Μια υπόθεση ντόπινγκ ή μια καλοστημένη υπόθεση για συμφέροντα τρίτων;

 Μάνος Μαρκάκης   11:31 10-12-2022  

Μια υπόθεση ντόπινγκ ή μια καλοστημένη υπόθεση για συμφέροντα τρίτων;


Πριν λίγο καιρό η αθλητική κοινότητα ήρθε αντιμέτωπη με ένα δυσάρεστο γεγονός, όπου ο κορυφαίος Έλληνας μαραθωνοδρόμος, ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ.

Από τον τετράκις πρωταθλητή Ελλάδος φαίνεται να τηρείται σιγή ιχθύος και να μην έχει πάρει ακόμα κάποια επίσημη θέση. Από το περιβάλλον του εικάζεται ότι ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά προς κάθε υπεύθυνο για την τόσο γρήγορη δημοσιοποίηση του ονόματος του. Πράγμα όντως παράνομο αφού οι υποθέσεις αυτές είναι άκρως εμπιστευτικού περιεχομένου και είναι ανάμεσα στον αθλητή, την Ομοσπονδία και τον Οργανισμό Αντι-ντόπινγκ.

 

Ίσως μιλάμε για την πιο γρήγορη εκροή ονόματος μετά από ειδοποίηση αιτιολόγησης αντικανονικού δείγματος, πριν ακόμα υπάρξει επίσημη απόφαση από τον Ε.Ο.ΚΑ.Ν. και πριν προλάβει να υπερασπιστεί ο αθλητής τον εαυτό του. 

Ποιος ή ποιοι είναι εκείνοι που φαίνεται να προσπαθούν να κατηγορήσουν με κάθε τρόπο τον Γκελαούζο;

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στον αθλητή όταν εκείνος βρισκόταν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο φάκελος, τον οποίο ο Γκελαουζος δεν έχει πάρει ακόμα στα χέρια του, δείχνει ότι δημιουργήθηκαν δυο έλεγχοι στο δείγμα του.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως ο πρώτος έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στον αθλητή και στο αίμα και στα ούρα του βγήκε αρνητικός και στα δύο δείγματα με αποτέλεσμα ο "φάκελος Γκελαούζος" να κλείσει χωρίς να υπάρξει κανένα απολύτως θέμα. Ωστόσο, μετά από καταγγελία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προήλθε από τη χώρα μας, ζητήθηκε να γίνει επανέλεγχος μόνο στα ούρα του αθλητή με διαφορετικό τεστ, σχεδόν 30 μέρες μετά. Το τεστ αυτό δημιούργησε την υπόνοια ντόπινγκ χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένη ουσία στην οποία είναι θετικός.

 

Όπως αναφέρουν κύκλοι από το περιβάλλον του αθλητή, ο Γκελαούζος από την πλευρά του δείχνει να είναι σκεπτικός στον εάν θα μπει στην διαδικασία να αποδείξει ότι δεν είναι «ελέφαντας», όπως χαρακτηριστικά λέει, για δυο λόγους. Ο πρώτος και κυριότερος είναι ότι γνωρίζει ότι είναι αθώος, ενώ ο δεύτερος λόγος αφορά το χρηματικό κομμάτι που χρειάζεται για να πάρει θέση, το οποίο είναι απαγορευτικό για έναν αθλητή του στίβου όπως γίνεται αντιληπτό.

Τελικά τι υπάρχει από πίσω;

Μια υπόθεση ντόπινγκ ή μια καλοστημένη υπόθεση για συμφέροντα τρίτων, ενάντια σε έναν αθλητή που πρεσβεύει και προστατεύει τον αθλητισμό; Το μόνο σίγουρο είναι πως πάντα για την Ελλάδα μας, σε κάθε εποχή, θα υπάρχει ένας Εφιάλτης...