ΠΕΠΚΑ: «Παρατηρούμε αρκετές αστοχίες στο γενικό προγραμματισμό τις οποίες θέλουμε να σημειώσουμε»

 Runbeat Team   17:06 02-06-2023  

ΠΕΠΚΑ: «Παρατηρούμε αρκετές αστοχίες στο γενικό προγραμματισμό τις οποίες θέλουμε να σημειώσουμε»


Η Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Κλασικού Αθλητισμού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει τις δικές της παρατηρήσεις πάνω στον γενικό προγραμματισμό. Η ΠΕΠΚΑ αναφέρεται τόσο στο καλεντάρι, όσο στα Πανελλήνια πρωταθλήματα, το Εαρινό, και τα meeting εντός και εκτός Ελλάδας.

Η ανακοίνωση της Ένωσης:

Οδεύοντας προς τη διεξαγωγή των Παν. Πρωταθλημάτων και στη μέση των εγχώριων αγώνων (meetings, κλπ.) παρατηρούμε αρκετές αστοχίες στο γενικό προγραμματισμό τις οποίες θέλουμε να σημειώσουμε. Πάντα επικροτούμε τις καλές κινήσεις, όπως την επαναφορά του Εαρινού





Πρωταθλήματος, αλλά παράλληλα αναρωτιόμαστε πόσα πράγματα έχουν γίνει με ελλιπή σχεδιασμό και πόσα από αυτά θα μπορούσαν να έχουν γίνει αρκετά καλύτερα. Αναλυτικά:

  1. Καλεντάρι

 Οι τεχνικές διατάξεις για τη φετινή χρονιά ανακοινώθηκαν πολύ αργά, με αποτέλεσμα οι προπονητές, ειδικά στην Κ16, να μην είναι έγκαιρα ενημερωμένοι για τα αγωνίσματα με αποτέλεσμα να μην έχουν σωστή διαχείριση στον προγραμματισμό τους. Να μην ξεχνάμε πως στίβος δεν είναι μόνο ο υψηλός αθλητισμός αλλά όλες οι ηλικιακές κατηγορίες. Όταν δε γίνεται οργανωμένη δουλειά στη βάση δεν υπάρχει και η ανάλογη συνέχεια. Προτείνουμε λοιπόν πως οι τεχνικές διατάξεις, το καλεντάρι και ο πόλεις διεξαγωγής των πρωταθλημάτων να γίνονται γνωστά από τον Νοέμβριο, για να μπορεί να γίνει και ο σωστός προγραμματισμός από τους προπονητές.

 Εδώ πρέπει να ειπωθεί επίσης πως δεν είναι λειτουργικό να γίνονται όλα τα εγχώρια meetings σε σχεδόν δύο εβδομάδες. Οι αθλητές πρέπει να έχουν αγώνες σε βάθος χρόνου. Η κατηγορία Α/Γ τελειώνει τη χρονιά της στις 9/7 χωρίς άλλη αγωνιστική διαδικασία. Η Κ16 δυστυχώς κρεμάει τα παπούτσια της στις για καλοκαίρι από τις 18/6 εκτός από τα παιδιά που θα συνεχίσουν ως την Κ18 στις 2/7.

Ακόμη ο σχεδιασμός και η κατανομή των αγωνισμάτων των εγχώριων τοπικών αγώνων να γίνεται από την Ομοσπονδία, ώστε να υπάρχουν αρκετοί αγώνες σε όλα τα αγωνίσματα και όχι κάποια να έχουν 10-12 αγώνες μέσα στη σεζόν και κάποια άλλα μόνο 2-3.

  1. Πανελλήνια Πρωταθλήματα και Εαρινό

 Είπαμε νωρίτερα πως επικροτούμε την επανεμφάνιση του Εαρινού Πρωταθλήματος. Είναι τελικά αγώνας πρόκρισης ή όχι για το Ευρωπαϊκό ομάδων; Βγάζοντας έξω τους πρωτοκλασάτους αθλητές μας, για ευνόητους λόγους, η επιλογή θα γίνει με τα ίδια κριτήρια για τους αθλητές και αθλήτριες των υπόλοιπων αγωνισμάτων;  

 Επίσης πόσο άστοχη κίνηση είναι η ένταξη σε αυτό του Παν. Πρωταθλήματος σκυταλοδρομιών Κ23 και των συνθέτων της Κ20 τη στιγμή που την επόμενη μέρα των αγώνων ( Δευτέρα 12/6 ) τα παιδιά δίνουν το τελευταίο μάθημα στις Πανελλήνιες εξετάσεις; Είναι ή δεν είναι αποκλεισμός από τον αγώνα ενός μεγάλου μέρους αθλητών αι αθλητριών; Όσο κι αν έγιναν παρεμβάσεις από προπονητές, συζητήσεις, κλπ., η κατάσταση δυστυχώς δεν άλλαξε σε βάρος των αθλητών. Καλό είναι ναυπάρχει σεβασμός σε παιδιά που προπονούνται και ταυτόχρονα διαβάζουν για να περάσουν σε ένα πανεπιστήμιο.

 

 Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι οι ημερομηνίες των Παν. Πρωταθλημάτων. Είθισται όταν υπάρχει στην αγωνιστική χρονιά ένα ευρωπαϊκό η παγκόσμιο πρωτάθλημα Α/Γ ή ηλικιακών κατηγοριών, το αντίστοιχο Παν. Πρωτάθλημα να είναι ο τελευταίος αγώνας πρόκρισης σε αυτό. Όσον αφορά το πανευρωπαϊκό Κ23 συναντάμε την πρωτοτυπία να διεξάγεται το Παν. Πρωτάθλημα του στις 8-9/7 με τελευταία ημερομηνία πρόκρισης την 3/7. Αυτό λοιπόν σημαίνει πως ένας αθλητής-τρια μπορεί να κάνει το όριο μέχρι το Εαρινό στις 11/6 και μετά δεν έχει αγώνες για τον υπόλοιπο μήνα. Όσες δικαιολογίες και να ακουστούν για την επιλογή της ημερομηνίας και ίσως να βρεθεί και κάποια που να έχει βάση, θα έπρεπε να έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον τρεις αγώνες μετά τις 12/6 και ως τις 3/7 για τους Κ23.

  1. Εγχώριοι αγώνες και ελληνικά meetings 

Υπάρχουν πολλά εγχώρια meetings που σωστά χρηματοδοτούνται από την Ομοσπονδία και άλλους φορείς, με στόχο την άρτια διεξαγωγή τους. Παρατηρούνται όμως πολλά άσχημα φαινόμενα όπως :

α/ Ελάχιστη αντικειμενικότητα στον τρόπο επιλογής των Ελλήνων αθλητών με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν αρκετούς αγώνες να συμμετέχουν.

β/ Πολλή μεγάλη συμμετοχή ξένων αθλητών ( όταν το ελάχιστο όριο είναι τρεις ) , που αυτόματα αποκλείονται πάλι αρκετοί Έλληνες, συν το γεγονός πως δεν μπορούν να πάρουν καλύτερη βαθμολογία για το ranking.

γ/ Αποκλεισμός πολλών Ελλήνων αθλητών χωρίς ουσιαστικό λόγο και διεξαγωγή των αγωνισμάτων με 7 ή 8 άτομα, ενώ με τα χρήματα που έχουν λάβει θα μπορούσαν να έχουν 2 τελικές σειρές στους δρόμους, ή 10-12 συμμετέχοντες στις ρίψεις και τα άλματα.

 Τελειώνοντας, θέλουμε να πιστεύουμε πως κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει μια διαφάνεια και αντικειμενικότητα στον τρόπο επιλογής των αθλητών στους παραπάνω αγώνες. Να μην υπάρχουν επιλογές δύο ταχυτήτων. Να ενισχύονται τα Ελληνικά meetings με Έλληνες αθλητές και να μη βλέπουμε αναλογίες τύπου 6-2 με συμμετοχές ξένων αθλητών σε άλλο αγώνισμα από το δικό τους και παράλληλα αποκλεισμό Ελλήνων. Να γεμίζουν οι 12άδες ή οι 16άδες για να μπορούν να αγωνιστούν περισσότεροι. Να γίνεται σωστή δουλειά, καλή ενημέρωση σε όλους και επίσης εποικοδομητική επικοινωνία με τους εθνικούς προπονητές και τους τομεάρχες για ΟΛΟΥΣ τουςαθλητές με ΟΛΟΥΣ τους προπονητές. Και επιτέλους να μη γίνονται Πανελλήνια Πρωταθλήματα πάνω στις Πανελλήνιες εξετάσεις …