Πρόγραμμα υποστήριξης νέων αθλητών ΣΕΓΑΣ «Γυμνάζομαι με τους καλύτερους»

Πρόγραμμα υποστήριξης νέων αθλητών ΣΕΓΑΣ «Γυμνάζομαι με τους καλύτερους»


Από 5 Απριλίου ο ΣΕΓΑΣ άρχισε την υλοποίηση του προγράμματος επιλεγμένων αθλητών-τριών «Γυμνάζομαι με τους καλύτερους» με προπονητικές συγκεντρώσεις ΜΙΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ. Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του ΣΕΓΑΣ “τις προπονητικές συγκεντρώσεις συντονίζουν και θα επιβλέπουν οι Συντονιστές των Τομέων με τους επιτελικούς προπονητές και τους τεχνικούς συμβούλους των ΕΑΣ, τους Ομοσπονδιακούς προπονητές του ΣΕΓΑΣ και τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν συμβουλές από κορυφαίους – ες αθλητές – τριες των Εθνικών ομάδων”. Πράγματι σε ανάρτηση του ΣΕΓΑΣ στο facebook, από την 1η προπονητική συγκέντρωση που έγινε στην Αθήνα, φαίνεται μια ομάδα νέων αθλητών που γυμνάστηκε σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα.

 

Προσθέτω ότι για την υλοποίηση των στόχων των προπονητικών συγκεντρώσεων, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΣΕΓΑΣ, αναφέρεται: “στις προπονητικές συγκεντρώσεις θα υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των προπονητών, συνεργασία, επιστημονική υποστήριξη, παρακολούθηση των αθλητών-τριών και καταγραφή των ειδικών αναγκών ανά αγώνισμα και τομέα.” Συμφωνώ ότι αυτή είναι η ουσιαστική συμβολή για την βοήθεια των προπονητών απέναντι στις ατομικές ανάγκες των αθλητών τους. Όμως αυτά τα δεδομένα, που αναφέρει ο ΣΕΓΑΣ ΔΕΝ τα υλοποιεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Πιστεύω ότι η προπονητική υποστήριξη είναι η σημαντικότερη βοήθεια που χρειάζονται, κυρίως, οι νέοι προπονητές σε θέματα μεθοδολογίας, διορθώσεων τεχνικής κ.α. ΑΤΟΜΙΚΟΥΣ προπονητικούς προβληματισμούς. Οι προπονητικές συγκεντρώσεις δεν λύνουν τα ατομικά προβλήματα. Έχουν  μόνο θετική επικοινωνιακή επαφή των νεαρών αθλητών με τους κορυφαίους αθλητές.

 

Προσωπικά προτείνω ότι μόνο η ατομική παρουσία “μεντόρων” (που ΔΕΝ γυμνάζουν αθλητές) στους χώρους προπόνησης των αθλητών και ΑΤΟΜΙΚΗ επαφή με τον προπονητή και τον αθλητή που επαναλαμβάνεται και διαδικτυακά, θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Η καθοδήγηση θα πρέπει να ξεκινά από την ΑΡΧΗ του ετήσιου κύκλου προπόνησης, έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για ουσιαστικές διορθωτικές κινήσεις στην προπονητική πορεία.

Οι παραπάνω θέσεις μου έχουν κατατεθεί στην επιτροπή επιμόρφωσης του ΣΕΓΑΣ, της οποίας υπήρξα μέλος. Δυστυχώς η επιτροπή ΔΕΝ έχει συνεδριάσει επί 13 μήνες...