Ο Μαραθώνιος του Παρισιού και ο Ημιμαραθώνιος της Βαρκελώνης στο επίκεντρο - Σημαντικοί αγώνες σε Μιλάνο και Βερολίνο

 Runbeat Team   15:05 02-04-2022  

Ο Μαραθώνιος του Παρισιού και ο Ημιμαραθώνιος της Βαρκελώνης στο επίκεντρο - Σημαντικοί αγώνες σε Μιλάνο και Βερολίνο


Σε Παρίσι και Βαρκελώνη θα είναι στραμμένα αύριο Κυριακή 3/4 τα βλέμματα των φίλων του δρομικού κινήματος καθώς διεξάγονται δύο από τους σπουδαιότερους μαραθωνίους στην Ευρώπη. Πολύ μεγάλοι αγώνες αναμένονται επίσης σε Βερολίνο και Μιλάνο, με τον Ημιμαραθώνιο της πρωτεύουσας της Γερμανίας και τον μαραθώνιο της Ιταλικής πόλης να συγκεντρώνουν αρκετό ενδιαφέρον.

Το Marathon de Paris επιστρέφει με την 46η έκδοσή του στην κανονική του ημερομηνία σε πιο φυσιολογικές συνθήκες μετά την covid 19 εποχή.

Το «παρών» θα δώσουν και φέτος ορισμένοι από τους κορυφαίους δρομείς. Στον αγώνα των ανδρών θα βρίσκονται έξι δρομείς που έχουν τρέξει τον μαραθώνιο κάτω από τις 2 ώρες και 5 λεπτά και στόχος είναι να βελτιώσουν το ρεκόρ διαδρομής που είναι 2:04:21 και ανήκει στον Elisha Rotich από το 2021.

 

Ο Asefa Mengstu από την Αιθιοπία είναι ο ταχύτερος όλων έχοντας ατομικό ρεκόρ 2:04:06, ενώ εκ των φαβορί είναι και ο συμπατριώτης του Seifu Tura που έτρεξε σε 58:36 τον ημιμαραθώνιο του Σικάγο τον Φεβρουάριο.

Ο Tura έχει ατομικό ρεκόρ 2:04:29 στον Μαραθώνιο, δηλαδή 16 δευτερόλεπτα ταχύτερος από τον Hillary Kipsambu που επίσης θα είναι «παρών». Ο Κενυάτης μάλιστα έχει σημειώσει το ατομικό του ρεκόρ (2:04:44) στην ίδια διαδρομή πριν από έξι μήνες, όπου τερμάτισε τρίτος, αφήνοντας τέταρτον τον Αιθίοπα Abayneh Degu που επίσης σημείωσε ατομικό ρεκόρ με 2:04:53 και θα αγωνιστεί κι εκείνος αύριο.

Οι Abayneh Degu και Deso Gelmisa είναι επίσης υπολογίσιμοι έχοντας ατομικό ρεκόρ 2:04:53.





Δυνατός θα είναι και ο αγώνας των γυναικών, όπου δεσπόζει το όνομα της Helalia Johannes από τη Ναμίμπια που έχει ατομικό ρεκόρ 2:19:52. Η Judith Jeptum από την Κένυα είναι επίσης φαβορί έχοντας ατομικό ρεκόρ 2:22:30, όπως και η Besu Sado από την Αιθιοπία που σημείωσε 2:21:03 το 2019. Στις αθλήτριες που ξεχωρίζουν είναι και οι Tigist Abayechew και Beyenu Degefa.

Kipkemboi και Teklu στοχεύουν στην πρωτιά στη Βαρκελώνη

Η Κενυάτισσα Margaret Chelimo Kipkemboi και ο Αιθίοπας Haftu Teklu είναι τα μεγάλα ονόματα που θα αγωνιστούν στο eDreams Mitja Marató de Barcelona αύριο Κυριακή 3/4. Μάλιστα αυτό θα είναι το ντεμπούτο της Kipkemboi σε ημιμαραθώνιο, ενώ αντίθετα ο Teklu ήταν νικητής στην τελευταία αντίστοιχη διοργάνωση.

Από τη στιγμή που η Genzebe Dibaba απέσυρε την συμμετοχή της λόγω τραυματισμού, η Asnakesh Awoke από την Αιθιοπία μοιάζει το φαβορί για τη νίκη. Η 26χρονη τερμάτισε 2η την προηγούμενη χρονιά με ατομικό ρεκόρ 1:07:04.

Ωστόσο, η Kipkemboi που έχει σημειώσει στο αγώνισμά της, τα 10χλμ, 29:50 φαίνεται να την απειλεί. Η 29χρονη έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα φέτος έχοντας βρεθεί στο βάθρο στους αγώνες cross country Atapuerca και Italica και πρόσφατα ήρθε δεύτερος στο εθνικό πρωτάθλημα στο Eldoret. Η Gete Alemayehu από την Αιθιοπία με ατομικό ρεκόρ 1:08:23, μπορεί κάλλιστα να ολοκληρώσει το βάθρο.

Όσον αφορά στον αγώνα των ανδρών, ο Ισπανός Alejandro Rodriguez θα αναλάβει χρέη λαγού με στόχο να δώσει ένα γρήγορο ρυθμό για να απειληθεί το ρεκόρ διαδρομής. Ο υπερασπιστής του τίτλου, Teklu, θεωρείται και το φαβορί για τη νίκη. Ο 26χρονος κέρδισε με στιλ τον περασμένο Οκτώβριο, σημειώνοντας ρεκόρ διαδρομής 59:39 στο ντεμπούτο του στην απόσταση. Ο Teklu έχει αγωνιστεί δύο φορές το 2022 σε μικρότερες αποστάσεις στον κλειστό στίβο. Πιο συγκεκριμένα σημείωσε ατομικό ρεκόρ στα 1.500μ. με 3:39:47 στο Sabadell και 7:52:10 στα 3000μ. στο Torun τον περασμένο μήνα.

Ο Teklu ηγείται μιας ισχυρής ομάδας από την Αιθιοπία, η οποία περιλαμβάνει άλλους δύο αθλητές που έχουν σπάσει το φράγμα των 60 λεπτών – ο Abe Gashahun (59:46) και ο Antenatyehu Dagnachew (59:48) – μαζί με τον περσινό κάτοχο της 3ης θέσης, Regasa Chala (1:00:38) και τους πρωτοεμφανιζόμενους Gebru Redahgne και Teresa Nyakora.

Συνολικά, περισσότεροι από 13.000 δρομείς θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ένα ιδανικό πρωινό για τρέξιμο με πολύ ελαφρύ αέρα, ήλιο και θερμοκρασία 10°C.