Η τεχνολογία δίνει το δικαίωμα σε τυφλούς δρομείς να τρέχουν μόνοι τους (vid)

 Runbeat Team   11:00 29-11-2021  

Η τεχνολογία δίνει το δικαίωμα σε τυφλούς δρομείς να τρέχουν μόνοι τους (vid)


Ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα έλαβε χώρα στον Διεθνή Μαραθώνιο της Λάρνακας Radisson Blu, όπου ένας τυφλός δρομέας έτρεξε χωρίς συνοδό, αλλά με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Πιο συγκεκριμένα ο αθλητής του Ιωνά Τμήμα Θεραπευτικής αγωγής και Παραθλητισμού ΆμεΑ, Γιώργος Μπέλλος, έζησε την εμπειρία του Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας με τη βοήθεια του δικτύου της Cyta.

Ο Γιώργος Μπέλλος είναι αθλητής με απώλεια όρασης πάνω από 80% και μετέχει με συνοδό στους αγώνες δρόμου, όμως αυτή τη φορά έτρεξε μόνος του. Διένυσε την απόσταση των 2,5 χιλιομέτρων ακολουθώντας οδηγίες που έπαιρνε από τον προπονητή του.

 

Ο αθλητής έφερε μια ειδική κάμερα πάνω του, η οποία έστελνε live εικόνα τη διαδρομή μέσω του δικτύου της Cytamobile-Vodafone στον προπονητή του, Γιώργο Γκούντα, που τον καθοδήγησε από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις Φοινικούδες στην αφετηρία του αγώνα.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας, σε πλήρη συνεργασία με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες Ελλάδος, άνοιξε το δρόμο συμμετοχής αθλητών με Αναπηρίες σε αθλητικές διοργανώσεις εφευρίσκοντας νέους τρόπους με την βοήθεια της τεχνολογίας.

Τον Γιώργο Μπέλλο συνόδευαν τέσσερις δρομείς προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα κάποιου ατυχήματος. Μαζί του έτρεξε επίσης ο Χρήστος Κορομηλάς- αθλητής του Ιωνά με πλήρη απώλεια όρασης- με συνοδό του την 8η ολυμπιονίκη του 2004 στα 4Χ400 Χρύσα Γκουντενούδη.

Ενθουσιασμένος ήταν μετά τον αγώνα ο Γιώργος Μπέλλος, ο οποίος τόνισε: «Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Παρά τη δυνατή βροχή και το βρεγμένο οδόστρωμα δεν πτοήθηκα καθόλου αντίθετα το διασκέδασα στο έπακρο. Ένιωσα ξανά σαν παιδί, να τρέχω ελεύθερα στο δρόμο. Ευχαριστώ τους διοργανωτές, τη cyta, την ομάδα μου τον Ιωνά γι’ αυτή την μοναδική εμπειρία. Θα το έκανα ξανά και ξανά...»

Ο προπονητής του, Γιώργος Γκούντας, επισήμανε από την πλευρά του: «Είναι ένα καινοτόμο εγχείρημα πολύ σημαντικό για την εξέλιξη του αθλητισμού σε ανθρώπους με οπτική αναπηρία. Είναι σημαντικό να εκμεταλλευόμαστε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος της προσβασιμότητας και της ελευθερίας της κίνησης των ανθρώπων με οπτική αναπηρία. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν είναι αθλητές να είναι οδηγοί (quide) σε αθλητές με αναπηρία όρασης σε αγώνες».

Σχετικό βίντεο από το εγχείρημα