Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων εξετάζει την υπόθεση της Κάστερ Σεμένια

 Runbeat Team   20:20 15-05-2024  

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων εξετάζει την υπόθεση της Κάστερ Σεμένια


Αποκλεισμένη από τους αγώνες, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης, η Νοτιοαφρικανή αθλήτρια, Κάστερ Σεμένια, έρχεται σήμερα (15/5) ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

«Αυτή είναι μια σημαντική ημέρα στο ταξίδι μου ως άνθρωπος και αθλητής. Έχει περάσει πολύς καιρός», είπε μέσω των δικηγόρων της η 33χρονη δρομέας και πρόσθεσε: «Το 2009, στάθηκα στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βερολίνου αμέσως μετά από μια εξέταση φύλου και γνωρίζοντας ότι ο κόσμος έκρινε το σώμα μου και αμφισβητούσε το φύλο μου. Επί 15 χρόνια, έχω επιμείνει με αξιοπρέπεια την καταπίεση».

 

Δις Ολυμπιονίκης (2012, 2016) και τρις παγκόσμια πρωταθλήτρια (2009, 2011 και 2017) στα 800 μέτρα, η Σεμένια παράγει -φυσικά- πολλές ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα), που είναι πιθανό να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα και να βελτιώσουν τις επιδόσεις.

Η κορυφαία δρομέας «αποκαλύφθηκε» στο ευρύ κοινό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009 στο Βερολίνο, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 800 μέτρα, ενώ η φυσική της εμφάνιση και η βαθιά φωνή της «πυροδότησαν» συζητήσεις και εικασίες.

Η Σεμένια αποκλείσθηκε από τους αγώνες για 11 μήνες και αναγκάσθηκε να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων παρέμειναν μυστικά, πριν τελικά της επιτραπεί να αγωνιστεί ξανά τον Ιούλιο του 2010.

Ομως το 2018, η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics) ζήτησε από τους υπερανδρογόνους αθλητές να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους μέσω ορμονικής θεραπείας για να μπορούν να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες στην κατηγορία των γυναικών. Την οποία η Κάστερ Σεμένια αρνείται.

Αυτός ο κανονισμός επικυρώθηκε από το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (με έδρα την Ελβετία) το 2019, στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Λωζάνης, το οποίο τονίζει τον Αύγουστο του 2020 «τη θεμιτότητα των αγώνων» ως «βασική αρχή του αθλητισμού», σε λόγους ότι ένα επίπεδο τεστοστερόνης συγκρίσιμο με αυτό των ανδρών δίνει στις αθλήτριες «ένα ανυπέρβλητο πλεονέκτημα».

Το δικαστήριο, το οποίο διασφαλίζει την συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαπίστωσε ότι η Σεμένια είχε πέσει θύμα διακρίσεων και παραβίασης της ιδιωτικής της ζωής.

 

Ωστόσο, οι ελβετικές αρχές, με την υποστήριξη της World Athletics, παρέπεμψαν το θέμα στο Μείζον Τμήμα του ΕΔΑΔ, ένα είδος εφετείου. Τόνισαν το γεγονός ότι η πρωτόδικη απόφαση του ΕΔΑΔ είχε εκδοθεί μόνο με οριακή πλειοψηφία τεσσάρων δικαστών έναντι τριών.

Σήμερα, οι 17 δικαστές που απαρτίζουν το Μείζον Τμήμα θα εξετάσουν την υπόθεση κατά τη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας, ενώ η απόφασή τους, που θα είναι οριστική, δεν θα γίνει γνωστή για αρκετούς μήνες.

Αν και η απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ήταν μια νίκη για την Σεμένια, δεν ακύρωνε τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Στίβου και δεν άνοιξε άμεσα το δρόμο για την συμμετοχή της στα 800 μέτρα χωρίς θεραπεία.

Η World Athletics αύξησε ακόμη και τους κανονισμούς της το 2023 σχετικά με τους υπερανδρογόνους αθλητές, οι οποίοι πρέπει τώρα να διατηρήσουν το επίπεδο τεστοστερόνης τους κάτω από το όριο των 2,5 nanomoles ανά λίτρο για 24 μήνες (αντί για 5 nanomoles για έξι μήνες) για να αγωνιστούν στην κατηγορία, ανεξάρτητα από την απόσταση.

Αυτό το μακρύ νομικό δράμα έχει τεράστιο οικονομικό κόστος για την Σεμένια, η οποία δεν έχει τρέξει από τον Μάρτιο του 2023 - 5.000 μ. και 10.000 μ. σε διαγωνισμό της Νότιας Αφρικής - και άρχισε έκκληση για δωρεές τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο νοτιοαφρικανός σύμβουλός της, έχει υπολογίσει ότι τα έξοδα ακρόασης θα μπορούσαν να ανέλθουν σε περίπου 170.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ