Μ. Πολύζου για το Karteros Run: «Μετράει η συμμετοχή και όχι η επίδοση»

 Runbeat Team   18:29 16-02-2023  

Μ. Πολύζου για το Karteros Run: «Μετράει η συμμετοχή και όχι η επίδοση»


Η Μαρία Πολύζου φιλοξενήθηκε στον Athletic Radio 104,2 και την εκπομπή «Derby» με τον Μανώλη Θέμελη, εκεί όπου μίλησε για την διοργάνωση του Karteros Run, που θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο στις 4-5 Μαρτίου και εντάσσεται στους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες «Ηράκλειο 2023», το βιβλίο της με τίτλο “Μην τα παρατάς”, αλλά και για τα οφέλη του αθλητισμού.

Αναλυτικά όσα είπε η Μαρία Πολύζου:

Για την συμμετοχή της στο “Karteros Run

«Προετοιμαζόμαστε για το “Karteros Run”, που θα πραγματοποιηθεί στις 4-5 Μαρτίου στο Ηράκλειο. Θα συμμετάσχω στα 10 χλμ. και ανυπομονώ να κατέβω ξανά στην όμορφη Κρήτη. Θα είναι μία άρτια διοργάνωση. Όλοι την αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και σεβασμό και θα αναδειχθεί η ομορφιά του νησιού. Ο σκοπός του αγώνα είναι φιλανθρωπικός. Είναι σημαντικό να προβάλλουμε το “εμείς” και όχι το “εγώ”. Με μεγάλη χαρά θα προσφέρουμε τα χρήματα σε δομές που έχουν ανάγκη. Θα είμαστε όλοι εκεί για αυτούς».

 

 Για το φαράγγι του Καρτερού

«Έχω επισκεφτεί το φαράγγι και είμαι ενθουσιασμένη. Όλοι έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό για να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους. Το έχουν καθαρίσει. Σε όλες τις δράσεις ήταν εκεί και ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τον οποίο θαυμάζω. Είναι πάντα παρών και επιβλέπει τα πάντα από κοντά. Κοιτάζει την κάθε λεπτομέρεια. Είναι αεικίνητος. Τον συγχαίρω. Τον έχω γνωρίσει και έχει τρομερό πάθος, που μας παρασέρνει όλους. Αυτό το φαράγγι δεν είναι μόνο για τους δρομείς, αλλά για όλο τον κόσμο. Είναι ένα μοναδικό μέρος, δίπλα στην πόλη του Ηρακλείου. Είναι πραγματικά υπέροχο και είστε τυχεροί που το έχετε. Μπορείς να περπατήσεις και να απολαύσεις οξυγόνο. Χαλαρώνεις, διώχνεις την πίεση και το άγχος».

Για τα οφέλη του αθλητισμού

«Η άσκηση ωφελεί. Η επαφή με την φύση είναι σημαντική για όλους. Έχω δώσει “μάχη” με τον δυνατό καρκίνο και τον νίκησα και θέλω να μοιραστώ με όλους τις σκέψεις μου. Ένας τρόπος αποθεραπείας ήταν η καθημερινή μου επαφή με την φύση και η άσκηση. Ο οργανισμός, αλλά και το μυαλό μου με τον καθαρό αέρα καθάριζε από τα φάρμακα της χημειοθεραπείας. Η πεζοπορία με βοήθησε. Ο αθλητισμός μας βοηθάει να ξεκαθαρίσουμε τον προορισμό μας».

Για το βιβλίο της με τίτλο “Μην τα παρατάς”.

«Στην παρουσίαση του βιβλίου μου στο Ηράκλειο με τίμησε με την παρουσία του ο Λευτέρης Αυγενάκης και τον ευχαριστώ. Το βιβίο με την αυτοβιογραφία μου έχει τίτλο “Μην τα παρατάς”. Μην ξεχνάμε τι πέρασαν και οι άνθρωποι στο Αρκαλοχώρι με τον σεισμό. Με το βιβλίο αυτό ήθελα να περάσω ένα μήνυμα για την ζωή και να μοιραστώ τα όσα δύσκολα πέρασα. Και δεν τα παράτησα. Οι δυσκολίες μας μαθαίνουν. Κάθε πρόκληση μας βγάζει όλες μας τις ψυχικές δυνάμεις. Η ζωή δεν είναι μόνο να τρώμε και να κοιμόμαστε. Έχω τρέξει αμέτρητους μαραθώνιους, έχω διανύσει πολλά χιλιόμετρα. Η φιλοσοφία της ζωή μου δεν άλαζει. Είναι να προσφέρουμε και να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα».

Για το “Karteros Beach Sports Center”

«Είναι απίστευτο. Είδα το πριν και το μετά και βλέπω μία τρομερή αλλαγή. Θα επωφεληθούν όλοι από αυτές τις υπέροχες εγκαταστάσεις. Έχει γίνει πολιτισμός και αθλητισμός. Είναι ό, τι καλύτερο. Δεν είναι μόνο οι αγώνες που έγιναν και θα γίνουν εκεί, με αποκορύφωμα τους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες «Ηράκλειο 2023». Είναι και η κάθε μέρα. Ο καθένας μπορεί να απολαύσει τον χώρο με ασφάλεια και καθαρότητα. Ένα υγιεινό περιβάλλον για τα νέα παιδιά, που ονειρεύονται. Θα έχει και πολλά οφέλη στον τουρισμό. Θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Πρέπει να προχωράμε μπροστά για το καλό του τόπου μας και της χώρα μας. Η Ελλάδα θα προβληθεί διεθνώς».

Για το τι γίνεται όταν το σώμα δεν ανταποκρίνεται στην κούραση

«Όλα γίνονται στο νου μας. Σε αγώνες που έχω δώσει, έχω μέσα μου “κλειδώσει” ότι θα κάνω ρεκόρ. Και κόντρα σε όλα τα κατάφερα. Έσπασα ρεκόρ. Έκανα τον Φειδιππίδειο άθλο, τρέχοντας 524 χλμ. από την Αθήνα έως την Σπάρτη και από εκεί μέχρι τον Μαραθώνα, κάτω από 45 βαθμούς Κελσίου! Δεν πρέπει να τα παρατάς. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Πρέπει να έχουμε στόχους και να βλέπουμε το τέρμα. Εμείς φτάνουμε εκεί που θέλουμε. Ο αθλητισμός βελτίωσε το είναι μου και την ποιότητα ζωής μου».

 

 Για όσους το σκέφτονται ακόμα να λάβουν μέρος στο “Karteros Run”

«Να μην το σκεφτούν καθόλου και να δηλώσουν συμμετοχή. Μπορείς να τρέξεις, αλλά και να περπατήσεις την διαδρομή, δεν θέλει ιδιαίτερη προετοιμασία. Μπορεί κάποιος χαλαρά να το κάνει. Mετράει η συμμετοχή και όχι η επίδοση. Η εκκίνηση και μόνο είναι σημαντική. Σημαίνει μία νίκη. Η διαδρομή είναι εύκολη και θα είμαστε όλοι εκεί να τους στηρίξουμε όλους. Ο τερματισμός δεν “κλείνει” και θα τους χειροκροτήσουμε όλους. Όσοι τρέχουν κάνουν τον δικό τους άθλο. Θέλουμε να κάνουμε έναν καλό αγώνα και θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε, να δουλεύουμε και να βάζουμε στόχους. Θα είναι μία γιορτή με ΑΜΕΑ και παιδιά. Δεν υπάρχουν περιορισμοί και διακρίσεις στον αθλητισμό. Θα πρέπει να είναι όλοι παρόντες.

Αυτό πρεσβεύει ο αθλητισμός. Είμαστε όλοι το ίδιο. Χειροκροτούμε και επιβραβεύουμε. Όλοι μαζί θα τερματίσουμε τον αγώνα και θα περάσουμε το μήνυμα μας. Ειδικά για τις γυναίκες, που κάνουν χημειοθεραπεία στην Κρήτη, θέλω να τους πω να έρθουν στον αγώνα γιατί όλοι μπορούμε. Θα τις βοηθήσει πραγματικά. Θα πιστέψουν ότι είναι δυνατές. Θα είμαι κοντά σε όλους. Στέλνω την αγάπη μου στην Κρήτη».

Το αναλυτικό πρόγραμμα του “Karteros Run”: 

Σάββατο 4 Μαρτίου

KARTEROS TRAIL RUN – 21.100 μ.

Αγώνας Ορεινού Δρόμου 

Κυριακή 5 Μαρτίου

10.000 μ. Ανδρών – Γυναικών

1.000 μ. Για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών

5.000 μ. Ανδρών – Γυναικών