Παρίσι 2024: Οι Γάλλοι βουλευτές απαιτούν οι Ισραηλινοί αθλητές να αγωνιστούν ως ουδέτεροι

 Runbeat Team   20:02 23-02-2024  

Παρίσι 2024: Οι Γάλλοι βουλευτές απαιτούν οι Ισραηλινοί αθλητές να αγωνιστούν ως ουδέτεροι


Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, μία μερίδα Γάλλων οικολόγων αλλά και περίπου 30 βουλευτές της ριζοσπαστικής αριστεράς ζήτησαν την Τρίτη (20/03) το Ισραήλ να εφαρμόσει τις ίδιες κυρώσεις με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές ζητούν οι αθλητές να αγωνιστούν ως ουδέτεροι, δίχως να φορούν τα χρώματα της χώρας τους ώστε να επικυρωθούν «εγκλήματα πολέμου», ενώ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο «άρσης των κυρώσεων σε περίπτωση διαρκούς κατάπαυσης του πυρός».

 

«Αφού πάρθηκε η απόφαση από την επιτροπή σας για τους αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, απευθυνόμαστε σε εσάς στο όνομα μιας άλλης αρχής, της ισότητας», γράφουν οι βουλευτές της France Insoumise (LFI) και οι οικολόγοι, συγκρίνοντας τις απώλειες αμάχων στην Ουκρανία και στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας.

«Στην Ουκρανία, μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο ανέφερε ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 10.000 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 560 παιδιών, σε μόλις δύο χρόνια συγκρούσεων», ανέφεραν χαρακτηριστικά. «Επίσης, στη Γάζα, μετά από μόλις 4 μήνες βομβαρδισμών και χερσαίας επέμβασης, ο αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών και αγνοουμένων είναι περίπου 40.000, κυρίως άμαχοι, η πλειοψηφία των οποίων είναι παιδιά και γυναίκες. Το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης προειδοποιεί επίσης για τη σοβαρότητα των τρεχόντων γεγονότων στη Γάζα», αναφέρουν.

Παράλληλα, τονίζουν ότι «δεν υπάρχει πλέον περιθώριο αμφιβολίας: οι άμαχοι που επλήγησαν στη Γάζα δεν είναι η “παράπλευρη ζημιά” μιας αμυντικής ενέργειας εκ μέρους μιας χώρας θύματος τρομοκρατικής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου».