Η Μαρία Βούκοβιτς πέρασε από χίλια κύματα για να βρει την Ιθάκη της στην Ελλάδα

 Νίκη Μηλιαράκη   12:41 16-04-2021  

Η Μαρία Βούκοβιτς πέρασε από χίλια κύματα για να βρει την Ιθάκη της στην Ελλάδα


Η Μαρία Βούκοβτις γύρισε την μισή Ευρώπη για να βρει τελικά την Ιθάκη της στην Ελλάδα και στο γκρουπ της Ιωάννας Σιώμου. Μπήκε στο χώρο του στίβου από μικρή, είχε αρκετές διακρίσεις, ωστόσο, από κάποια στιγμή και μετά έχασε τον προορισμό και το στόχο της. Το γεγονός ότι αρκετοί προπονητές την αντιμετώπισαν ως υπέρβαρη για να ασχοληθεί με το αγώνισμα του ύψους την έκανε να πάψει να πιστεύει στον εαυτό της και τις δυνατότητές της. Έφυγε από τον τόπο καταγωγής της το Μαυροβούνιο, γύρισε αρκετές χώρες (Σερβία, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Σουηδία) και τον τελευταίο ενάμισι βρίσκεται στην Ελλάδα και είναι καλύτερη από ποτέ. Το γκρουπ της Ιωάννα Σιώμου τη βοήθησε πολύ να βρει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση και πλέον αυτό φαίνεται και στις επιδόσεις της. Στον κλειστό στίβο είχε άλμα στα 1.93μ. που αποτελεί ρεκόρ Μαυροβουνίου, ενώ για λίγο έχασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (1.96μ.). Τόσο η προπονήτριά της όσο και η ίδια, ωστόσο, θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να έρθει και αυτό.

Η Μαρία Βούκοβιτς μίλησε στο «runbeat.gr» για την ενασχόλησή της με τον στίβο, για την αθλητική της πορεία τα τελευταία 17 χρόνια και για τις συνθήκες που την έκαναν να έρθει και να επιλέξει να μείνει τελικά στην Ελλάδα.

«Ξεκίνησα στην Ε’ δημοτικού το στίβο και είμαι σε αυτόν τα τελευταία 17 χρόνια. Ένας καθηγητής μου με παρότρυνε να ασχοληθώ με τον στίβο και επειδή μου άρεσε πολύ το συνέχισα. Στην αρχή το είδα σαν μία ευχάριστη ενασχόληση. Περνούσα καλά, ταξίδευα σε διάφορες πόλεις στο Μαυροβούνιο και μετά από μερικά χρόνια έκανα ρεκόρ Μαυροβουνίου κι εκεί άρχισα να το βλέπω πιο σοβαρά. Μετά δούλεψα με τονΤότιτς για τέσσερα χρόνια και ήρθε και το πρώτο μου μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό νέων το 2009, όπου είχα κατακτήσει τη 2η θέση. Ένα χρόνο αργότερα κατέκτησα το χρυσό και κάπως έτσι άρχισα να βλέπω πιο σοβαρά το στίβο».

«Όταν άλλαξε το σώμα μου, άλλαξαν όλα»

Μέχρι τότε για την 29χρονη αθλήτρια ο στίβος ήταν ένα παιχνίδι και όπως ομολογεί, «δεν είχα συνειδητοποιήσει ως τότε την αξία μου. Το έκανα μόνο για να περνάω καλά. Μετά είδα πόση δουλειά πρέπει να κάνεις για να αγωνίζεσαι σε υψηλό επίπεδο για να ξεχωρίζεις σε διεθνείς αγώνες και να πετυχαίνεις τους στόχους σου. Υπήρξαν πολλές στιγμές που ήθελα να τα παρατήσω γιατί ήταν αρκετά δύσκολα, αλλά ποτέ δεν το έκανα. Το πιο δύσκολο για μένα ήταν στην ηλικία των 19-20 ετών που το σώμα μου άλλαξε και θεωρήθηκε ότι ήμουν πολύ χοντρή για να κάνω ύψος. Μπορεί στην πραγματική μου ζωή να ήμουν κανονική καθώς είμαι ψηλή, αλλά για το αγώνισμα του ύψους ήμουν χοντρή. Όσοι ήταν γύρω μου αυτό μου έλεγαν οπότε το πίστεψα κι εγώ».