Η κατάθλιψη των δισεκατομμυρίων ευρώ στον αθλητισμό

 Χρήστος Κώνστας   11:33 05-06-2021  

Η κατάθλιψη των δισεκατομμυρίων ευρώ στον αθλητισμό


Είναι μόλις 23 ετών. Έχει καταφέρει να βρίσκεται στη κορυφή παγκοσμίως ενός από τα πιο απαιτητικά και σκληρά σπορ, του τένις. Η αντισυμβατική Γιαπωνέζα αθλήτρια αυτή τη φορά τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο από αυτόν που συνήθιζε, δηλαδή με τις αναρίθμητες νίκες της. Επειδή απλά δεν ήθελε τα φώτα τη δημοσιότητας. Αν και κάτοχος τεσσάρων Grand Slam και ενώ αγωνιζόταν ήδη στο περίφημο Roland Garros έχοντας σημειώσει και την πρώτη της νίκη αρνήθηκε να δώσει το «παρών» στην «υποχρεωτική» από τη διοργάνωση συνέντευξη τύπου. Της επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 δολαρίων και εκείνη αποχώρησε οριστικά επιμένοντας στην απόφαση της. Λίγα 24ωρα αργότερα μαθαίναμε ότι το κορίτσι-ίνδαλμα του τένις πάσχει από σοβαρής μορφής κατάθλιψη. Από πότε; Από το 2018.Τότε δηλαδή που άρχιζε να διαγράφει την παγκόσμια καριέρα της και να ξετυλίγει το απίστευτο ταλέντο της.

 

Κορυφαίοι συναθλητές της στάθηκαν από τη πρώτη στιγμή το πλευρό της. Ένας από αυτούς ο έτερος της κορυφής των ανδρών, ο Νόβακ Τζόκοβιτς , ο οποίος αποκάλεσε θαρραλέα τη γιαπωνέζα τενίστρια. Όμως ο έμπειρος τενίστας στις ίδιες δηλώσεις του είπε και κάτι ακόμη , το οποίο μας φέρνει πιο κοντά στα βαθύτερα αίτια, αυτού που συνηθίζουμε να ονομάζουμε, τίμημα με κάθε κόστος. Στη προσπάθεια του να καταδείξει ότι κατανοεί πλήρως την Οσάκα, εξήγησε «Βρέθηκα κι εγώ πολλές φορές στην λάθος πλευρά στην καριέρα μου με τα ΜΜΕ. Ξέρω τα συναισθήματα. Την στηρίζω». Ο Τζόκοβιτς άθελα του αποκαλύπτει και την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος ...ναι εκείνων που γεμίζει τις τσέπες αθλητών, χορηγών, εταιριών, μέσων ενημέρωσης ακόμη και κυβερνήσεων.

Το «παιχνίδι» παίζεται όχι μόνο στα κόρτ αλλά κυρίως έξω από αυτά. Και αυτό συμβαίνει σε όλα τα αθλήματα που «παράγουν» τζίρους δισεκατομμυρίων ευρώ, μερίδιο των οποίων-ίσως το μικρότερο-λαμβάνουν και οι βασικοί πρωταγωνιστές, δηλαδή οι αθλητές. Όμως γνωρίζουν τι συμβαίνει. Και όλοι, μα όλοι από όσους σήμερα βρίσκονται στην ελίτ του παγκόσμιου αθλητισμού τόσο στο ξεκίνημα όσο και στη πορεία της καριέρας τους , έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν και εκτός αγώνων με αυτό το ...τερατώδες σύστημα το οποίο τώρα τους κατασπαράσσει ψυχικά αλλά συνεχίζει να τους γεμίζει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

 

Είναι το ίδιο σύστημα που «αποκαλύπτει» κρατική βιομηχανία ντόπινγκ για να αποκλείσει ολόκληρες χώρες που φέρονται να την καθοδηγούσαν την ώρα που το ίδιο το σύστημα εκτρέφει τη βιομηχανία. Είναι το ίδιο σύστημα που «ψηφίζει» ποιες πόλεις-χώρες θα αναλάβουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ανάλογα με το εκάστοτε διακύβευμα των συμφερόντων. Είναι το ίδιο σύστημα που ¨στέλνει¨ παγκόσμια πρωταθλήματα σε χώρες που οι καιρικές συνθήκες θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία των αθλητών, επειδή απλά οι χώρες αυτές διαθέτουν πακτωλό πετροδολαρίων. Είναι το ίδιο σύστημα που επικαλούμενο την ¨πρόοδο¨ επιχειρεί να εισάγει ως επίσημα αθλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες ,δραστηριότητες που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό γιατί... φέρνουν χρήμα. Είναι το ίδιο σύστημα που ευθύνεται για την κατάθλιψη κάθε αθλητή. Γιατί βαθιά μέσα του είναι το ίδιο καταθλιπτικό. 

Μέρος αυτού του συστήματος είναι και οι αθλητές. Όσο πιο ψηλά στη κορυφή, τόσο πιο βαθιά στο σύστημα. Απαιτεί αυθεντική αθλητική ψυχή είτε για να πεις «όχι, ευχαριστώ δε θα πάρω», είτε πολύ περισσότερο για να το διαχειριστείς.