Τα υποσιτισμένα υπέρβαρα παιδιά της Ευρώπης

  _ FOODISM   11:20 07-01-2021  

Τα υποσιτισμένα υπέρβαρα παιδιά της Ευρώπης


Περίεργο και όμως αληθινό! Το 1/3 περίπου των παιδιών στην Ευρώπη είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ περισσότερο από το 1/3 των παιδιών -στην Ευρώπη πάλι- είναι υποσιτισμένα.

Για πολλούς, πλέον, οι κοινωνικές ανισότητες στις "αναπτυγμένες" χώρες είναι δεδομένες και το γεγονός ότι μεγαλώνουν παιδιά με αφθονία τροφής δίπλα σε παιδιά με έλλειψη τροφής δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Αυτό όμως είναι μια άλλη συζήτηση. Στην προκειμένη περίπτωση... μιλάμε για τα ίδια παιδιά.

Όπως και για τους ενήλικες, έτσι στα παιδιά η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας, trans λιπαρών, καφεΐνης, σακχάρων, κά. συχνά συνυπάρχει με την ανεπαρκή πρόσληψη άλλων συστατικών όπως οι φυτικές ίνες, βιταμίνη D, φυλλικού οξέος, ασβεστίου, ιωδίου, κά. Για τα παιδιά και τους εφήβους, όμως, η ανισορροπία αυτή αποκτά άλλη βαρύτητα εξαιτίας ορισμένων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών:

- Γενικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα παιδιά χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες από πολλά θρεπτικά συστατικά ανά κιλό σωματικού βάρους.

- Επίσης, τα μεταβολικά ενεργά όργανα όπως ο εγκέφαλος, το συκώτι και η καρδιά αποτελούν αναλογικά ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος του σώματος των παιδιών συγκριτικά με τους ενήλικες.

- Για τα παιδιά η επαρκής πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία γιατί τα θρεπτικά συστατικά εμπλέκονται στη διαδικασία της ανάπτυξης και της ωρίμανσης.

- Οι ανάγκες των παιδιών σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να αλλάξει γρήγορα εξαιτίας των περιόδων ραγδαίας ανάπτυξης.

- Τέλος, τα παιδιά πιθανώς να έχουν μικρότερη ικανότητα αποθήκευσης βιταμινών και ανόργανων συστατικών σε σχέση με τους ενήλικες, και ως εκ τούτου είναι πιο εύκολο να εμφανιστούν τα αποτελέσματα μιας ανεπαρκούς πρόσληψης.

Η εκπαίδευση των παιδιών στο να επιλέγουν τρόφιμα υψηλής διαθρεπτικής αξίας κυρίως μέσα από το παράδειγμα που τους δίνουμε οι μεγάλοι... αλλά και η προσφορά ποιοτικών τροφίμων από τις βιομηχανίες τροφίμων που διαμορφώνεται από την ποιοτική ζήτηση μας ως καταναλωτές... είναι η λύση που θα μετατρέψει σταδιακά τα υποσιτισμένα υπέρβαρα παιδιά της Ευρώπης σε καλοσιτισμένα φυσιολογικού βάρους παιδιά!

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4446765/pdf/nutrients-07-035...