Σαν σήμερα: Η πρώτη γυναίκα 50+ ετών που έτρεξε μαραθώνιο σε λιγότερο από 3 ώρες!

 Runbeat Team   20:30 24-08-2021  

Σαν σήμερα: Η πρώτη γυναίκα 50+ ετών που έτρεξε μαραθώνιο σε λιγότερο από 3 ώρες!


Ιστορική μέρα η 24η Αυγούστου για το αγώνισμα του μαραθωνίου, καθώς σαν σήμερα, το 1980, η Toshiko D'Elia έγινε η πρώτη γυναίκα άνω των 50 ετών που καταφέρνει να τερματίσει σε μαραθώνιο σε λιγότερο από 3 ώρες.

Η D'Elia γεννήθηκε στο Kyoto της Ιαπωνίας το 1930, όμως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ. Προσπάθησε να σκαρφαλώσει στην κορυφή του Βουνού Rainier, που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Σιάτλ, αλλά δεν τα κατάφερε καθώς έπαθε τη νόσο των ορειβατών. Από τότε ξεκίνησε το τρέξιμο μαζί με την κόρη της, έχοντας ως στόχο να τρέχει ένα μίλι κάθε μέρα.

 

Μία μέρα σαν σήμερα, στις 24 Αυγούστου του 1980, η Toshiko D'Elia έλαβε μέρος στον μαραθώνιο «World Veteran’s Marathon Champions» στη Γλασκώβη και έγραψε ιστορία τερματίζοντας σε 2:57.25. Έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που τρέχει έναν sub-3 μαραθώνιο σε ηλικία των 50 και άνω, ενώ αργότερα στην δρομική της καριέρα έγινε και η πρώτη γυναίκα άνω των 65 που τρέχει ένα μίλι σε κλειστό στίβο σε λιγότερο από 7 λεπτά.

Η D'Elia έφυγε από τη ζωή το 2014 λόγω όγκου στον εγκέφαλο, και μέχρι λίγους μήνες πριν από το θάνατό της, κολυμπούσε μία ώρα κάθε πρωί, έκανε γυμναστική για δύο ώρες και στη συνέχεια έτρεχε το απόγευμα.