Με μεγάλα ονόματα και ενδιαφέρον ο μαραθώνιος του Ρότερνταμ την ερχόμενη Κυριακή

 Runbeat Team   19:24 07-04-2022  

Με μεγάλα ονόματα και ενδιαφέρον ο μαραθώνιος του Ρότερνταμ την ερχόμενη Κυριακή


Ο μαραθώνιος του Ρότερνταμ επιστρέφει για ακόμα μία χρονιά την ερχόμενη Κυριακή (10/04), με τους διοργανωτές να έχουν ανακοινώσει τα γεμάτα… αστέρια elite fields. Ο αγώνας θα γίνει με τη συμμετοχή κορυφαίων ελίτ αθλητών του κόσμου, και αναμένεται να είναι από τους πιο αμφίρροπους αγώνες στην Ολλανδική πόλη από την έναρξη της διοργάνωσης.

 

Τέσσερις «sub 2:05» δρομείς με τον ασημένιο και τον χάλκινο Ολυμπιονίκη ανάμεσά τους

Η… μάχη που τραβάει γρήγορα τα βλέμματα είναι εκείνη των δύο γρηγορότερων «στα χαρτιά» δρομέων, του Κενυάτη Reuben Kiprop με ατομικό ρεκόρ 2:03.55 από τον μαραθώνιο του Μιλάνο το 2021 με τον Bashir Abdi, που με 2:03:36 νίκησε τον περσινό αγώνα, με ρεκόρ κούρσας, αλλά και Ευρώπης.





Ο 33χρονος κάτοχος του ρεκόρ Ευρώπης, Bashir Abdi που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, έχει ως στόχο να διατηρήσει τα… σκήπτρα του και θέλει να επαναλάβει τον περσινό του θρίαμβο.

Στον αγώνα θα λάβουν μέρος επίσης δύο δρομείς με ατομικό ρεκόρ στον μαραθώνιο κάτω του 2:05, αλλά και ένας με βλέψεις για κάτω του 2:04. Οι Κενυάτες Marius Kipserem και Dawit Wolde με ατομικά ρεκόρ 2:04:04 και 2:04:27 αντίστοιχα στοχεύουν στο βάθρο, ενώ με στόχο το νέο ατομικό ρεκόρ, αλλά και μία από τις πρώτες τρεις θέσεις πηγαίνει στο Ρότερνταμ και ο Ολλανδός Abdi Nageeye, που όπως τόνισε θέλει να τρέξει 2:04 και να τερματίσει σε καλή θέση καθώς θα αγωνίζεται… εντός έδρας.

Αρκετό ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η συμμετοχή του Ολλανδού κατόχου του Εθνικού ρεκόρ στα 10 χιλιόμετρα και πολλές φορές πρωταθλητή στα 1.500 μέτρα Richard Douma, ο οποίος θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του σε μαραθώνιο. Σε κάθε περίπτωση όμως η συμμετοχή των «Abdi – Abdi», αλλά και εκείνη του Reuben Kiprop συνθέτει ένα εξαιρετικό αγώνα.

«Μάχη» της Stella Barsosio με τις Haven Hailu και Rose Chelimo για την διατήρηση του τίτλου στις γυναίκες

Μετά από την εξαιρετική της επίδοση και το νέο ατομικό της ρεκόρ στον μαραθώνιο του Ρότερνταμ πέρυσι, στον οποίο νίκησε με 2:22:08, η Κενυάτισσα Stella Barsosio θέλει να νικήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον μεγάλο αγώνα στην Ολλανδία. Η Barsosio έρχεται με τον δεύτερο γρηγορότερο χρόνο και δείχνει έτοιμη να παλέψει για τον τίτλο της.

Τον καλύτερο χρόνο (στα χαρτιά) έχει η Haven Hailu από την Αιθιοπία, όπου με ατομικό ρεκόρ στο 2:20:19 και το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε το 2021 στο Άμστερνταμ, θέλει να προσθέσει ακόμα ένα μετάλλιο από την Ολλανδία στη συλλογή της. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2017, η γεννημένη στην Κένυα που αγωνίζεται με τα χρώματα του Μπαχρέιν, Rose Chelimo έρχεται με ατομικό ρεκόρ 2:22:51 και αρκετή εμπειρία για μία από τις πρώτες θέσεις.

Οι διοργανωτές φαίνεται πως θέλουν την κατάρριψη του ρεκόρ κούρσας στις γυναίκες, το οποίο είναι 2:18:58 και το έχει κάνει η Tiki Gelana από την Αιθιοπία, στον αγώνα του 2012.

 

Οι Ολλανδοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους για διάκριση στην Nienke Brinkman, η οποία εξέπληξε τους πάντες στο ντεμπούτο της τρέχοντας 2:26:63 στη Βαλένθια πέρυσι, σημειώνοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση από Ολλανδή δρομέα! Ένα ακόμα όνομα που αξίζει να δώσουμε προσοχή είναι εκείνο της Sara Ribeiro από την Πορτογαλία, που έχει ατομικό ρεκόρ 2:26:39.

«Ανυπομονούμε για έναν τρομερό αγώνα σε άνδρες και γυναίκες»

Ο CEO της εταιρείας που έχει αναλάβει την διοργάνωση του Μαραθωνίου του Ρότερνταμ, Remco Barbier, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που θα έχουμε τόσο δυνατές συμμετοχές στον αγώνα μας. Ανυπομονούμε για έναν τρομερό αγώνα σε άνδρες και γυναίκες. Αυτό μπορεί να εμπνεύσει τις δεκάδες χιλιάδες των δρομέων που θα εμφανιστούν στην γραμμή εκκίνησης με τους δικούς τους στόχους».