Σαν σήμερα: «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!» - Το χρυσό της Πατουλίδου στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης

 Πάνος Κατσαρός   15:49 06-08-2023  

Σαν σήμερα: «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!» - Το χρυσό της Πατουλίδου στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης


31 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πρώτο χρυσό μετάλλιο για Ελληνίδα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων! Η Βούλα Πατουλίδου ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στα 100 μ. με εμπόδια στις 6 Αυγούστου 1992, στη Βαρκελώνη, γράφοντας ιστορία με μία μεγάλη έκπληξη στην διοργάνωση.

Η τότε 27χρονη αθλήτρια είχε καταφέρει να προκριθεί στον τελικό με χρόνο 12.88, σημειώνοντας νέο Πανελλήνιο ρεκόρ, μπαίνοντας αποφασισμένη στον αγώνα της κόντρα σε μεγάλα ονόματα του Παγκόσμιου στίβου, όπως η Αμερικανίδα Γκέιλ Ντίβερς και η παγκόσμια ρεκορντγούμαν, Γιορντάνκα Ντόνκοβα από την Βουλγαρία.

 

Στον μεγάλο τελικό, η Πατουλίδου κατάφερε να πάρει την τεράστια νίκη στα τελευταία μέτρα, σημειώνοντας νέο Πανελλήνιο ρεκόρ με 12.64, το οποίο έχει «κρατήσει» μέχρι και σήμερα. Η Γκέιλ Ντίβερς σκόνταψε και έπεσε λίγα μέτρα πριν από τον τερματισμό κι έτσι η Πατουλίδου πήρε την πρώτη θέση. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Μάρτιν (ΗΠΑ) 12.69 και στην τρίτη η Ντόνκοβα (Βουλγαρία) με 12.70.

Μετά τη νίκη της, η Πατουλίδου είπε την θρυλική φράση «για την Ελλάδα ρε γαμώτο!», ενώ στην συνέχεια ανέφερε με συγκίνηση: «Όλα για την Ελλάδα, αξίζει να κάνει κάποιος τα πάντα για αυτήν. Πέτυχα αυτό που κανείς δεν πίστευε, πλην δύο – τριών ανθρώπων. Έλεγα στον εαυτό μου πριν τον τελικό ότι μπορώ να πάρω το χάλκινο μετάλλιο και τελικά πάλεψα και πήρα το χρυσό».