Insight View: Η τροφοδοσία στον αγώνα περνά σε άλλη διάσταση με τη βοήθεια τσιπ (Vid)

 Runbeat Team   9:30 13-04-2021  

Insight View: Η τροφοδοσία στον αγώνα περνά σε άλλη διάσταση με τη βοήθεια τσιπ (Vid)


Η τεχνολογία προχωράει με ραγδαίους ρυθμούς και επηρεάζει τα πάντα, δίνοντας νέους τρόπους στους ανθρώπους να γίνουν αποδοτικοί και δημιουργικοί. Η εξέλιξη των τεχνολογικών επιτευγμάτων δεν μπορεί να μείνει εκτός του χώρου του αθλητισμού και συγκεκριμένα, του τρεξίματος και των Μαραθωνίων. Ο Eliud Kipchoge ανακοίνωσε τη συνεργασία του με την Abbott, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της υγείας.

Ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμος του κόσμου θα χρησιμοποιεί μία συσκευή η οποία θα βρίσκεται στο χέρι του και θα μετράει τα επίπεδα γλυκόζης του, δίνοντάς του χρήσιμα στατιστικά και μετρήσεις σχετικά με την τροφοδοσία του και την ενέργειά του. Το συγκεκριμένο τσιπ με όνομα Libre Sense είναι σχεδιασμένο για να καταγράφει τα επίπεδα της γλυκόζης ενός αθλητή στην προπόνηση, πριν τον αγώνα αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα, σε μία προσπάθεια να καταλάβουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ διατροφής και απόδοσης.

 

"Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται διαφορετικά σε διαφορετικά τρόφιμα. Έτσι, ένα άτομο θα καταναλώσει βρώμη, ένα άλλο άτομο θα καταναλώσει ρύζι. Είναι εξατομικευμένο. Οι άνθρωποι μπορούν να προσαρμόσουν τα γεύματά τους για να αποφύγουν να φτάσουν στα όρια της γλυκόζης τους. Αυτή η καινοτομία ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει τους δρομείς σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ διατροφής και απόδοσης για να τους βοηθήσουν να βελτιωθούν", αναφέρει ο ίδιος, ενώ από την πλευρά του ο Valentijn Trouw, διευθυντής επιδόσεων της Global Sports Communications, ανέφερε: "Μετά την προπόνηση με τον βιοαισθητήρα της Abbott, καταφέραμε να αναπτύξουμε γρήγορα νέες γνώσεις σχετικά με τη διατροφή και την ενυδάτωση υψηλής απόδοσης, προπόνησης αντοχής. Για παράδειγμα, διερευνούμε μια αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα τροφοδοσίας υδατανθράκων πριν από τον αγώνα και κατά τη διάρκεια αγώνων στα καθαρά μέγιστα οφέλη" και συμπλήρωσε πως,"ο βιοαισθητήρας της Abbott μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε εξατομικευμένα διατροφικά σχέδια βάσει δεδομένων γλυκόζης, προκειμένου να προσφέρουμε κορυφαία αθλητική απόδοση και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ο NN Mission Marathon θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να δείξει πόσο σημαντικές είναι οι γνώσεις για τη γλυκόζη και πως μπορούν να δημιουργήσουν μια πραγματική διαφορά στην απόδοση".

Στο παρακάτω βίντεο, ο Κενυάτης Μαραθωνοδρόμος μιλάει για την συσκευή την οποία θα χρησιμοποιεί εφεξής (με τον πρώτο αγώνα να είναι αυτός στο Τβέντε), επισημαίνοντας πως είναι ειδικά σχεδιασμένη για να μην την νιώθει ο αθλητής. Το τσιπ είναι πολύ ελαφρύ, αυτοκόλλητο και εύκολα εφαρμόσιμο. Τη σημασία του να γνωρίζει ένας αθλητής τα επίπεδα γλυκόζης τονίζει και ο προπονητής του Kipchoge, Patrick Sang, σχετικά με την έντονη προπόνηση, αλλά και σε συνθήκες ανταγωνισμού.