Παραμένουν τα όρια τεστοστερόνης στις αθλήτριες στίβου, παρά την πρόταση της ΔΟΕ

 Runbeat Team   16:22 23-11-2021  

Παραμένουν τα όρια τεστοστερόνης στις αθλήτριες στίβου, παρά την πρόταση της ΔΟΕ


Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πρότεινε ένα νέο κανονισμό στις ομοσπονδίες στίβου, κατά τον οποίο θα άλλαζε το επιτρεπτό όριο τεστοστερόνης σε αθλήτριες αποστάσεων από 400 μέτρα έως ένα μίλι. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου όμως επιβεβαίωσε ότι οι κανονισμοί της θα μείνουν οι ίδιοι, κάτι το οποίο σίγουρα δεν ικανοποιεί την Caster Semenya, η οποία έχει κάνει μεγάλο αγώνα για να καταφέρει να αποζημιωθεί για τον αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Υπενθυμίζουμε ότι η Semenya, η οποία έχει φυσιολογικά υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό της (είναι intersex γυναίκα), και δεν δέχθηκε να κατεβάσει τα επίπεδά της με τεχνικούς τρόπους προκειμένου να διεκδικήσει την πρόκριση στα 800 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η Semenya έμεινε εκτός διοργάνωσης καθώς αρχικά δοκίμασε να προκριθεί στα 200 μέτρα και στη συνέχεια στα 5.000, δίχως επιτυχία. ΗΗ συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια είναι μόνο ένα παράδειγμα από το «πεδίο» που πιάνει ο κανονισμός για την τεστοστερόνη.

 

Παρά την άσχημη κριτική που έχει λάβει κατά καιρούς, η Παγκόσμια Ομοσπονδία παραμένει πιστή στους κανονισμούς της και δεν σκοπεύει να αλλάξει, καθώς σύμφωνα με τα στελέχη της, οι κανονισμοί που έχουν θεσπιστεί μπορούν να διαφυλάξουν ότι όλες οι αθλήτριες αγωνίζονται με ίσους όρους.

«Η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει συγκεντρώσει λεπτομέρειες, σχετικές έρευνες και δεδομένων την τελευταία δεκαετία σε σχέση με την δημιουργία κατάλληλων κανονισμών καταλληλόλητας των γυναικών στον στίβο και συνεχίζει να συλλέγει δεδομένα» αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Σε κάθε περίπτωση οι αντιδράσεις από οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και από αθλητές και αθλήτριες με παρόμοιες διαφορές στον οργανισμό τους ή ακόμα και διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό είναι πολλές, κατηγορώντας την Ομοσπονδία ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των αθλητών του στίβου.