Πως ξεκίνησε (2003), πως τελείωσε (2022) - Η γυναίκα μύθος του παγκόσμιου αθλητισμού

 Πάνος Κατσαρός   20:48 18-07-2022  

Πως ξεκίνησε (2003), πως τελείωσε (2022) - Η γυναίκα μύθος του παγκόσμιου αθλητισμού


Μία από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες στον στίβο των ΗΠΑ, η Allyson Felix ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει οριστικά τον στίβο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Αμερικανίδα κατέκτησε το 30ο πολύ μεγάλο μετάλλιο της καριέρας της στο Όρεγκον, λαμβάνοντας μέρος στον αγώνα μικτής σκυταλοδρομίας 4x400 με τους Elija Godwin, Vernon Norwood και Kennedy Simon, που πήρε την τρίτη θέση.

 

Η γυναίκα μύθος τόσο του Αμερικανικού, όσο και του Παγκόσμιου αθλητισμού έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μία πολύ μεγάλη συλλογή από σημαντικά μετάλλια, έχοντας μεταξύ άλλων ξεπεράσει τον Carl Lewis σε Ολυμπιακά μετάλλια.

Όλα ξεκίνησαν στην Αθήνα

Όλα ξεκίνησαν το μακρινό πλέον, 2004 στην Αθήνα, εκεί όπου η νεαρή τότε σπρίντερ πήρε το πρώτο της Ολυμπιακό μετάλλιο. Στη συνέχεια κατέκτησε ένα χρυσό και ένα ασημένιο στο Πεκίνο το 2008, τρία χρυσά στο Λονδίνο το 2012, αλλά και ακόμα τρία στο Ρίο (2 χρυσά, ένα ασημένιο). Η 36χρονη δρομέας πήρε ακόμα δύο μετάλλια στο Τόκιο και έφτασε τα 11 συνολικά.

Το πρώτο της μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ήρθε το 2005, ενώ το τελευταίο ήρθε φέτος, στο Όρεγκον και είναι το τελευταίο της μεγάλης καριέρας της. Συνολικά, στα παγκόσμια πρωταθλήματα ανοικτού στίβου κατέκτησε 13 χρυσά, 3 ασημένια και 3 χάλκινα.

Η Felix έχει αποτελέσει παράδειγμα τόσο ως αθλήτρια, όσο και ως άνθρωπος, καθώς είναι έχει μιλήσει πολλές φορές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αθλήτριες του στίβου αναφορικά με την εγκυμοσύνη.

 

Ο τελευταίος αγώνας σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

«Ένιωσα πολλή αγάπη εκεί έξω. Σίγουρα αισθάνθηκα διαφορετικά. Νομίζω ότι ήταν η πρώτη φορά που άκουγα το κοινό όσο έτρεχα» τόνισε η Felix μετά τον τελευταίο της αγώνα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, που συνδυάστηκε με ένα μετάλλιο. Στον αγώνα της μικτής σκυταλοδρομίας 4x400 του Όρεγκον οι ΗΠΑ πήραν την τρίτη θέση με χρόνο 3:10.16 πίσω από την πρώτη Δομινικανή Δημοκρατία (3:09.82) και την δεύτερη Ολλανδία (3:09.90).