Τα πρόσωπα της χρονιάς: Η εκπληκτική 40χρονη Shalane Flanagan που έτρεξε 6 μαραθωνίους σε 42 ημέρες

 Πάνος Κατσαρός   18:01 26-12-2021  

Τα πρόσωπα της χρονιάς: Η εκπληκτική 40χρονη Shalane Flanagan που έτρεξε 6 μαραθωνίους σε 42 ημέρες


Αυτό που κατάφερε μέσα στο 2021 να πραγματοποιήσει η Shalane Flanagan δεν έχει προηγούμενο. Παρότι έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και πλέον βρίσκεται στα 40 της, η Αμερικανίδα αποφάσισε να λάβει μέρος στο «Project Eclipse», στο οποίο θα εστίαζε την προσοχή της για όλη τη χρονιά.





Το συγκεκριμένο πρότζεκτ περιελάμβανε όλους τους μεγάλους μαραθωνίους του κόσμου μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, η Flanagan έβαλε σκοπό στις αρχές του χρόνου να τρέξει και στους έξι major μαραθωνίους του κόσμου μέσα σε 42 ημέρες, κάτι το οποίο εκ πρώτης όψεως φάνηκε από πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Κάτι το οποίο έκανε πιο δύσκολα τα πράγματα, ήταν (και είναι) η πανδημία που ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια τον κόσμο, καθώς αυτή υποχρέωσε τους διοργανωτές όλων των αγώνων να τους πραγματοποιήσουν σε αρκετά κοντινές ημερομηνίες.

Η Flanagan όμως όχι μόνο προσπάθησε, αλλά κατάφερε να φέρει εις πέρας το τεράστιο αυτό εγχείρημα, καταφέρνοντας να τρέξει και να τερματίσει και στους έξι μαραθωνίους μέσα σε πολύ λίγες ημέρες. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι εκτός από όλη τη δυσκολία που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πρότζεκτ, η Flanagan χρειάστηκε να τρέξει και «back to back» μαραθώνιους στις 10 και στις 11 Οκτωβρίου!

 

Η φοβερή Αμερικανίδα αθλήτρια ξεκίνησε την προσπάθειά της στις 26 Σεπτεμβρίου, όταν έτρεξε στον μαραθώνιο του Βερολίνου με 2:38:32. Στις 3 Οκτωβρίου σειρά είχε το Λονδίνο, εκεί όπου τερμάτισε σε 2:35:04. Οι δύο πιο δύσκολοι μαραθώνιοι που ήρθαν ο ένας μετά τον άλλο έγιναν στις 10 και 11 Οκτωβρίου, με την Flanagan όμως να μην έχει πρόβλημα να ολοκληρώσει τους αγώνες σε Σικάγο (2:46:39) και Βοστώνη (2:40:34).

Ο μαραθώνιος του Τόκιο είχε αναβληθεί λόγω του κορωνοϊού για φέτος και αποφασίστηκε να γίνει σε virtual μορφή, με την Shalane Flanagan να τερματίζει και σε εκείνον με 2:35:14 στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ. Τέλος, η έμπειρη δρομέας ολοκλήρωσε την πρόκληση με 2:33:34 στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιώντας παράλληλα τον καλύτερο χρόνο της σε αυτή τη σειρά των αγώνων στον τελευταίο της… σταθμό!