Τα άτομα που αθλούνται τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από τους συνομήλικούς τους σύμφωνα με νέα μελέτη

 Runbeat Team   17:38 12-03-2022  

Τα άτομα που αθλούνται τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από τους συνομήλικούς τους σύμφωνα με νέα μελέτη


Ενδιαφέροντα αποτελέσματα είχε μία νέα, πρόσφατη μελέτη αναφορικά με την σχέση των ατόμων που αθλούνται με το αλκοόλ. Παρότι το αλκοόλ δεν είναι και η ιδανική… στρατηγική ενυδάτωσης, η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει μία δυνατή σύνδεση ανάμεσα στην ώρα της αερόβιας προπόνησης και της «happy hour» με διάφορα ήδη ποτών.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise και εξέτασε δεδομένα από 38.000 υγιείς ανθρώπους ηλικίας από 20 έως 86, οι αθλητές τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από ότι οι συνομήλικοί τους που δεν αθλούνται.

Η μελέτη έθεσε τα άτομα που έλαβαν μέρος σε διαφορετικά γκρουπ κατανάλωσης αλκοόλ, για παράδειγμα, τα άτομα που καταναλώνουν τρία ή λιγότερα ποτά την εβδομάδα στην κατηγορία 18 έως 64 ετών θεωρούνται «light drinkers». Όσοι καταναλώνουν έως επτά ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και 14 για τους άνδρες θεωρούνται μέτρια κατανάλωση, ενώ όσοι καταναλώνουν περισσότερο, μπαίνουν στο γκρουπ των ατόμων με την «βαριά» κατανάλωση.

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ των ατόμων που αθλούνται αερόβια και της υψηλότερης κατανάλωσης αλκοόλ, σε σχέση με τον «απλό» πληθυσμό. Αυτό βασίστηκε πάνω στις καρδιοαναπνευστικές μετρήσεις πάνω στα άτομα, με την VO2 max που προσδιορίστηκε μετά από ένα τεστ σε διάδρομο ή τις συνήθειες που το κάθε άτομο είπε ότι έχει στην καθημερινή του ζωή.

Τα άτομα που αθλούνται τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από τους συνομήλικούς τους σύμφωνα με νέα μελέτη runbeat.gr

Όπως παρουσιάστηκε μετά τις μετρήσεις, οι άνδρες που αθλούνται περισσότερο από τον μέσο όρο, έχουν πιθανότητες 63% να βρίσκονται στο γκρουπ των ατόμων με βαριά κατανάλωση αλκοόλ. Αναφορικά με τις γυναίκες, εκείνες που αθλούνται περισσότερο από τον μέσο όρο εμφάνισαν πιθανότητες 58% να ανήκουν στο γκρουπ των ατόμων με βαριά και 42% να ανήκουν στο γκρουπ με μέτρια κατανάλωση.

Οι επιστήμονες της έρευνας ξεκαθαρίζουν ωστόσο, ότι τα άτομα που ανήκουν στο γκρουπ των ατόμων με την πιο βαριά κατανάλωση δεν έχουν περάσει το όριο του αλκοολισμού, καθώς μόνο το 13% από αυτά τα άτομα αντιμετωπίζουν -οριακά- τη συγκεκριμένη εξάρτηση.

 

Η μελέτη του Medicine & Science in Sports & Exercise δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει τον λόγο που παρουσιάστηκαν τα συγκεκριμένα ευρήματα, απλά αναλύει τα δεδομένα, επιδεικνύοντας μία συσχέτιση μεταξύ των αθλούμενων και των ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ. Σε μεγάλο βαθμό, η μελέτη βασίστηκε και σε δεδομένα τα οποία έδωσαν τα ίδια τα άτομα που έλαβαν μέρος, συνεπώς, όπως είναι φυσικό, ενδέχεται να υπάρχει μία μικρή απόκλιση με την πραγματικότητα.