Μπορεί η εγκυμοσύνη να ενισχύσει το VO2 Max;

 Runbeat Team   21:01 14-01-2021  

Μπορεί η εγκυμοσύνη να ενισχύσει το VO2 Max;


Η εγκυμοσύνη αλλάζει κατά πολύ μια γυναίκα, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Πέρα όμως από τον ερχομό ενός παιδιού μια γυναίκα βιώνει και κάποιες σοβαρές αλλαγές στον οργανισμό της.

Εκτός από το πλήθος των ορμονών, σύμφωνα με έρευνες μια γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη αλλά και μετά από αυτήν επωφελείται με μια ελαφριά αύξηση του VO2 Max, δηλαδή από τη μέγιστη πρόληψη οξυγόνου, χάρη στη σημαντική αύξηση του όγκου του αίματος. Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν ασκείστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Το VO 2 max είναι η μέτρηση του οξυγόνου που χρησιμοποιήσει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της άσκησης. Είναι ωφέλιμο στους αθλητές αντοχής ως μέτρηση της συνολικής φυσικής κατάστασης, για να τροφοδοτήσουν τη συστολή των μυών, μεταφέροντας οξυγόνο μέσω του σώματος στα κύτταρα του αίματος.

Στην εγκυμοσύνη, καθώς ο όγκος του αίματος αυξάνεται σημαντικά, δίνει στο σώμα σας περισσότερες δυνατότητες μεταφοράς οξυγόνου, διευκολύνοντας έτσι το VO 2 max. Ο οργανισμός της γυναίκας σε αυτή τη φάση για να καταφέρει να τροφοδοτήσει σωστά το έμβρυο, αλλάζει σε τέτοιο βαθμό που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες που ωφελούν στο τρέξιμο. Επιπλέον το οιστρογόνο, το οποίο είναι σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη μυϊκής μάζας.

Η επίδραση όμως του VO2 Max είναι πιθανών να διαρκέσει για εβδομάδες και ακόμη και μήνες μετά τον τοκετό. Ωστόσο δεν χρειάζεται να πιέσετε το σώμα σας είτε κατά την εγκυμοσύνη είτε έπειτα από αυτή. Επιπλέον καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας πριν ξεκινήσετε την προπόνηση.

Το VO2 Max θα ενισχύσει την απόδοση και την ταχύτητα σε απόσταση, αλλά είστε έγκυος ή μετέπειτα του τοκετού και έχετε πολύ υψηλές προσδοκίες, προετοιμάζεστε για προκλήσεις, σωματικά και διανοητικά, γι’ αυτό προσέξτε τους τραυματισμούς ώστε να μην έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Το ίδιο σας το σώμα θα σας πει τι μπορείτε να ανεχτείτε, προπονηθείτε για να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση και για να βελτιώσετε τη ροή του αίματος στο έμβρυο. Μην πιέσετε όμως το σώμα σας.

Μην ξεχνάτε ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχετε ένα νέο κέντρο βάρους λόγω της εκτεταμένης κοιλιακής και της σπονδυλικής σας καμπυλότητας. Έπειτα από εννέα μήνες το σώμα σας ίσως να μην επανέλθει γρήγορα. Ξεκινήστε σταδιακά και αφήστε τον εαυτό σας να προσαρμοστεί στο νέο σας σώμα.

Η κίνηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά ευεργετική και όταν γίνεται με τους σωστούς τρόπους μπορεί να σας βοηθήσει στην επούλωση του σώματος από τη γέννα.

Οι απαιτήσεις της εγκυμοσύνης και της νέας μητρότητας είναι μεγάλες - και απαιτούν επιπλέον διατροφή. Εάν είστε έγκυος με ένα μωρό, πρέπει να αυξήσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Μετά τον τοκετό, εάν θηλάζετε, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετά για να στηρίξετε τον εαυτό σας, το μωρό σας και τις προπονήσεις σας. Εάν δεν τροφοδοτείτε τον εαυτό σας σωστά, δεν θα μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το VO2 Max.

Τέλος θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν φυσιοθεραπευτή πυελικού εδάφους, ώστε να εστιάσετε σε αυτό το σημείο του σώματος, γιατί μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετικός τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και στον τοκετό. Επειδή το τρέξιμο είναι ένα άθλημα πρόσκρουσης, οι μύες του πυελικού εδάφους πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσουν το αντίκτυπο της προσγείωσης και την πίεση που δημιουργείται στην κοιλιά για να αποφευχθεί ο τραυματισμός.