Νέα μελέτη έδειξε ότι η καφεΐνη βοηθάει τους σπρίντερ να τρέξουν γρηγορότερα

 Runbeat Team   13:57 06-07-2023  

Νέα μελέτη έδειξε ότι η καφεΐνη βοηθάει τους σπρίντερ να τρέξουν γρηγορότερα


Στο παρελθόν, η καφεΐνη είχε αποδειχθεί ότι βοηθάει κυρίως τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων, όμως νέα μελέτη έρχεται να βάλει και τους σπρίντερ στο… παιχνίδι. Όπως αναφέρει η μελέτη του Πανεπιστημίου Ritsumeikan από το Κιότο της Ιαπωνίας, η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει τους σπρίντερ στις επιδόσεις τους.

 

Μέχρι πρότινος, η Παγκόσμια Ομοσπονδία πρότεινε την καφεΐνη ως μία ουσία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων για να αποκτήσουν ένα… boost, όμως ο καθηγητής άσκησης και φυσιολογίας Takeshi Hashimoto ανέλυσε τα πλεονεκτήματα που απέκτησαν οι 13 άνδρες σπρίντερ που έλαβαν μέρος στην μελέτη.

Οι αθλητές έλαβαν είτε καφεΐνη είτε συμπλήρωμα placebo και οι δρομείς που πήραν κανονικά καφεΐνη ήταν αρκετά γρηγορότεροι από εκείνους με το placebo. Κατά μέσο όρο, υπήρχε μία μείωση της τάξης των 0,14 δευτερολέπτων, κάτι το οποίο στον αθλητισμό υψηλού επιπέδου, μπορεί να κάνει την διαφορά.

Νέα μελέτη έδειξε ότι η καφεΐνη βοηθάει τους σπρίντερ να τρέξουν γρηγορότερα runbeat.gr

Επίσης αποδείχθηκε ότι οι σπρίντερ που έλαβαν καφεΐνη ήταν γρηγορότεροι στα πρώτα 20 μέτρα του αγώνα των 100 μέτρων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η συγκεκριμένη ουσία βοηθάει τον οργανισμό να φτάσει σε «top speed» γρηγορότερα και να τερματίσει νωρίτερα.