Πως θα υπολογίσετε τις δυνατότητές σας στον μαραθώνιο από το ατομικό ρεκόρ σας στα 5 χλμ.

 Runbeat Team   19:00 01-01-2022  

Πως θα υπολογίσετε τις δυνατότητές σας στον μαραθώνιο από το ατομικό ρεκόρ σας στα 5 χλμ.


Πολλοί δρομείς κάθε χρόνο επιλέγουν να δοκιμάσουν νέα πράγματα και προκλήσεις στο τρέξιμο, είτε προσθέτοντας καινούριες ασκήσεις στην προπόνησή τους, είτε αλλάζοντας εντελώς τους στόχους τους. Ένας αρκετά κοινός, αλλά σημαντικός στόχος πολλών δρομέων είναι να φτάσουν σε επίπεδο να μπορούν να τερματίσουν στην ιστορική απόσταση του μαραθωνίου.

 

Δρομείς που είναι αρκετά «δυνατοί» σε αποστάσεις 5 και 10 χιλιομέτρων, συχνά επιλέγουν να «μεταπηδήσουν» στην απόσταση των 42.195 μέτρων προκειμένου να κυνηγήσουν μία νέα πρόκληση. Υπάρχει ένας τρόπος να υπολογίσουμε τις πιθανές δυνατότητές μας σε χρόνο στην απόσταση του μαραθωνίου, βασιζόμενοι στο ατομικό μας ρεκόρ στην απόσταση των 5 χιλιομέτρων.

Ο τρόπος αυτός είναι κατά κάποιο τρόπο μία απλή εξίσωση, η οποία απλά στηρίζεται σε στατιστικά και μας δείχνει ποια (μπορεί) να είναι η επίδοσή μας στον μαραθώνιο. Για να βρούμε τις δυνατότητές μας, παίρνουμε το ατομικό μας ρεκόρ στα 5 χιλιόμετρα, το πολλαπλασιάζουμε επί 8,5 (το πολλαπλάσιο των 5 χιλιομέτρων για να φτάσουμε στην απόσταση του μαραθωνίου), και στη συνέχεια προσθέστε 25 με 30 λεπτά, προκειμένου να υπάρχει μία απόκλιση με βάση την απόδοσή μας, αλλά και την δυσκολία της διαδρομής.

 

Για παράδειγμα, εάν το ατομικό μας ρεκόρ στα 5 χλμ. είναι 22 λεπτά, κάνουμε την εξής πράξη: 22 x 8.5 = 187. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα 25 λεπτά: 187 + 25 = 212. Το αποτέλεσμά μας είναι 212 λεπτά, συνεπώς με τη συγκεκριμένη μέθοδο, ένας δρομέας με ατομικό ρεκόρ 22 λεπτά στα πέντε χιλιόμετρα, έχει τη δυνατότητα να τρέξει έναν μαραθώνιο σε 3 ώρες και 32 λεπτά.

Εννοείται ότι η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι 100% ακριβής, όμως εάν δεν έχουμε ξανατρέξει έναν μαραθώνιο στην δρομική μας ζωή, μας δίνει μία πρώτη «ιδέα» για το επίπεδο των δυνατοτήτων μας. Ξεκινώντας από εκεί, μπορούμε να δημιουργήσουμε και το κατάλληλο πρόγραμμα προπόνησης, για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο.