Mo Farah: Εννέα συμβουλές για το τρέξιμο

 Runbeat Team   14:32 31-05-2021  

Mo Farah: Εννέα συμβουλές για το τρέξιμο


Aν υπάρχουν κάποιοι που είναι σε θέση να δίνουν συμβουλές για το τρέξιμο, τότε από αυτούς είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να απουσιάζει ο Mo Farah. Ολυμπιονίκης δις στα 5.000 και 10.000 μέτρα. Παγκόσμιος πρωταθλητής δις στις ίδιες αποστάσεις ενώ πλέον «κινείται» εκτός σταδίων έχοντας καταγράψει καλύτερη επίδοση στο Μαραθώνιο με επίδοση στο 2:05:11. Αυτό το καλοκαίρι επιστρέφει και πάλι στο στάδιο για μια ακόμη ολυμπιάδα στην απόσταση των 10.000 μέτρων.

Πως καταφέρνει ο 38χρονος πλέον δρομέας από την Βρετανία με καταγωγή από τη Σομαλία να διατηρείται σε τόσο υψηλό επίπεδο; Ποιες είναι οι συνήθειες του, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν και συμβουλευτική «πυξίδα» για κάθε δρομέα, επαγγελματία ή ερασιτέχνη;

 

To Runbeat συγκέντρωσε τις βασικότερες από αυτές που έχει αποκαλύψει κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων του ή μέσω των προσωπικών σελίδων που διαθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εννέα βασικές δρομικές συμβουλές του Mo Farah:

-Για μια γρήγορη ενεργειακή τόνωση: «Η σοκολάτα - συνήθως η μαύρη σοκολάτα - είναι καλή για μια ενίσχυση της ενέργειας. Υπάρχουν σε όλα σπορ διάφορα ενεργειακά σνακ που διαφημίζονται ότι καταφέρνουν ...υπέροχα πράγματα αλλά προτιμώ να μένω στα βασικά, όπως η μαύρη σοκολάτα»

-Πώς να διατηρήσετε το κίνητρο σας: «Όταν αγωνίζεστε, συνεχίστε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας πόση δουλειά έχει κάνει για να φτάσετε σε αυτή την αγωνιστική στιγμή. Η σκληρή προπόνηση και οι θυσίες που έχετε κάνει σημαίνουν ότι αξίζετε να αποδώσετε καλά. Αυτό δίνει τεράστια ώθηση στην εμπιστοσύνη μας απέναντι στον εαυτό μας».

-Πόσο σημαντικές είναι οι ημέρες αποκατάστασης; «Την αμέσως επόμενη ημέρα μετά από μια σκληρή προπόνηση, ποτέ δεν θα πρέπει να πιέζετε ξανά το σώμα σας. Το περισσότερο που πρέπει να κάνετε είναι ένα άνετο και χαλαρό τρέξιμο ή μια cross training προπόνηση (ποδήλατο, κολύμβηση κτλ). Μην αυξήσετε ξανά τον καρδιακό σας ρυθμό».

-Χρειάζεστε να έχετε μαζί σας νερό κατά τη διάρκεια ενός αγώνα; «Πίνετε αμέσως πριν ή μετά από μια διαδρομή 5km ή 10km, αλλά όχι κατά τη διάρκεια αυτής. Το τρέξιμο με ένα μπουκάλι ασκεί μεγαλύτερη πίεση σε όποια πλευρά του σώματός σας το κρατάτε(δεξί ή αριστερό χέρι) και το να τρέχετε καλά και αποτελεσματικά σχετίζεται με την ισορροπία, την οποία σαμποτάρετε κρατώντας συνέχεια ένα μπουκάλι νερό»

 

-Διατηρηθείτε ζεστοί πριν από τον αγώνα: «Το πρωί πριν από έναν αγώνα, πρέπει πάντα να φοράω τα κολάν μου για να ζεσταίνω τους μυς μου. Είναι περίεργο, αλλά αν δεν φοράω κολάν το πρωί, τότε δεν μπορώ να αγωνιστώ το απόγευμα. Είναι ψυχολογικό πράγμα. Ο προπονητής μου είπε κάποτε: “Έχει 30 βαθμούς, βγάλε το κολάν!" ,Αλλά δεν μπορούσα».

-Αυξήστε σταδιακά τα χιλιόμετρα: «Μην αυξάνετε τα εβδομαδιαία χιλιόμετρα σας περισσότερο από 10 τοις εκατό κάθε μήνα. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά αισθάνεστε, θα πρέπει η αύξηση να είναι σταδιακή. Συνήθως καταλαβαίνουμε ότι το έχουμε παρακάνει, μόνο όταν είναι ήδη αργά».

-Ενδυναμώστε μυϊκά όλο το σώμα σας: «Οι καλοί δρομείς φροντίζουν ολόκληρο το σώμα τους. Τα χέρια οδηγούν τα πόδια. Διατηρήστε το σώμα και τον πυρήνα σας ενδυναμωμένο με πολλά push-ups, pull-ups, sit-ups και back raise. Μείνετε μακριά από τα βάρη των μηχανημάτων και κολλήστε στο Pilates, την αναρρίχηση και η δυναμική ευελιξία με γιόγκα».

-Σκεφτείτε τη στάση σας: «Κάθε κίνηση που κάνει το σώμα σας πρέπει να σας ωθεί κατευθείαν προς τα εμπρός. Εάν τα χέρια σας διασχίζουν μπροστά το στήθος ή τα εκτείνετε υπερβολικά, χάνετε δύναμη. Η στάση σας θα πρέπει να είναι ευθεία, και το πόδι σας πρέπει να προσγειώνεται ακριβώς κάτω από σας».

-Μείνετε στα μονοπάτια ή σε μαλακές επιφάνειες εάν είναι δυνατόν: «Το πεζοδρόμιο βλάπτει τις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τους μυς. Όσο περισσότερο μπορείτε να τρέξετε σε γρασίδι ή σε χώμα, τόσο καλύτερα θα είστε. Τρέχω το 90% των προπονήσεων μου σε μαλακές επιφάνειες».