Κορυφαίοι δρομείς θα αγωνιστούν στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης

 Runbeat Team   13:24 31-08-2023  

Κορυφαίοι δρομείς θα αγωνιστούν στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης


Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται ο Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου καθώς προστέθηκαν στη λίστα των συμμετασχόντων και άλλοι σπουδαίοι δρομείς όπως ο Geoffrey Kamworor που θέλει να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Evans Chebet, ο Edward Cheserek που θα κάνει το ντεμπούτο του σε μαραθώνιο, αλλά και η Letesenbet Gidey που θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Ο Chebet ήταν νικητής στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης πέρυσι τερματίζοντας σε 2:08:41, επτά μήνες μετά τη νίκη του στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Έγινε ο όγδοος άνδρας στην ιστορία που κέρδισε και τους δύο αγώνες την ίδια χρονιά και ο πρώτος από το 2011. Ο Chebet διατήρησε τον τίτλο του στη Βοστώνη νωρίτερα φέτος και έχει τερματίσει πρώτος ή δεύτερος σε 13 μαραθωνίους.

 

«Αισθάνομαι πολύ σίγουρος καθώς ξεκινώ την προετοιμασία μου για να υπερασπιστώ τον τίτλο μου στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης στο TCS», δήλωσε ο Chebet. «Γνωρίζω ότι κανείς δεν έχει καταφέρει να κερδίσει στη Βοστώνη και στη Νέα Υόρκη για δύο συνεχόμενες χρονιές μετά τον Bill Rodgers  τη δεκαετία του 1970, οπότε ο στόχος μου είναι να γράψω ιστορία».

Ανάμεσα στους… αντιπάλους του Chebet θα είναι και ο συμπατριώτης του, επίσης Κενυάτης, Kamworor, ο οποίος με τη σειρά του θέλει να γίνει ο τρίτος αθλητής που θα έχει κερδίσει τρεις φορές στη Νέα Υόρκη (είχαν προηγηθεί οι νίκες του το 2019 και το 2017).

Ο πρόσφατος «ασημένιος» παγκόσμιος πρωταθλητής μαραθωνίου, Maru Teferi, ο δύο φορές «ασημένιος» παγκόσμιος πρωταθλητής, Mosinet Geremew από την Αιθιοπία, ο «ασημένιος» Ολλανδός Ολυμπιονίκης, Abdi Nageeye, ο Κενυάτης πρωταθλητής του Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης το 2021, Albert Korir, ο Αιθίοπας δύο φορές δευτεραθλητής στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, Shura Kitata, ο Καναδός κάτοχος του ρεκόρ μαραθωνίου της Βόρειας Αμερικής, Cam Levins και ο Μαροκινός φετινός νικητής του ημιμαραθωνίου της Νέας Υόρκης, Zouhair Talbi θα βρίσκονται επίσης στη γραμμή εκκίνησης.

Ο Κενυάτης Edward Cheserek, ο πιο επιτυχημένος αθλητής στην ιστορία του NCAA, θα κάνει το ντεμπούτο του στον μαραθώνιο, ενώ η ΗΠΑ θα κατέβει με δυνατή ομάδα αποτελούμενη από τους Futsum Zeinasellassie και Elkanah Kibet.

Πολύ δυνατός αγώνας αναμένεται να γίνει και στις γυναίκες καθώς παρούσες θα είναι η πρωταθλήτρια του Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης, Sharon Lokedi, η πρωταθλήτρια του Μαραθωνίου της Βοστώνης Hellen Obiri, η χρυσή Ολυμπιονίκη και πρωταθλήτρια του Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης το 2021 Peres Jepchirchir και η κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ Μαραθωνίου Brigid Kosgei.

Στην εκκίνηση θα βρεθούν επίσης η Lonah Chemtai Salpeter από το Ισραήλ, η «ασημένια» παγκόσμια πρωταθλήτρια, Gotytom Gebreslase από την Αιθιοπία, αλλά και η Κενυάτισσα Edna Kiplagat. Την ομάδα της Αιθιοπίας θα ενισχύσει η Letesenbet Gidey που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 10.000μ. και του ημιμαραθωνίου και η οποία κατέγραψε το ταχύτερο ντεμπούτο σε μαραθώνιο γυναικών στην ιστορία πέρυσι (2:16:49) στη Βαλένθια. Η Yalemzerf Yehualaw, η «χάλκινη» παγκόσμια πρωταθλήτρια και νικήτρια του Μαραθωνίου του Λονδίνου το 2022, θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη.

Οι κορυφαίες εκπρόσωποι της Αμερικής θα είναι η Molly Huddle και η Kellyn Taylor.