Πώς να χειριστείτε τον άνεμο την ημέρα του αγώνα-Πόσο χάνουμε ανά χιλιόμετρο

 Runbeat Team   12:13 30-10-2021  

Πώς να χειριστείτε τον άνεμο την ημέρα του αγώνα-Πόσο χάνουμε ανά χιλιόμετρο


Στις 17 Οκτωβρίου διεξήχθη στο Ηράκλειο το Run Greece με τους αγώνες των 10χλμ και 5 χλμ. Οι καιρικές συνθήκες ήταν "μέτριες". Η θερμοκρασία στον αγώνα των 10χλμ που ξεκίνησε νωρίτερα ήταν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα με μέση τιμή τους 23 βαθμούς (21c ελάχιστη-25c μέγιστη) ενώ για τον αγώνα των 5χλμ που ξεκίνησε 1,5 ώρα αργότερα στις 11:30, τα πράγματα ήταν σαφώς πιο δύσκολα θερμοκρασιακά με μέση τιμή τους 27c (25c ελάχιστη-32c μέγιστη).

Κι΄ αν για την επιρροή της θερμοκρασίας στην επίδοση τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ γνωστά όπως άλλωστε σας έχουμε ήδη παρουσιάσει, τι συμβαίνει με την επίδραση του ανέμου;

 

Και στους δυο αγώνες οι αθλητές επικεντρώθηκαν στο αν και κατά πόσο η ζέστη τους επηρέασε, όμως ο "καταλύτης" ήταν ένας άλλος παράγοντας, ο άνεμος. Παρότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις έδιναν ήπιες εντάσεις με τα μποφόρ να μη ξεπερνάνε τα 2 έως 3, η πραγματικότητα ως αίσθηση και κυρίως ως επίδραση ήταν εντελώς διαφορετική. Και αυτό στάθηκε αφορμή για το παρών άρθρο.

Πόσο επηρεάζει ο άνεμος το τρέξιμο;


Η ταχύτητα του ανέμου τη συγκεκριμένη ημέρα κυμαινόταν από τα 6km/h έως 19km/h. Όμως αυτή η τιμή από μόνη της δεν είναι αρκετή για να αποτυπώσει την επίδραση. Δύο ακόμη συντελεστές διαμορφώνουν το βαθμός της επίδρασης. Η διεύθυνση του ανέμου καθώς και η μέση ωριαία ταχύτητα με την οποία τρέχει ο δρομέας. Στο αγώνα του Ηρακλείου η κατεύθυνση του ανέμου ήταν από Δυτικά προς Ανατολικά με αποτέλεσμα οι δρομείς των 10χλμ να τον αντιμετωπίσουν κατά πρόσωπο για 4 χιλιόμετρα (πρόκειται για διαδρομή δυο γύρων) ενώ οι δρομείς των 5χλμ συνάντησαν τον κόντρα άνεμο μια φορά για 2 περίπου χιλιόμετρα (διαδρομή ενός γύρου).

Λίγο μετά την ολοκλήρωση των δυο αγώνων από τις συζητήσεις με τους δρομείς εύκολα αντιλαμβανόσουν ότι καθένας είχε διαφορετική αντίληψη για το βαθμό επίδρασης του ανέμου στη προσπάθεια τους. Γρήγορα κατέληγες στο συμπέρασμα ότι όταν συζητούσες με δρομείς που τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις-άρα και γρηγορότεροι- είχαν εντονότερη την αίσθηση της επίδρασης. Όσο η συζήτηση εξελισσόταν και στη κουβέντα έμπαιναν πιο αργοί δρομείς εστιάζονταν περισσότερο στο αν είχε ζέστη παρά στην αντίσταση του ανέμου ενώ δεν έλειψαν και οι τελευταίοι που δήλωναν ότι δεν κατάλαβαν καν ότι φυσούσε!

Πόσο πραγματικά σας επηρεάζει ο άνεμος με αριθμούς


Μια μελέτη από το 1980 πρότεινε ότι ένας ισχυρός άνεμος ορίζεται ως ο άνεμος που έχει την ίδια ταχύτητα με τον ρυθμό που τρέχετε και θα σας επιβραδύνει κατά 7,5 δευτερόλεπτα ανά χιλιόμετρο περίπου. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ένας αθλητής που συμμετείχε στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων τερμάτισε στα 38 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι η μέση ωριαία ταχύτητα του ήταν 15,8 km/h. Σύμφωνα με την μελέτη και βάσει της έντασης του ανέμου τη συγκεκριμένη ημέρα για τον συγκεκριμένη αθλητή ορίζεται ως "ισχυρός άνεμος". Επομένως μόνο από την επίδραση του αντίθετου ανέμου που συνάντησε κατά τη διάρκεια της διαδρομής σε μήκος 4 χιλιομέτρων, του κόστισε 30 δευτερόλεπτα (4χλμ x 7,5 δευτερόλεπτα). Αυτό σημαίνει ότι αν δεν φυσούσε θα ήταν μισό λεπτό γρηγορότερος; Oχι ακριβώς.

Και αυτό γιατί αν συνάντησε 4 χιλιόμετρα κόντρα άνεμο τότε εξαιτίας του ότι η διαδρομή ήταν κυκλική(δύο γύροι), θα πρέπει να συνάντησε και αντιστοίχως 4 χιλιόμετρα ευνοϊκό άνεμο, δηλαδή να τον "σπρώχνει" στην πλάτη. Όμως ένας πίσω άνεμος της ίδιας ταχύτητας, από την άλλη πλευρά, θα σας δώσει μόνο μια ώθηση 3,7 ανά χιλιόμετρο. Αυτό σημαίνει ότι τα αρνητικά αποτελέσματα ενός αντίθετου ανέμου είναι περίπου διπλάσια από τα οφέλη ενός ευνοϊκού ανέμου αφού θα κερδίσει 14,8 δευτερόλεπτα (4χλμ x 3,7 δευτερόλεπτα). Επομένως ο αθλητής είχε πραγματικές "απώλειες" αποκλειστικά μόνο από την επίδραση του ανέμου 15,2 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι τόσο η τακτική του κατά τη διάρκεια του αγώνα, όσο και ο μέσος ρυθμός του θα έπρεπε να διαμορφωθεί ανάλογα ώστε να μην αναγκαστεί να επιβραδύνει μετά από τη συσσώρευση κόπωσης που δεν είχε προβλέψει/εκτιμήσει λόγω του ανέμου.

Φανταστείτε για τι χρονικές απώλειες θα συζητούσαμε αν την ίδια ημέρα, που φαινομενικά έδειχνε ότι είναι μια καλή- ως προς τις καιρικές συνθήκες –ημέρα, διεξάγονταν στην ίδια διαδρομή αγώνας Ημιμαραθωνίου ή πολύ περισσότερο Μαραθωνίου.

 

Τι να κάνετε όταν αντιμετωπίζετε κόντρα άνεμο


Μπορεί να είναι απογοητευτικό όταν ο άνεμος δυναμώνει την ημέρα του αγώνα- στόχου σας. Έχετε κάνει πολλή δουλειά και τώρα οι ελπίδες σας για μια νέα προσωπική επιτυχία βρίσκονται σε κίνδυνο. Είναι αλήθεια ότι ένας δυνατός άνεμος μπορεί να καταστρέψει τα σχέδιά σας για ενώ νέο ατομικό ρεκόρ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τρέξετε ακόμα έναν δυνατό αγώνα. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές την επόμενη φορά που θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τον... άνεμο την ημέρα του αγώνα.

Προσαρμόστε το ρυθμό σας


Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ένας δυνατός άνεμος μπορεί πραγματικά να σας επιβραδύνει. Όταν συμβεί αυτό, πολλοί δρομείς πανικοβάλλονται και προσπαθούν να πιέσουν περισσότερο για να συνεχίσουν να κυνηγούν τον στόχο τους, ωστόσο αυτό σας "τρώει" ενεργειακά αποθέματα και το πιθανότερο είναι αντί για να τερματίσετε γρηγορότερα, να αναγκαστείτε να επιβραδύνετε απότομα. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τις προσδοκίες σας για τον ρυθμό σας και να τρέξετε με βάσει την αντίληψη της προσπάθειας και όχι με βάσει το μέσο ρυθμό που είχατε προγραμματίσει εξαρχής.

Για παράδειγμα, εάν το σχέδιό σας ήταν να τρέξετε με μέσο ρυθμό 6: 00/km, ένας αντίθετος άνεμος 15 km/ώρα μπορεί να σας επιβραδύνει σε 6: 15/km ή ακόμα και 6:25/km. Αντί να προσπαθείτε να πιέσετε περισσότερο για να αντισταθμίσετε τις συνέπειες του ανέμου, προσπαθήστε να τρέξετε στο ίδιο επίπεδο προσπάθειας που θα είχατε χωρίς τον άνεμο. Αυτό θα σας επιτρέψει να τελειώσετε δυνατά και να νιώσετε καλά.

"Συνεργαστείτε" με έναν άλλο δρομέα


Μια άλλη μελέτη του 1971 έδειξε ότι ο αντίθετος άνεμο προκαλεί αύξηση των επιπέδων κατανάλωσης οξυγόνου, αυξάνοντας ουσιαστικά το ενεργειακό σας κόστος και προκαλώντας σας νωρίτερα εξάντληση. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τρέχοντας πίσω από έναν άλλο δρομέα μπορείτε να μειώσετε αυτό το αποτέλεσμα έως και 50%!. Ακόμη και το τρέξιμο έως και δύο ή τρία μέτρα πίσω από έναν άλλο δρομέα μπορεί να σας βοηθήσει. Επομένως μπορείτε να "εκμεταλλευτείτε" έναν προπορευόμενο συναθλητή σας ή ακόμη και να "συνεργαστείτε" κατά τη διάρκεια του αγώνα ώστε να εναλλάσσεστε και να μοιράζεστε την αρνητική επίδραση του ανέμου αποφεύγοντας να την "χρεώνεστε" 100% όπως θα συμβεί όταν τρέχετε εντελώς μόνος.

Μη φοράτε φαρδιά ρούχα


Τα φαρδιά ρούχα μπορούν να δημιουργήσουν τριβή και να σας επιβραδύνουν ακόμη περισσότερο. Αντ 'αυτού, επιλέξτε να φοράτε πιο εφαρμόσιμα στο σώμα σας ρούχα ενώ μη διστάσετε να βάλετε το t-shirt μέσα από το σορτς ή το κολάν για να δημιουργήσετε μια πιο εκλεπτυσμένη σιλουέτα και να μειώσετε τον αντίκτυπο του ανέμου στο τρέξιμό σας.

Μείνετε χαλαροί


Πολλοί δρομείς πανικοβάλλονται όταν βλέπουν τον πιο αργό ρυθμό τους και τεντώνονται καθώς προσπαθούν να πιέσουν περισσότερο στον άνεμο. Αυτό καταλήγει να διακυβεύει τη φόρμα σας και μπορεί να σας επιβραδύνει ακόμη περισσότερο, οπότε κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να παραμείνετε χαλαροί, ώστε να μπορείτε να τρέχετε ομαλά και δυνατά μέχρι το τέλος.

Έτσι λοιπόν τρείς είναι οι κρισιμότεροι εξωγενείς συντελεστές επίδρασης στην επίδοση ενός δρομέα. Η θερμοκρασία, ο άνεμος και οι κλίσεις της διαδρομής. Για τους δυο πρώτους συντελεστές ήδη σας έχουμε δώσει τις βασικές απαντήσεις. Σύντομα θα επανέλθουμε για τον τρίτο. Άλλωστε πλησιάζοντας προς τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας (14 Νοεμβρίου), με μια από τις δυσκολότερες διαδρομές στον κόσμο συμπεριλαμβάνοντας σχεδόν 10 χιλιόμετρα ανηφορικών κλίσεων, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορούμε να τερματίσουμε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες κοιτώντας κατάματα τις...ανηφόρες!