Σεμένια: «Δεν θα ντρέπομαι επειδή είμαι διαφορετική»

 Runbeat Team   15:34 09-11-2023  

Σεμένια: «Δεν θα ντρέπομαι επειδή είμαι διαφορετική»


Η Caster Semenya κέρδισε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έκρινε σε πρώτο βαθμό ότι είναι θύμα διακρίσεων. Θυμίζουμε ότι η δρομέας των 800 μέτρων είναι υπερανδρογονική.

«Δεν πρόκειται να ντραπώ γιατί είμαι διαφορετική», δήλωσε στο BBC η Νοτιοαφρικανή αθλήτρια, λέγοντας ότι είναι αποφασισμένη να «παλέψει» μέχρι τέλους για τις γυναίκες, σύμφωνα με την οποία «δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη» από τις αθλητικές αρχές.

Θυμίζουμε ότι η δύο φορές Ολυμπιονίκης (2012, 2016) και τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 800 μ. δεν μπορεί να αγωνίζεται στην «κανονική» της απόσταση επειδή αρνείται την ορμονική θεραπεία για τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης της. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε σε πρώτο βαθμό ότι είναι θύμα διακρίσεων.

«Στο τέλος της ημέρας, ξέρω ότι είμαι διαφορετική. Δεν με νοιάζουν οι ιατρικοί όροι και τι μου λένε. Γεννήθηκα χωρίς μήτρα ή με εσωτερικούς όρχεις. Δεν είμαι λιγότερο γυναίκα», είπε η Semenya. «Αυτές είναι οι διαφορές με τις οποίες γεννήθηκα και τις ασπάζομαι. Δεν θα ντρέπομαι γιατί είμαι διαφορετική».

 

Η Caster Semenya έχει φυσική περίσσεια ανδρικών ορμονών του φύλου και βρίσκεται σε αντιπαράθεση για περισσότερα από δέκα χρόνια με τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics, πρώην IAAF), της οποίας οι κανονισμοί την εμποδίζουν να τρέξει στα 800 μέτρα. Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), το οποίο στη συνέχεια υποστηρίχθηκε από την ελβετική δικαιοσύνη, επιβεβαίωσε τον αποκλεισμό.

Η 32χρονη Νοτιοαφρικανή δρομέας οδήγησε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο έκρινε υπέρ της. Βέβαια η απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο, δεν ακυρώνει τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου και δεν ανοίγει άμεσα το δρόμο για την επιστροφή της στα 800 μέτρα, όχι χωρίς θεραπεία.

«Γι΄ αυτό αγωνιζόμαστε για τον γυναικείο αθλητισμό», πρόσθεσε η Semenya μιλώντας στο BBC. «Η σημασία του γυναικείου αθλητισμού δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη του σώματός μας. Πρέπει να αποφασίσουμε τι είναι καλό για εμάς. Δεν εξαρτάται από άλλο φύλο να αποφασίσει πώς θα μοιάζουμε».