Οριστικό: O ΣΕΓΑΣ αποκατέστησε το λάθος και εκδίδει αθλητικά δελτία άνω των 35 ετών

 Χρήστος Κώνστας   10:59 30-03-2022  

Οριστικό: O ΣΕΓΑΣ αποκατέστησε το λάθος και εκδίδει αθλητικά δελτία άνω των 35 ετών


Χρειάστηκαν 4 χρόνια, αλλαγή ηγεσίας στον ΣΕΓΑΣ, νέος νόμος, δημοσιογραφική επιμονή από το Runbeat για τον ηλικιακό ρατσισμό που είχε επιβληθεί στον αθλητισμό και...100 ευρώ για να επιστρέψει επιτέλους η λογική που χάθηκε το 2018 με την αδιανόητη τότε απόφαση να αφαιρεθεί το δικαίωμα στην αθλητική ιδιότητα για όλους τους πολίτες που τυγχάνει να είναι άνω των 35 ετών!

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΓΑΣ στις 27 Μαρτίου οδηγήθηκε στην αποκατάσταση της κατάφωρης παραβίασης του δικαιώματος στον αθλητισμό που για 4 χρόνια «υπηρετούσε» η αρχαιότερη αθλητική ομοσπονδία της χώρας. Έτσι πλέον όλοι όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν την αθλητική ιδιότητα μπορούν να το κάνουν απαλλαγμένοι από τον ηλικιακό ρατσισμό ο οποίος είχε επιβληθεί για όλους όσους είχαν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους.

 

Ας ξετυλίξουμε όμως το χρονικό αυτής τη μελανής σελίδας στον καταστατικό χάρτη του ΣΕΓΑΣ για την οποία η νέα διοίκηση με επικεφαλής την Σοφία Σακοράφα τόλμησε να αναγνωρίσει το λάθος και να το αποκαταστήσει έστω και μέσω της οδού του κανονισμού των μετεγγραφών και όχι του καταστατικού χάρτη της Ομοσπονδίας.

Το χρονικό του λάθους

Το Μάρτιο του 2018 η τότε ηγεσία του ΣΕΓΑΣ συγκάλεσε την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας παρεμβαίνοντας στο καταστατικό χάρτη της αρχαιότερης αθλητικής ομοσπονδίας της χώρας με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή της Ομοσπονδίας στα σύγχρονα δεδομένα. Ωστόσο μια από τις αλλαγές μόνο εκσυγχρονιστική δεν αποδείχθηκε καίτοι έτυχε της αποδοχής της πλειοψηφίας των μελών-σωματείων του ΣΕΓΑΣ που υπερψήφισαν τα όσα εισηγήθηκε η ηγεσία , την οποία και στήριζαν σε κάθε απόφαση-πρωτοβουλία της σχεδόν με...κλειστά μάτια.

Η επίμαχη και τουλάχιστον οπισθοδρομική αλλαγή αφορούσε στη θέσπιση ηλικιακού ορίου για την έκδοση αθλητικού δελτίου. Έτσι ο ΣΕΓΑΣ επέβαλε τον ηλικιακό ρατσισμό στον αθλητισμό. Και το έκανε με έμμεσο τρόπο αποφεύγοντας να «χρεωθεί» ρατσιστικές αντιλήψεις. Συγκεκριμένα με «όχημα» το άρθρο που αφορά στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένα σωματείο για να εγγραφεί στις τάξεις του ΣΕΓΑΣ θέσπισε μεταξύ άλλων το εξής: «… Κάθε αθλητικό σωματείο που θέλει να εγγραφεί μέλος στον ΣΕΓΑΣ πρέπει να το ζητήσει γραπτά και να συνυποβάλλει τα ακόλουθα έγγραφα... στ) Υπεύθυνη δήλωση του ΔΣ ότι έχει 20(είκοσι) τουλάχιστον αθλητές ηλικίας από 6 μέχρι 35 ετών, σε οποιοδήποτε άθλημα ή αγώνισμα που καλύπτει η Ομοσπονδία...».

Με αυτό το τρικ η τότε ηγεσία του ΣΕΓΑΣ θέσπιζε ηλικιακό όριο χωρίς όμως να αναφέρεται ρητά σε αυτό, αφού είναι εμφανές από τη διατύπωση ότι τα κριτήρια εγγραφής νέων σωματείων στα μητρώα της Ομοσπονδίας δεν λειτουργούν απαγορευτικά για την έκδοση αθλητικών δελτίων αθλητών άνω των 35 ετών. Ωστόσο κατά ένα παράδοξο τρόπο και λόγο, ο ΣΕΓΑΣ επικοινώνησε προς όλα τα σωματεία ότι πλέον νέα δελτία αθλητών άνω των 35 ετών δεν θα εκδίδονται. Έκτοτε αυτός ο ηλικιακός ρατσισμός κυριαρχεί στις τάξεις του ΣΕΓΑΣ αφαιρώντας το δικαίωμα στην αθλητική ιδιότητα οποιουδήποτε τυγχάνει να είναι άνω των 35 ετών.

 

Έκτοτε οι υπεύθυνοι γι΄ αυτό είτε αρνούνταν πεισματικά να αποδεχτούν το λάθος είτε αναζητούσαν φόρμουλες και ελληνικά τερτίπια για να προσπεράσουν τις ευθύνες τους. Όμως το αποτέλεσμα δεν άλλαζε τόσο σε ότι αφορά καθαυτό το λάθος, όσο κυρίως το μερίδιο ευθύνης που είχε το λάθος στην ανάπτυξη των μεγάλων αποστάσεων.

Kαι αυτό γιατί την ώρα που παγκοσμίως η ανάπτυξη του δρομικού κινήματος λαμβάνει πρωτοφανείς διαστάσεις και ενώ και στη χώρα μας με τις μεγάλες διοργανώσεις της ίδιας της Ομοσπονδίας κάτι τέτοιο είναι κάτι παραπάνω από εμφανές, εντούτοις επέμεναν να στερούν το δικαίωμα στην αθλητική ιδιότητα από μια ορισμένη ηλικία και μετά. Πόσο μάλλον όταν όλοι γνώριζαν ότι ιδιαίτερα στα αγωνίσματα των μεγάλων αποστάσεων κάθε χρόνο προκύπτουν –λόγω και της ανάπτυξης του δρομικού κινήματος- νέες περιπτώσεις αθλητών με εξαιρετικές επιδόσεις, οι οποίοι όμως έχουν την... «ατυχία» να έχουν υπερβεί το όριο του ηλικιακού ρατσισμού που είχε επιβάλει ο ΣΕΓΑΣ καίτοι υποτίθεται ότι όφειλε να καλλιεργεί την ανάπτυξη του αθλητισμού(επαγγελματικού και ερασιτεχνικού) στη χώρα σύμφωνα και με το καταστατικό του.

Η παραδοχή

Ακριβώς έναν χρόνο πριν σημειώθηκε η μεγάλη αλλαγή στα διοικητικά πράγματα του ΣΕΓΑΣ. Μπορεί η εκλογή της Σοφίας Σακοράφα να στηρίχθηκε εν πολλοίς στην ομάδα των μελών της διοίκησης με την ψήφο τους είχαν συνηγορήσει υπέρ του λάθους το 2018 αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να παραδεχτεί το «λάθος» πηγαίνοντας κόντρα ακόμη και μερίδα εκείνων που την στήριξαν. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε σχεδόν ένα μήνα μετά την εκλογή της νέας προέδρου του ΣΕΓΑΣ. Στην πρώτη της μεγάλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Runbeat, όπου ανέδειξε στην νεοεκλεγείσα πρόεδρο έγινε εμφανές ότι αν και νέα στο τιμόνι ήταν ανοιχτή να διορθώσει το λάθος.

Η Σοφία Σακοράφα δεν έκρυψε την απορία της τότε για ποιο λόγο θεσπίστηκε το ηλικιακό όριο , την ώρα μάλιστα που σε αγωνίσματα όπως εκείνα των μεγάλων αποστάσεων(Μαραθώνιος), λόγω της διεύρυνσης του δρομικού κινήματος, έχουν αυξηθεί θεαματικά οι αθλητές που αν και είναι άνω των 35 ή 40 ετών εντούτοις σημειώνουν αξιόλογες επιδόσεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι καλύτερες από συναθλητές τους που λόγω του ότι είχαν εκδώσει σε νεαρότερη ηλικία αθλητικό δελτίο, έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Οριστικό: O ΣΕΓΑΣ αποκατέστησε το λάθος και εκδίδει αθλητικά δελτία άνω των 35 ετών runbeat.gr

«Θα πρέπει να ξαναμπούν στο τραπέζι πολλά πράγματα. Πρέπει να ξαναδούμε μια σειρά ζητημάτων. Και το ζήτημα του ηλικιακού ορίου για να αποκτήσει ένας αθλητής αθλητικό δελτίο του ΣΕΓΑΣ θα το επανεξετάσουμε. Θέλω να σας πώς ότι δεν έχω κολλήματα. Περιμένω τις προτάσεις και ευελπιστώ σε αυτές γιατί ξέρετε συνήθως όλοι κάνουν κριτική αλλά προτάσεις δεν βλέπω από πουθενά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ζητάω από παντού προτάσεις και μέχρι σήμερα δεν μου έχει στείλει κανείς. Οπότε θα ήταν πολύ σημαντικό και γι αυτό το ζήτημα του ηλικιακού ορίου για την έκδοση αθλητικού δελτίου να έχουμε προτάσεις και με ανοιχτό μυαλό να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να το δούμε και από την αρχή να το επανασχεδιάσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα θέσφατο και δεδομένο», είχε δηλώσει τότε η κα. Σακοράφα απαντώντας ουσιαστικά σε εκατοντάδες ερασιτέχνες δρομείς που είχαν "αποκλειστεί" από την αθλητική ιδιότητα και αυτομάτως και από τα πανελλήνια πρωταθλήματα, παρότι κατέγραφαν σπουδαίες επιδόσεις ακόμη και σε διεθνείς δρομικές διοργανώσεις, επειδή απλά τύγχανε να έχουν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους.

 

Τo Runbeat είναι σε θέση να γνωρίζει ότι με αφορμή αυτή τη συνέντευξη η κα. Σακοράφα άρχιζε να δέχεται προτάσεις από ανθρώπους που έχουν αθλητική και προπονητική εμπειρία αλλά είναι μακριά από διοικητικές θέσεις ,απλά αγαπούν τον αθλητισμό. Και μέρος αυτών των προτάσεων για την ανάπτυξη των αθλητών όλων των ηλικιών φαίνεται οτι έχει αρχίσει να υιοθετείται.

Ο νόμος

Λίγες ημέρες μετά την ανάδειξη του θέματος από το Runbeat και τη συνέντευξη της προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Σοφίας Σακοράφα, ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης παρενέβη στο θέμα  και το πήρε πάνω του, φέρνοντας τα πάνω – κάτω σε όλες τις ομοσπονδίες της χώρας που έθεταν αδικαιολόγητα ηλικιακά κριτήρια για την έκδοση αθλητικών δελτίων.

Ο υφυπουργός αθλητισμού προχώρησε στην τροποποίηση του αθλητικού νόμου και σε ότι αφορά τα ηλικιακά όρια που θέτουν οι ομοσπονδίες τα χαρακτήρισε «ανίσχυρα» οδηγώντας τις να τροποποιήσουν τα καταστατικά τους. «Κάθε ηλικιακό όριο, που προβλέπεται από κανονισμό αθλητικής ομοσπονδίας για την έκδοση δελτίου αθλητή είναι ανίσχυρο», αναφέρεται στο Άρθρο 42 για τα Δικαιώματα και υποχρεώσεις αθλητών - Μεταγραφές ερασιτεχνών αθλητών, του νέου νόμου 4809/2021. 

Οριστικό: O ΣΕΓΑΣ αποκατέστησε το λάθος και εκδίδει αθλητικά δελτία άνω των 35 ετών runbeat.gr

Η δρομολόγηση

Τον Οκτώβριο συνομιλώντας με το Γενικό Διευθυντή του ΣΕΓΑΣ επιβεβαιώνεται ότι πλέον η απόφαση της Ομοσπονδίας για διόρθωση του λάθους είναι ειλημμένη αφού πλέον έχουν στα χέρια τους και νομοθετικό «εργαλείο» που ξεκλειδώνει τις όποιες αντιστάσεις προέβαλαν παλαιοί παράγοντες, οι οποίοι φέρουν και την ευθύνη για το λάθος. Σε συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει τότε ο Σωτήρης Κυρανάκος εξηγούσε μεταξύ άλλων ότι «Ο ΣΕΓΑΣ ακολουθούσε και ακολουθεί πάντα πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου αθλητισμού, αλλά και οποιουδήποτε άλλου αθλητικού φορέα που εμπλέκεται με τις δραστηριότητες της ομοσπονδίας. Εμείς γνωρίζουμε τη νομοθεσία για την έκδοση αθλητικών δελτίων, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι και νομίζω ότι το θέμα είναι καθαρά διαδικαστικό. Είναι θέμα χρόνου η έκδοση αθλητικών δελτίων για αθλητές άνω των 35 ετών».

Η αλλαγή ωστόσο απαιτούσε, σύμφωνα με το νομικό τμήμα της Ομοσπονδίας την σύγκληση της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΓΑΣ , η οποία είχε δρομολογηθεί για τον Μάρτιο του 2022 και έτσι φτάσαμε στην προηγούμενη Κυριακή.

Οριστικό: O ΣΕΓΑΣ αποκατέστησε το λάθος και εκδίδει αθλητικά δελτία άνω των 35 ετών runbeat.gr

Η επιστροφή της λογικής

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΓΑΣ που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου σε αίθουσα ξενοδοχείου της Αθήνας, στο δεύτερο μέρος και σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη συζητήθηκαν και τέθηκαν σε ψηφοφορία η επικαιροποίηση του Καταστατικού της Ομοσπονδίας και του Κανονισμού Μεταγραφών. Η Εναρμόνιση του Καταστατικού του ΣΕΓΑΣ σύμφωνα με τις διατάξεις του Αθλητικού Νόμου 2725/1999, όπως ισχύει ψηφίστηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα. Ενώ ομόφωνα από την Γενική Συνέλευση εγκρίθηκε και η τροποποίηση του Κανονισμού Μεταγραφών. Μέσα από αυτόν τον κανονισμό διορθώνεται και το λάθος.

 

Στο 1Ο  άρθρο του Πρώτου Κεφαλαίου «ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ – ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ ΈΛΛΗΝΑ ΑΘΛΗΤΗ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», αναφέρεται ρητά ότι για την αρχική εγγραφή αθλητή Έλληνα υπηκόου στις τάξεις οποιουδήποτε αθλητικού Σωματείου, που ανήκει στην δύναμη του ΣΕΓΑΣ, πρέπει ο εγγραφόμενος: «Να έχει συμπληρώσει ηλικία έξι (6) ετών ( 6 + 1 ημέρα) και να μη ξεπερνάει το 35 έτος, συμπληρωμένο.» Είναι ενδεικτικό ότι στο κείμενο έχει μείνει η φράση «...να μην ξεπερνάει το 35 έτος, συμπληρωμένο» η οποία ωστόσο έχει την ένδειξη διαγραφής ώστε να γίνει κατανοητό ότι δεν ισχύει πλέον.

Οριστικό: O ΣΕΓΑΣ αποκατέστησε το λάθος και εκδίδει αθλητικά δελτία άνω των 35 ετών runbeat.gr

Στο 5ο άρθρο του Δεύτερου Κεφαλαίου «ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ» και στην παράγραφο 3 αναφέρεται οτι «Αθλητής άνω των 28 ετών (28 & 1 ημέρα συμπληρωμένων), μέχρι και 35 συμπληρωμένων, δικαιούται να μετεγγραφεί σε Σωματείο της αρεσκείας του, κάθε δύο (2) έτη, εκτός και αν υπάρχει η συναίνεση του Σωματείου που ανήκει, οπότε επιτρέπεται και από τον πρώτο χρόνο. Από 35 συμπληρωμένων ετών ( 35 & 1 ημέρα), σύμφωνα με το καταστατικό, δικαίωμα Μετεγγραφής, έχουν, οι αθλητές, που την προηγούμενη, της Μεταγραφικής, αγωνιστική περίοδο, είχε πετύχει, επίδοση, που περιλαμβάνεται, στις πενήντα (50) καλύτερες, του ετήσιου πίνακα επιδόσεων, του αγωνίσματος τους. Σε περίπτωση, ωστόσο, που αθλητής, άνω των 35 ετών, που δεν εντάσσεται στην ως άνω κατηγορία, επιθυμεί να μεταγραφεί ή να εκδώσει δελτίο ή να ανανεώσει δελτίο, τότε καταβάλλει στην ΕΑΣ παράβολο εκατό (100) ευρώ.

Οριστικό: O ΣΕΓΑΣ αποκατέστησε το λάθος και εκδίδει αθλητικά δελτία άνω των 35 ετών runbeat.gr

Με αυτή τη προσθήκη ο ΣΕΓΑΣ κλείνει οριστικά το κεφάλαιο του λάθους αφού αναφέρεται ρητά στο δικαίωμα έκδοσης αθλητικού δελτίου άνω των 35 ετών με μόνη υποχρέωση –εκτός από τα απαραίτητα δικαιολογητικά- την καταβολή παραβόλου 100 ευρώ στην ΕΑΣ όπου υπάγεται στο αθλητικό σωματείο μέσω του οποίου εκδίδεται το αθλητικό δελτίο.