Kelvin Kiptum: Θέλει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο Ρότερνταμ και συμμετοχή στην Ολυμπιάδα του Παρισιού

 Runbeat Team   10:46 13-12-2023  

Kelvin Kiptum: Θέλει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο Ρότερνταμ και συμμετοχή στην Ολυμπιάδα του Παρισιού


Είναι το πρόσωπο της χρονιάς στο δρομικό κίνημα: Ο Kelvin Kiptum έτρεξε σε δύο μαραθωνίους το 2023 και κατάφερε να γράψει ιστορία και στους δύο. Στο Λονδίνο αγωνιζόμενος υπό βροχή τερμάτισε πρώτος σε 2:01:25 σημειώνοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών πίσω από το 2:01:09 του Eliud Kipchoge. Στο Σικάγο έκανε μία φοβερή κούρσα σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ καθώς έγινε ο πρώτος που έτρεξε κάτω από δύο ώρες και ένα λεπτό σε αγώνα που μετράται για ρεκόρ.

Τερμάτισε σε 2:00:35 και έγραψε τη δική του ιστορία στο άθλημα σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Η βράβευσή του το βράδυ της Δευτέρας από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ως ο κορυφαίος αθλητής εκτός σταδίου ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα για μία ονειρική χρονιά.

 

Ο Kiptum κατά τη διάρκεια των βραβείων ανακοίνωσε ότι θα τρέξει στον Μαραθώνιο του Ρότερνταμ τον Απρίλιο, όπου επίσης θα επιδιώξει να βελτιώσει το παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ τόνισε ότι πρόθεσή του είναι να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Λίγο πριν την απονομή του μίλησε στο επίσημο σάιτ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, όπου μεταξύ άλλων τόνισε:

«Πηγαίνοντας για το ντεμπούτο μου στον μαραθώνιο στη Βαλένθια, ήμουν προετοιμασμένος. Ήμουν έτοιμος για οποιοδήποτε αποτέλεσμα», είπε. «Ο στόχος μου εκεί ήταν να τρέξω 2:04 ή 2:03, γιατί ήμουν σε καλή κατάσταση. Βρέθηκα να τρέχω 2:01. Στη συνέχεια προπονήθηκα για τέσσερις μήνες πριν από τον φετινό Μαραθώνιο του Λονδίνου και μετά είχα ενάμιση μήνα διάλειμμα πριν ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για το Σικάγο. Έτρεξα 2:01:25 στο Λονδίνο και έμεινα πολύ ικανοποιημένος με αυτόν τον χρόνο».

Ερωτηθείς τι έκανε τη διαφορά για να έρθει το παγκόσμιο ρεκόρ στο Σικάγο είπε: «Το Λονδίνο έχει λίγο πιο δύσκολη διαδρομή. Το Σικάγο είναι πιο επίπεδο. Αυτό βοήθησε στο να έρθει ο καλύτερος χρόνος».

Ο Kiptum δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του σε στάδιο και το εξήγησε αυτό ως εξής: «Ήταν δύσκολο να προπονηθείς στον στίβο. Δεν είχα στίβο για προπόνηση». Ο νεαρός Κενυάτης είναι βοσκός και απλά ακολούθησε τα υπόλοιπα παιδιά της Κένυας που τρέχουν στα

Ερωτηθείς αν θα ήθελε να τρέξει ποτέ στην πίστα, η απάντηση ήταν άμεση: «Όχι».

Σχετικά με το αν είχε λάβει κάποια επικοινωνία από τον Kipchoge μετά την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ, ο Kiptum είπε ότι έλαβε ένα μήνυμα από τον σπουδαίο δρομέα όμως τόνισε ότι είναι προσωπικό αυτό που έγραψε.  «Ξέρω τον Eliud», είπε ο Kiptum. «Είναι καλός αθλητής. Τον σέβομαι».

Βασικός οδηγός του Kiptum ήταν και είναι ο προπονητής του Gervais Hakizimana, ένας αθλητής από τη Ρουάντα που έζησε και προπονήθηκε στην περιοχή για πολλά χρόνια.

«Ξεκίνησα να προπονούμαι με τον Gervais όταν ήμουν ακόμη στο σχολείο, όταν ήμουν 14 ετών», είπε. «Έκανε προπόνηση μόνος στο χωριό μου. Γι' αυτό πήγα κοντά του μετά το σχολείο για να ξεκινήσω την προπόνηση. Και μπόρεσα να φτάσω σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Ήμουν βοσκός για πολλά χρόνια. Ήταν η ζωή μου, όπως και για πολλούς άλλους. Έπρεπε όμως να βρω χρόνο για το τρέξιμο μου».

Μετά από μια δεκαετία, τώρα προετοιμάζεται για το Ρότερνταμ. «Θα μου δώσει χρόνο να προετοιμαστώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Μετά το Ρότερνταμ θα πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε.

Παρόλα αυτά, άφησε και ένα μικρό παραθυράκι ανοικτό: «Αν επιλεγώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, νομίζω ότι πρέπει να πάμε εκεί ως ομάδα, να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον και μετά να δούμε τα αποτελέσματα».

Όσον αφορά στο Ρότερνταμ που είναι πιο κοντινός στόχος τόνισε: «Μόλις ξεκίνησα την προπόνησή μου και ελπίζω να πάω εκεί και να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Ίσως και να νικήσω το χρόνο μου. Νομίζω ότι προσπαθώ κάθε φορά να ξεπεράσω τα όριά μου».