ΣΕΓΑΣ: Στον «αέρα» μεταγραφές και αθλητικά δελτία άνω των 35 ετών - Τα «παιχνίδια» με τις προθεσμίες, ο εμπαιγμός και οι ευθύνες

 Χρήστος Κώνστας   17:28 17-09-2022  

ΣΕΓΑΣ: Στον «αέρα» μεταγραφές και αθλητικά δελτία άνω των 35 ετών - Τα «παιχνίδια» με τις προθεσμίες, ο εμπαιγμός και οι ευθύνες


Μπορείς να ανακοινώνεις την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου χωρίς να έχεις εξασφαλίσει το νόμιμο της διαδικασίας; Kι όμως στην μεγαλύτερη και αρχαιότερη αθλητική ομοσπονδία της χώρας ,φαίνεται ότι μπορούν. Το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου ο ΣΕΓΑΣ εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο ανακοίνωσε προς τα μέλη του-αθλητικούς συλλόγους καθώς και στο σύνολο της αθλητικής κοινότητας ότι κηρύσσει την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου. Μια ανακοίνωση η οποία στην τελευταία της παράγραφο, ουσιαστικά αν όχι ακυρώνει, σίγουρα θέτει εν αμφιβόλω το σύνολο της ανακοίνωσης και μαζί της τη μεταγραφική περίοδο για τους αθλητές και τα σωματεία της Ομοσπονδίας. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η περίοδος των μεταγραφών της αγωνιστικής περιόδου 2022- 2023 ξεκινάει για την Ομοσπονδίας μας σήμερα (15/9) και θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα, στις 15 Οκτωβρίου.

 

Σωματεία όλης της χώρας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν στην ενίσχυση τους με αθλητές και αθλήτριες όλων των αγωνιστικών επιπέδων.

Η ανάρτηση της εγκυκλίου μεταγραφών αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες, όταν και θα ολοκληρωθεί η οριστική έγκριση της, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ».

Δηλαδή ο ΣΕΓΑΣ έσπευσε να ανακοινώσει την έναρξη των μεταγραφών χωρίς να έχει στα χέρια του τον εγκεκριμένο κανονισμό των μεταγραφών. Και όχι μόνο αυτό, καθώς προαναγγέλλει και ερμηνευτική εγκύκλιο επί ενός κανονισμού που μέχρι και σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές , δεν υφίσταται αφού δεν έχει την έγκριση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού!

Σοβαρά ερωτήματα για τους χειρισμούς

Πως όμως φτάσαμε ως εδώ; Πως από τις 27 Μαρτίου του 2022 όποτε και καταρτίστηκε ο νέος κανονισμός μαζί με την αναθεώρηση του καταστατικού από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΓΑΣ, σχεδόν 6 μήνες μετά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και ενώ γνωρίζουν όλοι(ΣΕΓΑΣ και ΓΓΑ) ότι η μεταγραφική περίοδος ξεκινά πάντα στην αρχή του φθινοπώρου και ολοκληρώνεται μέσα στον Οκτώβριο; Πως, ποιοι και γιατί οδήγησαν την διαδικασία εκτός χρονοδιαγράμματος εξαντλώντας απολύτως αδικαιολόγητα όλο το διαθέσιμο χρόνο των 6 μηνών; Πoιοί και γιατί δήλωναν προς τα σωματεία και τους αθλητές από τις πρώτες ημέρες του Απριλίου ότι δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν  τον νέο κανονισμό γιατί περιμένουν υπογραφές από την ΓΓΑ, υπονοώντας ότι τον έχουν ήδη αποστείλει προς έγκριση αλλά οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Αθλητισμού κωλυσιεργούν; Tο Runbeat που παρακολουθεί το θέμα ήδη από τις αρχές Απριλίου ξετυλίγει το κουβάρι αυτής της απίστευτης ιστορίας, που είναι απολύτως πιστευτή όταν μιλάμε για αρτηριοσκληρωτικές νοοτροπίες που για χρόνια διέπουν αθλητικές ομοσπονδίες και κρατικούς υπαλλήλους.

Στις 27 Μαρτίου η Γενική Συνέλευση του ΣΕΓΑΣ προχωρά σε επιμέρους τροποποιήσεις άρθρων του καταστατικού καθώς και του κανονισμού μεταγραφών αθλητών. Τότε μεταξύ άλλων στο επίκεντρο βρίσκεται και η αποκατάσταση του λάθους που είχε σημειωθεί το 2018,όταν ο ΣΕΓΑΣ επέβαλε ηλικιακά όρια για την έκδοση αθλητικού δελτίου, αφαιρώντας το δικαίωμα σε όσους είχαν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους. Το λάθος διορθώνεται και τα ηλικιακά όρια καταργούνται ενώ σημειώνονται και επιμέρους τροποποιήσεις άρθρων.

Η είδηση της κατάργησης των ηλικιακών ορίων, ενεργοποιεί δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες αθλητές - άνω των 35 ετών, πολλοί εκ των οποίων παρά την ηλικία τους σημειώνουν αξιόλογες επιδόσεις στο αγώνισμα τους (κυρίως στα δρομικά αγωνίσματα των μεγάλων αποστάσεων) και ξεκινούν τη διαδικασία για την έκδοση αθλητικού δελτίου.

Όμως η Ομοσπονδία δηλώνει ότι δεν μπορεί ακόμη να εκδώσει δελτία διότι η τροποποίηση του κανονισμού μεταγραφών, όπου εκεί αναφέρεται και το δικαίωμα έκδοσης αθλητικού δελτίου σε αθλητές άνω των 35 ετών, δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την ΓΓΑ. Υπενθυμίζεται όπως είχε δημοσιεύσει το Runbeat, ότι στο 5ο άρθρο του Δεύτερου Κεφαλαίου «ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ» και στην παράγραφο 3 αναφέρεται ότι «Αθλητής άνω των 28 ετών (28 & 1 ημέρα συμπληρωμένων), μέχρι και 35 συμπληρωμένων, δικαιούται να μετεγγραφεί σε Σωματείο της αρεσκείας του, κάθε δύο (2) έτη, εκτός και αν υπάρχει η συναίνεση του Σωματείου που ανήκει, οπότε επιτρέπεται και από τον πρώτο χρόνο. Από 35 συμπληρωμένων ετών ( 35 & 1 ημέρα), σύμφωνα με το καταστατικό, δικαίωμα Μετεγγραφής, έχουν, οι αθλητές, που την προηγούμενη, της Μεταγραφικής, αγωνιστική περίοδο, είχε πετύχει, επίδοση, που περιλαμβάνεται, στις πενήντα (50) καλύτερες, του ετήσιου πίνακα επιδόσεων, του αγωνίσματος τους. Σε περίπτωση, ωστόσο, που αθλητής, άνω των 35 ετών, που δεν εντάσσεται στην ως άνω κατηγορία, επιθυμεί να μεταγραφεί ή να εκδώσει δελτίο ή να ανανεώσει δελτίο, τότε καταβάλλει στην ΕΑΣ παράβολο εκατό (100) ευρώ.

Μάλιστα αθλητές και σωματεία ενημερώνονται ότι μπορούν να συγκεντρώνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τους αθλητές που ενδιαφέρονται να εκδώσουν αθλητικό δελτίο και μαζί και τα 100 ευρώ ώστε να είναι έτοιμοι με την έγκριση του κανονισμού να ξεκινήσει και η έκδοση.

Με την κατάσταση που παρουσιάζουν τα στελέχη του ΣΕΓΑΣ και ενώ ο χρόνος περνά και οι «υποψήφιοι» αθλητές αδημονούν, όλοι αποκομίζουν την εικόνα ότι ο υπό έγκριση κανονισμός έχει κολλήσει στα γρανάζια της ΓΓΑ. Όμως η πραγματικότητα όπως προκύπτει από το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Runbeat που για πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας είναι εντελώς διαφορετική.

Τα «παιχνίδια» με τις προθεσμίες και ο εμπαιγμός

Σύμφωνα με τον νόμο 2725/1999 οι τροποποιήσεις κανονισμού υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό. Ο ΣΕΓΑΣ ολοκλήρωσε τη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης στις 27 Μαρτίου. Πότε απέστειλε προς έγκριση τον κανονισμό; Στις 25 Μαΐου! Δηλαδή δυο μήνες μετά και ενώ όλο αυτό το διάστημα υποστήριζαν στις διαρκείς οχλήσεις αθλητών και διοικήσεων αθλητικών συλλόγων ότι «...περιμένουμε τις υπογραφές από τον Υπουργό...». Ο φάκελος με αριθμό πρωτοκόλλου 3724 απεστάλη στις 25/5/2022 από τον ΣΕΓΑΣ και εισήχθη στην ΓΓΑ με αριθμό πρωτοκόλλου 244197 στις 26/5/2022.

Στις 8 Ιουνίου και ενώ το Runbeat επιχειρεί να διευκρινίσει τι ακριβώς έχει συμβεί και γιατί ενώ έχει αλλάξει ο κανονισμός δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί, εγκλωβίζοντας αθλητές που έχουν καταβάλει και χρηματικά ποσά, επικοινωνεί με το γραφείο τύπου του ΣΕΓΑΣ, το οποίο δηλώνει άγνοια για το θέμα. Ο επικεφαλής του γραφείου κ. Μπάμπης Ζανιάς μας παραπέμπει για ενημέρωση στη γραμματεία της προέδρου της Ομοσπονδίας. Στην κα. Ιωάννα Μπουζίκα θέτουμε μόνο ένα ερώτημα και ακολουθεί ο εξής διάλογος:

Χρήστος Κώνστας: «Πότε αποστείλατε ως Ομοσπονδία προς έγκριση τον κανονισμό στην ΓΓΑ;»

 

Ιωάννα Μπουζίκα: «Εντός των νόμιμων προθεσμιών»

Χ.Κ: «Ναι, εντάξει αλλά πότε ακριβώς;»

Ι.Μ: «Εντός των νόμιμων προθεσμιών»

Χ.Κ: «Κυρία Μπουζίκα το κατανόησα αυτό, την ημερομηνία θα ήθελα να μάθω,σας παρακαλώ»

Ι.Μ: «Σας απάντησα. Εντός των νόμιμων προθεσμιών»

Μέσα από τις λέξεις σίγουρα δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός ο στερεότυπος και απαξιωτικός τόνος ως προς το ερώτημα μας ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι από μόνη της η ημερομηνία της 25ης Μαΐου ήταν προβληματική αν και σύννομη και γι’αυτό δεν μας αποκαλύφθηκε τότε.

Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι το στέλεχος του ΣΕΓΑΣ όταν μας απάντησε είχε απόλυτο δίκιο ότι η αποστολή έγινε εντός της νόμιμης προθεσμίας καθώς σύμφωνα με τον σχετικό νόμο οι τροποποιήσεις κανονισμών υποβάλλονται προς τον αρμόδιο Υπουργό με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αθλητικής Ομοσπονδίας εντός τριών (3) μηνών από την έγκριση τους από τη Γενική Συνέλευση.

Ωστόσο η δίμηνη καθυστέρηση, παρότι εντός νόμιμης προθεσμίας, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στοιχειωδώς και έτσι εξηγείται και η άρνηση από τον ΣΕΓΑΣ να μας... αποκαλύψει την ημερομηνία της αποστολής. Το κυριότερο όμως είναι ότι η ημερομηνία της 25ης Μαΐου εκθέτει το αφήγημα που επί δυο μήνες εξιστορούσαν στελέχη της Ομοσπονδίας σε αθλητικούς συλλόγους και αθλητές ότι... περιμένουν τις υπογραφές!

Καθυστέρηση κόντρα στην... καθυστέρηση

Ο ίδιος νόμος (2725/1999) προβλέπει ότι μετά την αποστολή του κανονισμού από τις αθλητικές ομοσπονδίες και μετά τη παρέλευση άπρακτης προθεσμίας δυο (2) μηνών από την ημερομηνία υποβολής του κανονισμού προς έλεγχο νομιμότητας από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό, ο Κανονισμός θεωρείται ότι έχει εκδοθεί νομίμως, άρα και εγκρίνεται αυτομάτως. Ωστόσο αν κατά τον έλεγχο νομιμότητας διαπιστωθεί ότι ρυθμίσεις αυτού πρέπει να τροποποιηθούν, να συμπληρωθούν ή να εναρμονιστούν με διατάξεις σχετικών νόμων, ο Κανονισμός αναπέμπεται στην οικεία Ομοσπονδία προκειμένου να συμμορφωθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται εκ νέου σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης). Αν η Ομοσπονδία δεν συμμορφωθεί εντός δυο (2) μηνών από την αναπομπή, ο αρμόδιος για τον αθλητισμό Υπουργός, δύναται να αποφασίσει την αναστολή της τακτικής επιχορήγησης της Ομοσπονδίας. Κι αν παρέλθουν επιπλέον δυο (2) μήνες από την περί αναστολής της επιχορήγησης απόφαση, χωρίς η Ομοσπονδία να έχει στο μεταξύ συμμορφωθεί, ο αρμόδιος για τον αθλητισμό Υπουργός δύναται να ανακαλέσει την ειδική αθλητική αναγνώριση της.

Αυτά σε ότι αφορά τα προβλεπόμενα από το νόμο αλλά ας επανέλθουμε στο χρονικό της υπόθεσης. Λίγο πριν εκπνεύσει το δίμηνο η ΓΓΑ απαντά ζητώντας τροποποιήσεις επιμέρους άρθρων καθώς διαπιστώνει ζητήματα καταχρηστικών διατάξεων. Με το αρ. πρωτοκόλλου 331466 έγγραφο στις 11 Ιουλίου, το Τμήμα Κανονισμών της ΓΓΑ ζητά να γίνουν τροποποιήσεις επί του Κανονισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του Runbeat στο επίκεντρο βρίσκεται το άρθρο  που αφορά στις μεταγραφές αθλητών από νεοιδρυθεντες αθλητικούς συλλόγους της Ομοσπονδίας. Ο υπό έγκριση κανονισμός προβλέπει ότι ο ΣΕΓΑΣ δύναται να απαγορεύει τις μεταγραφές σε νέα σωματεία αν δεν έχουν συμπληρωθεί τρία (3) χρόνια από την ίδρυση τους. Η ΓΓΑ έκρινε τη συγκεκριμένη διάταξη-άρθρο καταχρηστική και ζητά να τροποποιηθεί.

 

Και ενώ αρχίζει ο χρόνος και πιέζει καθώς βρισκόμαστε στο μέσο του καλοκαιριού και ακολουθεί ο Αύγουστος όπου κατά τη συνήθη πρακτική οι ρυθμοί εργασίας των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και ανεξάρτητων αρχών, πέφτουν, ο ΣΕΓΑΣ δεν αντιδρά αμέσως. Με την ίδια αρτηριοσκληρωτική νοοτροπία αφήνουν να περνάει και πάλι αναξιοποίητο ένα αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτή τη φορά (σύμπτωση ή εδραιωμένη πρακτική;) παρέρχονται σχεδόν δυο (2) μήνες! Μόλις την 1η Σεπτεμβρίου και ενώ ήδη έχουμε μπει στον μήνα έναρξης της μεταγραφικής περιόδου ο ΣΕΓΑΣ με το υπ. Αριθμ. 5149 έγγραφο του απαντά στις αντιρρήσεις της ΓΓΑ, επιμένοντας ότι το επίμαχο άρθρο δεν φέρει καταχρηστικά χαρακτηριστικά. Στις 6 Σεπτεμβρίου η απάντηση του ΣΕΓΑΣ παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου(422038) προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου απο τα Τμήματα Κανονισμών και Νομικής υπηρεσίας της ΓΓΑ.

Η ενεργοποίηση του Κανονισμού δεν μπορεί να γίνει επιμέρους μόνο σε ότι αφορά τα άρθρα για τα οποία δεν τίθεται ζήτημα νομιμότητας από την ΓΓΑ. Ως εκ τούτου το αποτέλεσμα είναι να παραμένει στον «αέρα» το σύνολο του Κανονισμού, άρα και η έκδοση των αθλητικών δελτίων άνω των 35 ετών που συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν.

Κάπως έτσι φτάσαμε να ενημερωνόμαστε στις 15 Σεπτεμβρίου ότι ο ΣΕΓΑΣ κηρύσσει την έναρξης μιας μεταγραφικής περιόδου για την οποία δεν υπάρχει –μέχρι σήμερα τουλάχιστον-εγκεκριμένος κανονισμός, άρα δεν γνωρίζουν αθλητές και σωματεία ποιο είναι το κανονιστικό-νομικό πλαίσιο που μπορούν να κινηθούν. Ταυτόχρονα εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι οι αθλητές άνω των 35 ετών, οι οποίοι εμπαίζονται από τον περασμένο Απρίλιο καθώς και σε αυτούς έλεγαν από τότε ότι «...περιμένουμε τις υπογραφές», σε έναν κανονισμό που όπως αποκαλύπτεται δεν είχαν καν αποστείλει προς έγκριση!