Insight View: Ο Σουδανός πρόσφυγας Lobalu «αναστενάζει» τον διάδρομο με 3άρια και 1000αρια (Vid)

 Runbeat Team   17:53 25-01-2023  

Insight View: Ο Σουδανός πρόσφυγας Lobalu «αναστενάζει» τον διάδρομο με 3άρια και 1000αρια (Vid)


Από το πολιτικό άσυλο που κατάφερε να πάρει από τις Ελβετικές αρχές το 2019 ως κατατρεγμένος πρόσφυγας από το εμπόλεμο Σουδάν μέχρι σήμερα ο κόσμος του Dominic Lobalu όχι απλώς έχει αλλάξει αλλά έχει ανατραπεί πλήρως καταφέρνοντας να καταπλήξει τον… ίδιο κόσμο! Μετά τη νίκη του στη συνάντηση του Diamond League στη Στοκχόλμη, οι ειδικοί έμειναν έκπληκτοι. Ο Dominic Lobalu, ο οποίος ζει στην Ελβετία ως πρόσφυγας, κατάφερε να αφήσει πίσω του τους καλύτερους δρομείς του κόσμου στα 3.000 μέτρα με χρόνο 7:29.48.Και συνεχίζει ακάθεκτος.

Πριν λίγες ημέρες στη Βαλένθια σημείωσε επίδοση 27:09 στα 10km ενώ εντυπωσιάζει και στον ημιμαραθώνιο όπου έχει ατομικό ρεκόρ 59:12.

O Σουδανός πρόσφυγας τα τελευταία 3,5 χρόνια βρίσκεται στην Ελβετία όπου συνεχίζει αδιάκοπα να βελτιώνεται, εντυπωσιάζοντας για την ποιότητα και το «μέταλλο» που τον διακρίνει ως δρομέα.

 

Ποιος άλλωστε θα μπορούσε με τέτοια ευκολία να εκτελέσει μια από τις σκληρότερες προπονήσεις σε διάδρομο;Oχι πολλοί οι δρομείς.

Ο Lobalu «δούλεψε» στο αερόβιο/αναερόβιο κατώφλι (Threshold) με 4 επαναλήψεις των 3km σε ρυθμό που ζαλίζει ενώ συνέχισε με ρυθμό Interval (περίπου αγωνιστικός ρυθμός 5km) με 4 επαναλήψεις 1km. O ρυθμός για τα 3αρια ήταν 2:50/km ή ταχύτητα 21,2km/h ενώ ο ρυθμός για τα 1000αρια ήταν 2:40/km ή ταχύτητα 22,5km/h!

To διάλειμμα ανάμεσα στις επαναλήψεις των 3km ήταν 3 λεπτά και 2 λεπτά για τις επαναλήψεις του 1km.

Τον Dominic «ανακάλυψε» ο αφρικανικής καταγωγής πρωταθλητής της Ελβετίας, Tadesse Abraham σε ένα από τα ταξίδια προετοιμασίας στην Κένυα και έπεισε τους ανθρώπους στη χώρα του να τον φέρουν εκεί.

Στις διεθνείς διοργανώσεις αγωνίζεται με την Athlete Refugee Team, τη διεθνή ομάδα των Προσφύγων.