Η Ηρώ Μηλάκη με νέα παρτενέρ κυνηγά το «θαύμα» ενόψει Τόκιο
Νίκη Μηλιαράκη 11:45 30-03-2021

Η Ηρώ Μηλάκη έχει συνδέσει το όνομά της με το τάντεμ γυναικών ούσα από τα 18 της χρόνια πιλότος σε αθλήτριες με έλλειψη όρασης στους αγώνες ποδηλασίας ΑμεΑ. Έχει δύο συμμετοχές σε Παραολυμπιάδα και δύο έκτες θέσεις σε αυτές έχοντας για παρτενέρ την Αδαμαντία Χαλκιαδάκη, ενώ έχει κερδίσει πολλά μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και Κύπελλα.
Θα μπορούσε να έχει μία λαμπρή καριέρα ακολουθώντας το αγαπημένο της άθλημα, την ποδηλασία, σε ατομικό επίπεδο. Το έκανε για ένα διάστημα που έμεινε χωρίς παρτενέρ στο τάντεμ. Φαίνεται όμως ότι την ελκύει περισσότερο ο αθλητικός χώρος των ατόμων με αναπηρία.
Από το 2011 έως σήμερα έχει αλλάξει τρεις παρτενέρ, δεν έχει αλλάξει όμως το στόχο της που είναι ένα μετάλλιο σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Όταν η συνεργασία της με την Αδαμαντία Χαλκιαδάκη ολοκληρώθηκε ο 2017, βρέθηκε στο δρόμο της η 15χρονη τότε Ελένη Καλαντζή, με την οποία είχαν αρκετές επιτυχίες πριν τελικά η νεαρή ποδηλάτισσα αποφασίσει να σταματήσει. Το 2019 η Καλαντζή επανήλθε, η συνεργασία με την Ηρώ Μηλάκη ξεκίνησε και πάλι και όλα έδειχναν ότι ο στόχος ενός μεταλλίου στο Τόκιο θα ήταν εφικτός. Πριν από ένα μήνα, όμως το όνειρο κατέρρευσε καθώς η Ελένη Καλαντζή αποφάσισε για προσωπικούς λόγους να εγκαταλείψει την Κρήτη και την ποδηλασία. «200 μέρες πριν το Τόκιο έμεινα χωρίς παρτενέρ», θα εξομολογηθεί στο «runbeat.gr», η Ηρώ Μηλάκη, η οποία όμως δε χάνει την αισιοδοξία της καθώς βρήκε νέα παρτενέρ και πλέον ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για να μπορέσει να βρεθεί στην Παραολυμπιάδα του Τόκιο. «Ευτυχώς για εμάς βρήκαμε μία καινούργια αθλήτρια, η οποία λέγεται Εύη Σταμάτη και είναι από τη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε την ποδηλασία μόλις τώρα. Και με αυτή την αθλήτρια θα προσπαθήσουμε να πάμε στο Τόκιο. Θα πρέπει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει τον Ιούνιο να κάνουμε μία καλή εμφάνιση για να διεκδικήσουμε την πρόκριση». Δύσκολα πράγματα, όμως η ενασχόληση της ηρακλειώτισσας ποδηλάτισσας με τον αθλητισμό ΑμεΑ της έχει αποδείξει ότι όλα γίνονται.
Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως κάθε παιδί, έτσι και η Ηρώ Μηλάκη έκανε ποδήλατο στη γειτονιά της. «Μου άρεσε να κάνω ποδήλατο στη γειτονιά σαν ενασχόληση με τον ξάδελφό μου που ήταν μεγαλύτερος». Το ταλέντο της στην ποδηλασία δεν έμεινε απαρατήρητο από τον γυμναστή της στο σχολείο, τον Γιώργο Βαρβεράκη, ο οποίος της έδωσε το έναυσμα για να ασχοληθεί με την ποδηλασία. Κάπως έτσι πήγε σε σωματείο και έκτοτε υπηρετεί με περίσσια αγάπη την ποδηλασία έχοντας στο πλάι της μέχρι σήμερα τον ίδιο προπονητή. «Ξεκίνησα ποδηλασία όταν ήμουν 5η Δημοτικού. Προπονητής μου ήταν ο Γιώργος Βαρβεράκης από τότε και παραμένει ως και σήμερα», θυμάται η Ηρώ Μηλάκη και εξηγεί το πώς μπήκε στη ζωή της το τάντεμ.
«Επί της ουσίας σοβαρά τον αθλητισμό τον ξεκίνησα όταν ήμουν 15-16 χρονών. Όταν τελείωσα το σχολείο μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις είπα θα ασχοληθώ σοβαρά με τον πρωταθλητισμό γιατί είχα ένα κίνητρο και αυτό λεγόταν τάντεμ. Το 2008, όταν ήμουν 16 χρόνων δηλαδή, είχε διοργανώσει εδώ στην Κρήτη, το σωματείο μας ο Τάλως ΑμεΑ, ένα Ευρωπαϊκό κύπελλο και τότε είχαν έρθει αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου που ετοιμάζονταν για την Παραολυμπιάδα του Πεκίνου. Εγώ και κάποιοι συναθλητές μου είχαμε πάει για να βοηθήσουμε διοργανωτικά. Όταν είδα τότε τα τάντεμ μου έκαναν μεγάλη εντύπωση. Ήταν τάντεμ πολύ υψηλού επιπέδου, ήταν πρωταθλητές και Παραολυμπιονίκες αργότερα στο Πεκίνο. Είχαν έρθει τάντεμ από την Ισπανία, από την Πολωνία και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αυτό που με εντυπωσίασε ήταν το γεγονός ότι πήγαιναν πάρα πολύ γρήγορα. Είχα εντυπωσιαστεί με τις ταχύτητες που ανέπτυσσαν και μπήκε το μυαλό μου ότι θα ήθελα να ασχοληθώ κι εγώ με αυτό. Για να γίνεις πιλότος τάντεμ όμως θα έπρεπε να είσαι τουλάχιστον 18 ετών, οπότε εγώ δεν μπορούσα τότε καθώς ήμουν 16 και περίμενα απλά να ενηλικιωθώ. Ήξερα ότι όταν θα γίνω 18, λόγω και του προπονητή μου που ήταν ήδη προπονητής ατόμων με αναπηρία, θα ασχοληθώ με αυτό. Με την ενηλικίωσή μου ξεκίνησε η ενασχόλησή μου με το τάντεμ με στόχο τη συμμετοχή στην Παραολυμπιάδα του Λονδίνου του 2012».
-Γιατί δε σκέφτηκες ποτέ να πας στην Ολυμπιάδα ως Ηρώ Μηλάκη, αλλά επέλεξες την Παραολυμπιάδα ως πιλότος.
«Από την πρώτη στιγμή που βγήκα για μία προπόνηση με το τάντεμ κατάλαβα ότι είναι κάτι που μου ταιριάζει. Μου αρέσει σαν ιδέα, σαν ποδήλατο, σαν σύστημα… Μου αρέσει ότι είμαστε δύο άτομα που πρέπει να γίνουμε ένα για να πετύχουμε το στόχο μας. Γενικά μου αρέσει ο χώρος των ατόμων με αναπηρία, έχω μάθει πάρα πολλά από εκεί, έχω πάρει απίστευτες εμπειρίες και μαθήματα τα οποία με έχουν βοηθήσει πολύ στη ζωή μου. Δεν ήταν ότι απέκλεια τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς, ούτε το αποκλείω ακόμα και τώρα. Γι’ αυτό συνεχίζω να κάνω και μονό ποδήλατο και τάντεμ και συμμετέχω σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ατομικά. Μου αρέσει πάρα πολύ το τάντεμ και με εξιτάρει το γεγονός αυτό. Το έχουμε μάθει τόσο καλά, έχουμε επενδύσει πάρα πολύ και έχουμε βάλει συγκεκριμένους και υψηλούς στόχους. Όταν μιλάμε για στόχους μεταλλίων και πρώτης θέσης σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα για παράδειγμα είναι κάτι που θέλω να το πετύχω και εάν το πετύχω μετά να βάλω κάποιον άλλο στόχο. Όμως αυτή τη στιγμή έχω στο μυαλό μου ότι αυτός είναι ο κύριος στόχος μου και το όνειρό μου».