Η Μαρία Βούκοβιτς πέρασε από χίλια κύματα για να βρει την Ιθάκη της στην Ελλάδα

 Νίκη Μηλιαράκη   12:41 16-04-2021  

Η Μαρία Βούκοβιτς πέρασε από χίλια κύματα για να βρει την Ιθάκη της στην Ελλάδα


Η Μαρία Βούκοβτις γύρισε την μισή Ευρώπη για να βρει τελικά την Ιθάκη της στην Ελλάδα και στο γκρουπ της Ιωάννας Σιώμου. Μπήκε στο χώρο του στίβου από μικρή, είχε αρκετές διακρίσεις, ωστόσο, από κάποια στιγμή και μετά έχασε τον προορισμό και το στόχο της. Το γεγονός ότι αρκετοί προπονητές την αντιμετώπισαν ως υπέρβαρη για να ασχοληθεί με το αγώνισμα του ύψους την έκανε να πάψει να πιστεύει στον εαυτό της και τις δυνατότητές της. Έφυγε από τον τόπο καταγωγής της το Μαυροβούνιο, γύρισε αρκετές χώρες (Σερβία, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Σουηδία) και τον τελευταίο ενάμισι βρίσκεται στην Ελλάδα και είναι καλύτερη από ποτέ. Το γκρουπ της Ιωάννα Σιώμου τη βοήθησε πολύ να βρει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση και πλέον αυτό φαίνεται και στις επιδόσεις της. Στον κλειστό στίβο είχε άλμα στα 1.93μ. που αποτελεί ρεκόρ Μαυροβουνίου, ενώ για λίγο έχασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (1.96μ.). Τόσο η προπονήτριά της όσο και η ίδια, ωστόσο, θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να έρθει και αυτό.

Η Μαρία Βούκοβιτς μίλησε στο «runbeat.gr» για την ενασχόλησή της με τον στίβο, για την αθλητική της πορεία τα τελευταία 17 χρόνια και για τις συνθήκες που την έκαναν να έρθει και να επιλέξει να μείνει τελικά στην Ελλάδα.

«Ξεκίνησα στην Ε’ δημοτικού το στίβο και είμαι σε αυτόν τα τελευταία 17 χρόνια. Ένας καθηγητής μου με παρότρυνε να ασχοληθώ με τον στίβο και επειδή μου άρεσε πολύ το συνέχισα. Στην αρχή το είδα σαν μία ευχάριστη ενασχόληση. Περνούσα καλά, ταξίδευα σε διάφορες πόλεις στο Μαυροβούνιο και μετά από μερικά χρόνια έκανα ρεκόρ Μαυροβουνίου κι εκεί άρχισα να το βλέπω πιο σοβαρά. Μετά δούλεψα με τονΤότιτς για τέσσερα χρόνια και ήρθε και το πρώτο μου μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό νέων το 2009, όπου είχα κατακτήσει τη 2η θέση. Ένα χρόνο αργότερα κατέκτησα το χρυσό και κάπως έτσι άρχισα να βλέπω πιο σοβαρά το στίβο».

«Όταν άλλαξε το σώμα μου, άλλαξαν όλα»

Μέχρι τότε για την 29χρονη αθλήτρια ο στίβος ήταν ένα παιχνίδι και όπως ομολογεί, «δεν είχα συνειδητοποιήσει ως τότε την αξία μου. Το έκανα μόνο για να περνάω καλά. Μετά είδα πόση δουλειά πρέπει να κάνεις για να αγωνίζεσαι σε υψηλό επίπεδο για να ξεχωρίζεις σε διεθνείς αγώνες και να πετυχαίνεις τους στόχους σου. Υπήρξαν πολλές στιγμές που ήθελα να τα παρατήσω γιατί ήταν αρκετά δύσκολα, αλλά ποτέ δεν το έκανα. Το πιο δύσκολο για μένα ήταν στην ηλικία των 19-20 ετών που το σώμα μου άλλαξε και θεωρήθηκε ότι ήμουν πολύ χοντρή για να κάνω ύψος. Μπορεί στην πραγματική μου ζωή να ήμουν κανονική καθώς είμαι ψηλή, αλλά για το αγώνισμα του ύψους ήμουν χοντρή. Όσοι ήταν γύρω μου αυτό μου έλεγαν οπότε το πίστεψα κι εγώ».

«Ήταν δύσκολο γιατί πίστευα ότι ήμουν χοντρή»

Κάπου εκεί ο στίβος έγινε βάσανο για την Μαρία Βούκοβιτς καθώς έπαψε να πιστεύει στον εαυτό της. Μάλιστα, όπως τονίζει, «για ένα χρόνο ήταν δύσκολο γιατί πίστευα ότι ήμουν χοντρή και δεν έπρεπε να συνεχίσω τον αθλητισμό. Σκεφτόμουν να αλλάξω ρότα στη ζωή μου. Αλλά μου άρεσε πάρα πολύ, ήθελα να πετύχω και είπα από τη στιγμή που το έκανα μία μπορώ να το ξανακάνω. Άλλαξα πολλά κλαμπ γιατί στο Μαυροβούνιο δεν έχουμε προπονητές και καλά γήπεδα. Οπότε πήγα στην αρχή στη Σερβία, μετά στη Βουλγαρία, στο Λουξεμβούργο, στη Σουηδία. Στη Σερβία άρχισα ξανά να πιστεύω στον εαυτό μου και άρχισα να το αγαπώ και πάλι».

«Μου αρέσει εδώ, μου αρέσει η ατμόσφαιρα στο γκρουπ»

Οι συνεχόμενες αλλαγές δε βοηθούσαν στην εξέλιξή της, όμως έψαχνε αυτό που θα την κάνει να επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις. Όλα άλλαξαν γι’ αυτήν πριν από περίπου ενάμισι χρόνο. «Ήξερα την Τατιάνα (σ.σ. Γκούσιν) από τους αγώνες και μου είπε για την Ιωάννα (σ.σ. Σιώμου) και ότι μπορώ να έρθω να δοκιμάσω. Έτσι και έγινε. Πριν από ενάμισι χρόνο ήρθα για ένα μήνα να δω τις συνθήκες δουλειάς. Μου άρεσε εδώ, μου άρεσε η ατμόσφαιρα του γκρουπ και η Ιωάννα ήταν η πρώτη γυναίκα προπονήτρια που είχα. Πραγματικά πέρασα πολύ καλά και αποφάσισα να ξαναέρθω. Αγάπησα τον καιρό, η Ελλάδα είναι πολύ ωραία και τώρα ενάμισι χρόνο που είμαι εδώ μπορώ να πω ότι αισθάνομαι ότι έκανα το σωστό».

Τα αποτελέσματα φάνηκαν στον κλειστό

Τα αποτελέσματα εξάλλου άρχισαν να τη δικαιώνουν για την επιλογή της καθώς «στον κλειστό στίβο πήγα πολύ καλά, είχα άλμα στα 1.93 που είναι ρεκόρ για το Μαυροβούνιο και βρέθηκα και στον τελικό του Ευρωπαϊκού οπότε είμαι πολύ χαρούμενη για τη συνεργασία μου με την Ιωάννα. Τώρα θέλω να βρεθώ στο Τόκιο, να πιάσω το όριο που είναι 1.96μ. και ελπίζω ότι εάν είμαι υγιής και συνεχίσω την καλή προπόνηση θα το πετύχω. Θέλω να πιστεύω ότι θα πάμε και οι τρεις που είμαστε στο γκρουπ στο Τόκιο. Θα ήταν τέλειο αυτό».

«Είναι ωραίο να αισθάνεσαι ότι κάποιος πιστεύει σε εσένα»

Τι ήταν όμως αυτό που την έκανε να πιστέψει ξανά στον εαυτό της; «Η Ιωάννα μου έδειξε από την αρχή ότι πιστεύει σε μένα περισσότερο από ότι πιστεύω εγώ η ίδια στον εαυτό μου. Με βοήθησε να ξαναπιστέψω στον εαυτό μου. Με βοηθάει πάρα πολύ και η Ελισάβετ (σ.σ. Πεσιρίδου), η οποία έχει τόση θετική ενέργεια που σου τη μεταφέρει. Προσπαθεί να μου βγάλει τον καλύτερό μου εαυτό. Είναι πολύ ωραίο να αισθάνεσαι ότι κάποιος άλλος πιστεύει σε εσένα και σου δίνει κίνητρο να συνεχίσεις. Παλιά στα γκρουπ που δούλεψα ήμουν μόνη και τώρα συνειδητοποιώ ότι χρειαζόμουν αυτή την ενέργεια για να μου δώσει κίνητρο και για να βρω τον εαυτό μου και ευχαριστώ και την Ιωάννα και την υπόλοιπη ομάδα».