Κατά πόσο η ορμόνη του στρες επηρεάζει την προπόνηση σας;

 Runbeat Team   17:06 10-02-2021  

Κατά πόσο η ορμόνη του στρες επηρεάζει την προπόνηση σας;


Πολλές φορές οι δρομείς κάνουν κάποια λάθη στην προπόνηση τους, τα οποία έχουν σοβαρές επιπτώσεις μετέπειτα στο σώμα τους. Ένα από αυτά είναι και η υπερβολική προπόνηση. Η αυξημένη πίεση στο σώμα και η παραμέληση των ημερών ξεκούρασης μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό μας, της ορμόνης που παράγει το στρες.

Τι είναι η κορτιζόλη;

Η κορτιζόλη χαρακτηρίζεται ως η ορμόνη του στρες. Παράγεται από τα επινεφρίδια και είναι απαραίτητη σε φυσιολογικά επίπεδα για τον οργανισμό μας καθώς μας βοηθάει στη διαχείριση του άγχους, στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε καλά επίπεδα, στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ συμβάλει και στη μετατροπή του λίπους, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών σε ενέργεια. Αυτό την καθιστά αναγκαία για τους δρομείς, ώστε να διατηρούν την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού τους.

Η δυσλειτουργία των επινεφριδίων, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τον οργανισμό μας. Η αύξηση της κορτιζόλης πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα ενδέχεται να προκαλέσει ένα σύνολο των σωματικών, ψυχικών και πνευματικών αλλαγών που είναι γνωστό ως σύνδρομο Cushing.

Κορτιζόλη και στρες

Το στρες επηρεάζει τη σωστή λειτουργεία του οργανισμού. Οι αντιδράσεις του, ξεκινούν από το νευρικό σύστημα και καταλήγουν στα επινεφρίδια με την απελευθέρωση κορτιζόλης και κατεχολαμινών. Ως αποτέλεσμα υπάρχει διαταραχή στον ύπνο και τη διατροφή, δυο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την προπόνηση του αθλητή.

Στρες και τρέξιμο

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του τρεξίματος είναι η μείωση του άγχους. Μετά από μια προπόνηση τα επίπεδα ενέργειας είναι αυξημένα, η βελτίωση της φυσικής κατάστασης είναι εμφανής ενώ βοηθάει σημαντικά και στη διατήρηση του βάρους σας.

Το παραγωγικό άγχος που δημιουργείται μέσω της προπόνησης μπορεί να σας κάνει γρηγορότερους και δυνατότερους. Αντίθετα το άγχος όμως που προκαλείται από άλλους τομείς της ζωής μας, μπορεί σταδιακά να επηρεάσει το τρέξιμο. Η έλλειψη ύπνου, η κόπωση, η πίεση ή η ανησυχία που πιθανόν σας προκαλούν άλλοι παράγοντες, ενδέχεται να μειώσει την επίδοση σας κατά την προπόνηση.

Ο συνδυασμός των αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης, τεστοστερόνης και αδρεναλίνης καθώς και το συνεχές άγχος λόγω του σημερινού τρόπου ζωής, δεν επιτρέπουν στο σώμα να ανακάμψει από το παραγωγικό άγχος. Έτσι, η κούραση που σταδιακά συσσωρεύεται στο σώμα σας, σας επιβραδύνει ενώ υπάρχει περίπτωση εκτός από την εξάντληση που θα νιώθετε να προκληθεί και κάποιος τραυματισμός.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας μετά από παρακολούθηση αθλητών σε αερόβια άσκηση, το στρες επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τόσο τους άντρες, όσο και τις γυναίκες, με τις αλλαγές στην φυσική τους κατάσταση να είναι χαμηλές ενώ κάποιοι από τους συμμετέχοντες του πειράματος απουσίαζαν από την έρευνα λόγω του άγχους που βίωσαν κατά την άσκηση.

Τι πρέπει να κάνει ένας δρομέας που έχει άγχος;

Η αυτογνωσία είναι το παν για να καταπολεμήσετε το άγχος σας. Προσπαθήστε να αποβάλλεται από τον οργανισμό σας τους παράγοντες που σας προκαλούν πολύ άγχος.

Ξεκινήστε με μια νέα προσέγγιση το τρέξιμο προσπαθώντας να αυξήσετε τα επίπεδα του παραγωγικού άγχους. Έτσι θα μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού και την κόπωση που θα σας κρατήσουν πίσω στις προπονήσεις σας.

Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε ανάμεσα στις προπονήσεις και θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται όλες οι μέρες να είναι το ίδιο παραγωγικές και έντονες ως προς την προπόνηση σας. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα τόσο ως προς το ασκησιολόγιο σας, όσο και προς την διατροφή σας με τέτοιον τρόπο ώστε το παραγωγικό άγχος να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μάθετε να είστε ευέλικτοι και να σέβεστε το σώμα σας.

Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε σωστά και να αθλείστε σωστά, ώστε να μην επιβαρύνετε το σώμα σας και να βιώσετε όλα τα οφέλη που το τρέξιμο μπορεί να σας προσφέρει.