Πολλαπλά τα οφέλη των δρομέων από την προπόνηση στην παραλία

 Runbeat Team   9:31 25-04-2022  

Πολλαπλά τα οφέλη των δρομέων από την προπόνηση στην παραλία


Το τρέξιμο στην παραλία αποτελεί ένα βασικό κομμάτι στην προετοιμασία των περισσότερων δρομέων. Τώρα που ο καιρός βελτιώνεται αρκετοί είναι οι ερασιτέχνες, αλλά και οι επαγγελματίες δρομείς που επιλέγουν μία παραλία για την προετοιμασία τους.

Τα οφέλη από το τρέξιμο στην άμμο είναι πάρα πολλά καθώς βοηθάει σε πολλούς τομείς. Βελτιώνει την τεχνική, ενδυναμώνει τους μυς και παράλληλα ο συνδυασμός της θαλασσινής αύρας και του τρεξίματος δίνει μία απίστευτη ελευθερία.

 

Με τη βοήθεια του έμπειρου προπονητή Αντώνη Τσατσάκη, που στηρίχθηκε σε επιστημονικές έρευνες, το runbeat.gr σας παρουσιάζει τα οφέλη του τρεξίματος στην παραλία:

Βελτιώνει την τεχνική σας

Το τρέξιμο στην άμμο αποτελεί ένα εντελώς νέο ερέθισμα για το σώμα σας. Η άμμος είναι μαλακή και ξεχωρίζει όταν γίνεται η ώθηση. Αυτό σημαίνει ότι κάποια από την ελαστική ενέργεια που συνήθως μεταφέρεται στο επόμενο βήμα χάνεται.Για να μπορεί να τρέχει δυνατά στην άμμο το σώμα σας αναπτύσσει μια ομαλή και αποτελεσματική τεχνική τρεξίματος ανάλογα με την σκληρότητα της άμμου.

Θέλετε να τρέχετε γρηγορότερα, αλλά νιώθετε ότι κάτι σας κρατάει πίσω; «Βασικά, είμαστε γεννημένοι για να τρέχουμε γρήγορα. Το τρέξιμο είναι η πιο φυσική μορφή κίνησης που έχουμε στη διάθεσή μας», εξηγεί ο ειδικός και προπονητής του τρεξίματος, Sascha Wingenfeld. Γιατί λοιπόν μερικές φορές δεν λειτουργεί όπως το θέλουμε; Οι δουλειές γραφείου και οι καθιστικές ρουτίνες, όπως η κακή στάση του σώματος ή η μονότονη προπόνηση, μας στερούν την ταχύτητα και τον δυναμισμό μας.

Χτίζει τη δύναμή σας σταθεροποιώντας τους μύες

Σε σύγκριση με το τρέξιμο στο πεζοδρόμιο, το τρέξιμο στην παραλία είναι πολύ πιο δύσκολο αλλά και πιο αποτελεσματικό. Οι μύες των ποδιών σας πρέπει να εργάζονται πολύ πιο σκληρά από το συνηθισμένο. Επιπλέον, πρέπει να εμπλέξετε τους σταθεροποιητικούς μύες του πυρήνα σας για να αντισταθμίσετε την ανώμαλη επιφάνεια. Αυτό βοηθά το σώμα σας να αναπτύξει μια φυσική και πολύ αποτελεσματική φόρμα λειτουργίας ενώ εργάζεστε στον πυρήνα σας.

Αυξάνει το κάψιμο των θερμίδων σας

Το τρέξιμο στην παραλία είναι ένας πραγματικός «καυστήρας» λίπους! Επειδή οι μυϊκές ομάδες που συμμετέχουν στο τρέξιμο πρέπει να δουλέψουν σκληρότερα από το συνηθισμένο, το σώμα σας απαιτεί περισσότερη ενέργεια. Το καλύτερο γι’ αυτό είναι ότι οι μύες σας χρειάζονται επίσης περισσότερη ενέργεια μετά το τρέξιμο για να ανακάμψουν σωστά. Αυτό σημαίνει ότι μετά την προπόνηση, καίτε περισσότερες θερμίδες από το συνηθισμένο.

Σας δίνει τη μεγαλύτερη αξία για το χρόνο σας

Λόγω των υψηλότερων απαιτήσεων στους μύες, τον συντονισμό και τη σταθερότητα, το σώμα σας κουράζεται πιο γρήγορα όταν τρέχετε στην άμμο. Επομένως, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε με μικρότερες προπονήσεις. Είναι καλύτερο να αυξήσετε την ένταση των διαδρομών σας και να χρησιμοποιήσετε τις νέες συνθήκες για προπόνηση ταχύτητας.Μπορείτε επίσης να χωρίσετε την προπόνησή σας σε δύο προπονήσεις την ημέρα. Αυτό επιτρέπει στο σώμα σας να ανακάμψει πιο αποτελεσματικά.

Ενδιαφέρον γεγονός:

Το τζόκινγκ στην άμμο έχει μακρά ιστορία σε ανταγωνιστικά αθλήματα. Οι κορυφαίοι δρομείς έχουν κάνει το τρέξιμο στην άμμο αναπόσπαστο μέρος των προετοιμασιών τους πριν από τον αγώνα.

Ασυνήθιστη πίεση στους μυς σας

Πρέπει να κάνετε κάποιες ασκήσεις ενεργοποίησης των μυών πριν ασκηθείτε για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού. Επιπλέον, η προθέρμανση σας βοηθά να τρέχετε με σωστό ρυθμόαπό την αρχή. Μετά την προπόνησή σας, θα πρέπει να κάνετε κάποιες κινήσεις. Επίσης, μια αναζωογονητική βουτιά στην θάλασσα είναι ο τέλειος τρόπος για να ξεκινήσετε την αποκατάστασή σας.

Επιπλέον εργασία για τους μυς των ποδιών σας με το ξυπόλυτο τρέξιμο

Φυσικά, η παραλία είναι ιδανική για γυμνά πόδια. Μπορεί να το αισθάνεστε παράξενο στην αρχή, αλλά ενθαρρύνει ένα καλύτερο τρέξιμο. Όταν φοράτε παπούτσια, τείνετε να προσγειωθείτε περισσότερο στη φτέρνα σας και να κυλήσετε προς τα εμπρός. Αυτό δημιουργεί μια ξαφνική επίπτωση στις φτέρνες σας, η οποία στη συνέχεια μεταφέρεται στους γοφούς και μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς στα γόνατα ή στα πόδια. Το τρέξιμο χωρίς παπούτσια μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για δρομείς που τρέχουν περισσότερο στις φτέρνες και θέλουν να βελτιώσουν την τεχνική τους. Όταν τρέχετε χωρίς παπούτσια, είστε αυτόματα πιο προσεκτικοί όταν προσγειώνεστεπρώτα στο μπροστινό μέρος του ποδιού.

Για να αποφύγετε τη γρήγορη μετατροπή, δοκιμάστε να τρέχετε ξυπόλυτοι στο σπίτι ή στο γυμναστήριο μέχρι να το συνηθίσετε. Μόλις θέλετε να ξεκινήσετε να τρέχετε έξω, αναζητήστε φυσικές επιφάνειες, όπως παραλίες, χωράφια ή δάπεδα.

Προσοχή όμως… όταν τρέχετε χωρίς παπούτσια στην παραλία. Η μαλακή επιφάνεια απαιτεί περισσότερη ισορροπία και σταθερότητα στις αρθρώσεις. Ξεκινήστε τρέχοντας σε σκληρότερη άμμο κοντά στο νερό, ώστε τα πόδια σας να μην βυθίζονται τόσο βαθιά.

Οφέλη : Όταν δεν έχετε τα παπούτσια σας να σας υποστηρίζουν, η φυσική σας αίσθηση ισορροπίας βελτιώνεται και «χτίζετε» τους μυς των ποδιών. Αυτό βοηθά τη στάση σας, η οποία αποτρέπει τον πόνο στην πλάτη. Το τρέξιμο ξυπόλυτος επίσης διεγείρει την κυκλοφορία. Με την πάροδο του χρόνου, τα πέλματα των ποδιών σας θα αναπτύξουν κάλους για προστασία, αλλά πάντα προσέχετεκάποιο γυαλί ή αιχμηρό αντικείμενο ή άλλους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμούς. Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αφήσετε τα παπούτσια σας στο σπίτι. Η μεγάλη διαφορά με το ξυπόλυτο τρέξιμο είναι ο τρόπος που τρέχετε.

Πόνος στην πλάτη και τους γοφούς

Η παραλία κλίνει συχνά στην θάλασσα, κάτι που μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους σταθεροποιητικούς μύες του πυρήνα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και μυϊκό πόνο στους γοφούς και την πλάτη σας. Μπορείτε να το αποφύγετε αλλάζοντας τακτικά την κατεύθυνση που τρέχετε. Εάν τρέχετε με ελάχιστο κύμα, η επιφάνεια είναι συνήθως πιο επίπεδη.

Η δύναμη του ήλιου

Η δροσερή αύρα της θάλασσας οδηγεί συχνά να υποτιμάτε την επίδραση της θερμοκρασίας και της υπεριώδους ακτινοβολίας στο σώμα σας. Επομένως, μην τρέχετε στο καυτό μεσημέρι. Επίσης, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό όλη την ημέρα . Φορέστε καπέλο ή γείσο όταν τρέχετε και μην ξεχάσετε να εφαρμόσετε πολλά αντηλιακά. Οι καλύτερες ώρες για τρέξιμο είναι γενικά το πρωί ή το βράδυ.

Μακροπρόθεσμα :Υπάρχουν πολλά οφέλη από το τζόκινγκ στην παραλία. Είναι υπέροχο για την ενίσχυση των μυών σας και μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη φόρμα σας. Όταν σταδιακά σταματήσετε το τρέξιμο στην άμμο θα εκπλαγείτε από τα κέρδη απόδοσης στις επόμενες προπονήσεις σας.

ΠΗΓΕΣ: https://www.runtastic.com/blog/en/category/runtastic/

 COACH: Sascha Wingenfeld.

COACH: Herwig Natmessnig