Insight View: Ένα νέο αστέρι γεννιέται στην Αιθιοπία και είναι γένους θηλυκού (Vid)

 Runbeat Team   17:45 25-04-2021  

Insight View: Ένα νέο αστέρι γεννιέται στην Αιθιοπία και είναι γένους θηλυκού (Vid)


Στα 23 της, η Roza Dereje από την Αιθιοπία δεν κρύβει την επιθυμία της να διεκδικήσει ένα Ολυμπιακό Μετάλλιο. Το World Athletics επισκέφθηκε το νέο αστέρι της Αιθιοπίας στον Μαραθώνιο για ένα μικρό ντοκιμαντέρ, στο οποίο μιλάει η ίδια, ο προπονητής της Haji Adilo και ο σύζυγός της.

Η ανερχόμενη δρομέας έχει ήδη καταφέρει αξιοθαύμαστα επιτεύγματα, παρά το νεαρό της ηλικίας της, δείχνοντας πως το μέλλον προβλέπεται λαμπρό. Η Dereje έχει καταφέρει να κάνει τον δεύτερο καλύτερο χρόνο στην Αιθιοπία, ενώ παράλληλα έχει κερδίσει στους Μαραθωνίους του Ντουμπάι και της Βαλένθια, στην Ισπανία.

 

Στο βίντεο μιλάει για την ζωή της, το σπίτι της στην Αντίς Αμπέμπα, αλλά και για αγωνιστικά θέματα, όπως η προπόνησή της και το όνειρο της διάκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Όταν ξεκινάς το τρέξιμο δεν είναι κάτι σαν επάγγελμα, απλά ξεκινάς με τα άλλα παιδιά. Πλέον η ζωή μου έχει αλλάξει εντελώς, είναι κάτι το απίστευτο. Είναι κάτι καλό για τη χώρα μου, ένα όνειρο. Εάν προπονείσαι μόνος σου και θέλεις να πας σε κάποιον αγώνα δεν είναι το ίδιο γιατί δεν βρίσκεσαι στις ίδιες συνθήκες. Δουλεύοντας μαζί με άλλους δρομείς όμως, μαθαίνεις την αντοχή και τις αναπνοές άλλων ανθρώπων. Εάν δουλεύεις μόνος σου δεν μαθαίνεις για τους άλλους αθλητές και εάν κουραστείς μπορεί πολύ απλά να σταματήσεις. Όταν τρέχεις με άλλους, μπορεί όταν κουραστείς να σε βοηθήσουν και να σου δώσουν κουράγιο και δύναμη να συνεχίσεις».

Προπονητής της είναι ο Haji Adilo, ένας εκ των κορυφαίων προπονητών Μαραθωνίου, που μεταξύ άλλων προπονεί και τον Bekele. Ο Haji χαρακτήρισε την Dereje ως την καλύτερη δρομέα που έχει προπονήσει στη ζωή του, λέγοντας μάλιστα ότι πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον.

«Είναι μία από τους καλύτερους δρομείς που έχω δει στη ζωή μου. Συμπεριφέρεται σαν μία από τους καλύτερους δρομείς. Αποδέχεται ακριβώς ότι της λέει ο προπονητής της, ακούει. Έχει πολύ καλές σχέσεις με τους άλλους δρομείς και δίνει συμβουλές στους φίλους της. Βελτιώνεται το ταλέντο της χρόνο με το χρόνο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι όταν περάσουν μερικά ακόμα χρόνια και γίνει πιο δυνατή, θα είναι μία από τις καλύτερες και πιο διάσημες αθλήτριες στον κόσμο. Εάν προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα κάνει κάτι καλό για την οικογένειά της».

Ο σύζυγός της, Dereje Abera Ali σε απόσπασμα του βίντεο εξηγεί το πόσο σημαντική είναι η βοήθειά του προς εκείνη, λέγοντας πως προπονούνται μαζί, ακόμα και μετά το τέλος της προπόνησης: «Την βοηθάω να ελέγχει την προπόνησή της, με τον Haji κάνει προπονήσεις με το γκρουπ, αλλά μετά από αυτό την βοηθάω να προπονηθεί περισσότερο το απόγευμα».