Τελευταίες εγγραφές για τον 18ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος»

 Runbeat Team   14:28 20-04-2024  

Τελευταίες εγγραφές για τον 18ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος»


Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη διεξαγωγή του 18ου Διεθνή Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος» καθώς η εκκίνηση έχει προγραμματιστεί για αύριο Κυριακή 21/4 στις 7:30π.μ. Οι διοργανωτές υπόσχονται μία επιτυχημένη διοργάνωση στην οποία θα λάβουν μέρος χιλιάδες δρομείς από 71 χώρες. Από μικρά παιδιά έως και δρομείς 86 χρόνων. Οι εγγραφές συνεχίζονται και σήμερα Σάββατο 20 Απριλίου έως τις 19:00 στο Κέντρο Εγγραφών, στο Περίπτερο 2 της ΔΕΘ-HELEXPO με σειρά προτεραιότητας και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

 

Στην τελευταία ενημέρωσή τους οι διοργανωτές τονίζουν:

«Ο θεσμός που άλλαξε το δρομικό κίνημα στη Βόρεια Ελλάδα και αποτελεί σημείο αναφοράς, με πλούσια κοινωνική προσφορά, ιστορικό βάρος και ισχυρό ρόλο στην οικονομική και τουριστική ανάδειξη της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας από το 2006 μέχρι σήμερα, έρχεται για να παρασύρει 17.000 ανθρώπους σε μία γιορτή άθλησης, χαράς και υγείας για όλη την οικογένεια!

Ο 18ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin θα ενώσει την Κυριακή 21 Απριλίου δρομείς από κάθε γωνιά του πλανήτη, από 10χρονους μαθητές δημοτικών σχολείων μέχρι αειθαλείς 86χρονους, προσφέροντας για άλλη μία χρονιά μοναδικές συγκινήσεις!

Η διάθεση των τελευταίων θέσεων για τον «Μαραθώνιο της Ιστορίας» συνεχίζεται στο Κέντρο Εγγραφών, στο Περίπτερο 2 της ΔΕΘ-HELEXPO (ώρες λειτουργίας 10:00 – 19:00, έως και το Σάββατο 20/04), με σειρά προτεραιότητας και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Η παγκόσμια διάσταση της διοργάνωσης αποτυπώνεται φέτος με τρόπο εντυπωσιακότερο από κάθε άλλη φορά, μέσα από την παρουσία δρομέων από 71 χώρες και πέντε ηπείρους, ακόμα και από μακρινά μέρη όπως το Νεπάλ, η Ζιμπάμπουε, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Χιλή, δημιουργώντας νέο ρεκόρ ξένων συμμετοχών και καταρρίπτοντας την αντίστοιχη περσινή επίδοση των συμμετοχών από 70 χώρες!

Τα ισχυρά μηνύματα του «Μαραθωνίου της Ιστορίας» θα πλημμυρίσουν τη Μακεδονία από σήμερα, Σάββατο (20/04), μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων με έντονο πολιτιστικό, κοινωνικό και επιστημονικό χαρακτήρα, που θα πλαισιώσουν τις αθλητικές δράσεις του διημέρου:

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η Ενημερωτική Ημερίδα του Μαραθωνίου, που διοργανώνεται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός» στο Περίπτερο 8 της ΔΕΘ-HELEXPO (ώρα 11:00-14:00), με θέμα «Ο αθλητισμός στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες: Από το περπάτημα έως τον Μαραθώνιο» και με εξέχοντες ομιλητές και ομιλήτριες.

Παράλληλα, σήμερα Σάββατο (20/04) πραγματοποιείται η καθιερωμένη Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία (ώρα 11:30-18:30), καλύπτοντας την απόσταση από την Αρχαία Πέλλα μέχρι την παραλία της Θεσσαλονίκης διερχόμενη από 13 σταθμούς και συμβολίζοντας την προσπάθεια του ανθρώπου για σωματική και πνευματική ολοκλήρωση και την αέναη αγωνία του για το αγαθό της ειρήνης και του διαλόγου μεταξύ των λαών.

Η μεγάλη γιορτή θα κορυφωθεί αύριο, Κυριακή (21/04), με το αγωνιστικό πρόγραμμα του 18ου Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin να περιλαμβάνει τον Μαραθώνιο δρόμο (ώρα έναρξης: 07:30, αφετηρία: Πέλλα), καθώς επίσης τον Δρόμο Υγείας 10.000μ. (ώρα έναρξης 08:30, αφετηρία: Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων) και τον Δρόμο Υγείας 5.000μ. (ώρα έναρξης: 12:30, αφετηρία: Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης).

Κοινό σημείο τερματισμού, για όλους τους δρόμους του αγωνιστικού προγράμματος, θα είναι στο ύψος της πλατείας του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Ο 18ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin θα έχει ζωντανή κάλυψη, τηλεοπτικά από την ΕΡΤ3, αλλά και διαδικτυακά μέσω του ERTFLIX (https://www.ertflix.gr/epg/channel/ept3-live-2).

Εκτός επίσημου αγωνιστικού προγράμματος θα διεξαχθεί ο Δρόμος 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων (ώρα έναρξης 08:30, αφετηρία: Πλατεία Αριστοτέλους). Επιπλέον θα υπάρξει τρίωρο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών μαθητών δημοτικών σχολείων, καθώς και παιδικό πρωτάθλημα σκάκι, μετατρέποντας τον 18ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ- bwin σε μια μεγάλη γιορτή για όλη την οικογένεια.

Παράλληλα στο πλαίσιο του «Μαραθωνίου της Ιστορίας» θα διεξαχθεί το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου ΑμεΑ από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ) με την υποστήριξη της Οργανωτικής Επιτροπής της διοργάνωσης.

Η διοργάνωση συνδυάζει για άλλη μια φορά τη μαζική συμμετοχή με την παρουσία σημαντικών ονομάτων των μεγάλων αποστάσεων:

Στον Μαραθώνιο δρόμο των ανδρών θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, πρωταθλητές όπως ο Γιώργος Καλαπόδης, ο Κυριάκος Μπέης, ο Βαγγέλης Μαλιόγλου και ο Γιάννης Κρέκας, ενώ στις γυναίκες παρούσες θα είναι η περσινή θριαμβεύτρια Ματίνα Νούλα, η Σόνια Τσεκίνι, η Ντενίζ Δημάκη, καθώς και η Μαρία Βράιτς από την Κροατία.

Στον Δρόμο των 10.000μ. θα πάρουν μέρος, εκτός των άλλων, ο Αντώνης Παπαδημητρίου στους άνδρες και οι Βασιλική Κωνσταντινοπούλου και Βασιλική Καραγεωργάκη στις γυναίκες, ενώ στον Δρόμο 5.000μ. που έχει και την πολυπληθέστερη συμμετοχή, τη διάκριση θα κυνηγήσουν δρομείς όπως ο Ανέστης Αποστολίδης και η Βασιλική Καλλημογιάννη.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η τυφλή δρομέας Μπέκι Τσαλιφόσκα από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία θα τρέξει στον Δρόμο 10.000μ. με συνοδεία, στέλνοντας μήνυμα δύναμης και ζωής.

Το ίδιο θα κάνουν, επίσης, μέσα από την προσπάθεια τους ο Παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς που θα τρέξει με χειρήλατο αγωνιστικό αμαξίδιο, καθώς και δρομείς που θα αγωνιστούν συνοδεύοντας συρόμενο αμαξίδιο με ΑμεΑ, όπως η ομάδα «Τρέξε Μαζί Μου» του Βασίλη Γερογιάννη και του Αχιλλέα Τσαλκιτζίδη με επτά αμαξίδια και η “Never Give Up” του Θωμά Τάτσιου με δύο αμαξίδια, προσφέροντας σε ισάριθμους ανθρώπους με αναπηρία τη χαρά της συμμετοχής.

Δυναμικό «παρών» θα δώσουν και τα ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης, με περίπου 200 δρομείς, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 60 έως 86 ετών.

Με τα δικά τους running teams θα τρέξουν αρκετοί από τους συνολικά 87 υποστηριζόμενους φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι υποστηρίζουν αλλά και υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης των δύο διοργανώσεων. Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής ευθύνης θα διεξαχθεί ανακύκλωση όλων των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν από τη διοργάνωση καθώς έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, παρεμβαίνοντας σε 11 τομείς περιβαλλοντικής διαχείρισης, με στόχο ο Μαραθώνιος να αποτελέσει σταδιακά μία αμιγώς «πράσινη» διοργάνωση.

Ξεχωριστή αξία έχει και η εντυπωσιακή παρουσία των 1.250 εθελοντών και των εθελοντικών φορέων, χωρίς την καθοριστική συμβολή των οποίων δεν θα ήταν εφικτή η επιτυχημένη τέλεση της διοργάνωσης.

Ο Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ αποτελεί τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων AIMS και διεξάγεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασσικού Αθλητισμού, World Athletics σε αγωνιστικές διαδρομές που φέρουν την επίσημη πιστοποίηση της. Διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με τη θεσμική συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την αιγίδα της οποίας φέρουν. Τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Παράλληλα τελείται με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της ομοσπονδίας ΣΕΓΑΣ και υποστηρίζεται από τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πέλλας, Χαλκηδόνος, Δέλτα και Κορδελιού-Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών και Εθελοντικών Φορέων Υποστήριξης, όπως αυτοί φαίνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του www.atgm.gr, www.alexanderthegreatmarathon.org».