Ο Κυριακάτικος (2/4) Μαραθώνιος του Παρισιού δείχνει το… δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

 Runbeat Team   12:03 31-03-2023  

Ο Κυριακάτικος (2/4) Μαραθώνιος του Παρισιού δείχνει το… δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες


Περίπου 500 ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού και η πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι έτοιμη να φιλοξενήσει την προσεχή Κυριακή 5 Απριλίου τον Μαραθώνιο της πόλης. Έναν μαραθώνιο προάγγελο του αντίστοιχου που θα διεξαχθεί στις 10 και 11 Αυγούστου του 2024 κατά τη διάρκεια της μεγάλης Ολυμπιακής γιορτής του αθλητισμού.

Παρότι ο Μαραθώνιος της Κυριακής θα είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο των Ολυμπιακών Αγώνων υπάρχουν και αρκετά κοινά σημεία στη διαδρομή καθώς οι δρομείς θα τρέξουν κατά μήκος των πιο εμβληματικών τοποθεσιών του Παρισιού.

 

Ενώ ο Μαραθώνιος του Παρισιού του 2023 κατευθύνεται ανατολικά σε όλη την πόλη πριν επιστρέψει προς την αφετηρία που έχει προγραμματιστεί στην Αψίδα του Θριάμβου, ο Ολυμπιακός Μαραθώνιος θα ξεκινήσει από το διάσημο Hotel de Ville θα συνεχίσει δυτικά και στα μέσα της διαδρομής θα περάσει από το Chateau de Versailles.

Οι δύο μαραθώνιοι διασταυρώνονται σε πολλά σημεία. Και οι δύο ακολουθούν το δρόμο δίπλα στον ποταμό Σηκουάνα.

Όταν οι Eliud Kipchoge και Brigid Kosgei βγουν στους δρόμους του Παρισιού σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, θα τρέξουν επίσης κατά μήκος του Σηκουάνα, ξεκινώντας από τα πρώτα τμήματα του αγώνα (χιλιόμετρα 5-11) αλλά και κατά τα χιλιόμετρα 34-39.

Τόσο ο Μαραθώνιος του Παρισιού όσο και ο Ολυμπιακός Μαραθώνιος θα περάσουν από ένα από τα πιο αγαπημένα μνημεία στον κόσμο: τον Πύργο του Άιφελ. Μια άλλη τοποθεσία όπου διασταυρώνονται οι δύο αγώνες είναι το Grand Palais, με τους δρομείς την Κυριακή να περνούν το ιστορικό κτίριο με τη γυάλινη οροφή στα πρώτα πέντε χιλιόμετρα του αγώνα τους.

Μια τελευταία τοποθεσία που μοιράζονται τόσο ο Μαραθώνιος του Παρισιού 2023 όσο και ο Ολυμπιακός Μαραθώνιος το 2024 είναι το Hotel de Ville.

Η έδρα του Δημαρχείου του Παρισιού από το 1357 θα αποτελέσει τον τόπο εκκίνηση του Ολυμπιακού Μαραθωνίου, ενώ την προσεχή Κυριακή οι δρομείς θα περάσουν έξω από το κτίριο περίπου στο πέμπτο χιλιόμετρο.

Ένας σημαντικός τομέας που οι δύο μαραθώνιοι αποκλίνουν είναι στο βαθμό δυσκολίας. Ενώ οι δρομείς την Κυριακή θα έχουν ανηφορικό κομμάτι 269 μέτρων και κατηφορικό 260 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες σχεδόν διπλασιάζονται καθώς η ανηφόρα φτάνει τα 436 μέτρα και η κατηφόρα τα 438 μέτρα με μέγιστη κλίση 13,5 τοις εκατό.

Οι έμπειροι μαραθωνοδρόμοι την αποκαλούν διαδρομή-πρόκληση που μπορεί να φέρει εκπλήξεις.