για παράδειγμα, κατανάλωσε το λιγότερο πέντε φρούτα ή λαχανικά σε μία μέρα ή βάλε όριο στον εαυτό σου για μία σοκολάτα την εβδομάδα.

3. Επιβράβευσε τον εαυτό σου: Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει πάντα να το κάνεις με φαγητό. Μία καλή επιβράβευση μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους, κάτι το οποίο σου δίνει χαρά, σε κάνει να ξεχνιέσαι. Πρέπει να αναγνωρίσεις το γεγονός ότι είσαι συγκεντρωμένος στο πλάνο.

 

4. Είναι πάντα ευκολότερο όταν κάποιος τρώει τα ίδια με εσένα: Η βοήθεια από έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή απλά έναν training partner είναι κάτι το οποίο θα σας κάνει ευκολότερο να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο.

5. Φάε κάτι όσο πιο γρήγορα μπορείς αφού τελειώσεις την άθληση: Ιδανικά, πρέπει να τρώμε κάτι μέσα σε 20 λεπτά αφού ολοκληρώσουμε κάποια προπόνηση, κάτι το οποίο μας εμποδίζει από το να… αδειάσουμε το ψυγείο μόλις επιστρέψουμε σπίτι.