Τραυματισμοί: Πως επιταχύνεται η αποκατάσταση με τη διατροφή

 Runbeat Team   18:37 17-04-2024  

Τραυματισμοί: Πως επιταχύνεται η αποκατάσταση με τη διατροφή


Δεν υπάρχει γρήγορη λύση για τους τραυματισμούς στο τρέξιμο. Η θεραπεία τους απαιτεί χρόνο και υπομονή, αλλά οι σωστές στρατηγικές διατροφής μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία, ώστε να μπορέσετε να επιστρέψετε στο δρόμο το συντομότερο δυνατό. Εάν αυτή τη στιγμή βρίσκεστε στο περιθώριο λόγω τραυματισμού, ρίξτε μια ματιά στη διατροφή σας για να δείτε εάν υπάρχει περιθώριο βελτιστοποίησης της διατροφής σας για την αποκατάσταση τραυματισμών. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως μέσω της διατροφής μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας να επιταχύνει τον χρόνο αποκατάστασης από τραυματισμό με φάρμακο... την σωστή διατροφή. Απλές βελτιώσεις στη διατροφή σας μπορούν να σας βοηθήσουν να επιστρέψετε στο δρόμο πιο γρήγορα.

 

Μην κόβετε θερμίδες

Όταν αντιμετωπίζουν έναν τραυματισμό, πολλοί δρομείς μπαίνουν στον πειρασμό να μειώσουν τη θερμιδική τους πρόσληψη επειδή δεν ξοδεύουν τόση ενέργεια όπως θα έκαναν αν εξακολουθούσαν να προπονούνται, αλλά αυτό απλά, είναι λάθος. Ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία αποκατάστασης, επομένως φροντίστε να συνεχίσετε να τρώτε, εστιάζοντας στην καλή διατροφή. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού, μπορεί να χρειαστείτε ακόμη περισσότερες θερμίδες, οπότε αν δεν είστε σίγουροι πόσο πρέπει να τρώτε ενώ αναρρώνετε από έναν τραυματισμό, μιλήστε με έναν διαιτολόγο με εμπειρία στην αθλητική διατροφή ,για καθοδήγηση.

Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη βοηθά στην οικοδόμηση και την επιδιόρθωση του μυϊκού ιστού, επομένως όταν προσπαθείτε να θεραπεύσετε έναν τραυματισμό, είναι σημαντικό να λαμβάνετε άφθονη πρωτεΐνη στη διατροφή σας. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό εάν η τραυματισμένη περιοχή πρέπει να ακινητοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας μυών. Η λευκίνη, ένα από τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA) που συνθέτουν την πλήρη πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω της ικανότητάς της να διεγείρει τη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών σε σύγκριση με άλλα αμινοξέα. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λευκίνη είναι τα ρεβίθια, τα προϊόντα με βάση τη σόγια, τα αυγά, το κοτόπουλο, ο σολομός και το βοδινό κρέας.

Τραυματισμοί: Πως επιταχύνεται η αποκατάσταση με τη διατροφή runbeat.gr

Τρώτε υδατάνθρακες

Για παρόμοιο λόγο με τη μείωση των θερμίδων, ορισμένοι δρομείς πιστεύουν ότι πρέπει να τρώνε λιγότερους υδατάνθρακες ενώ είναι τραυματισμένοι, καθώς δεν χρειάζονται ¨καύσιμο¨ για τις διαδρομές τους, αφου δεν τρέχουν λόγω του τραυματισμού. Όταν τρώτε πολύ λίγους υδατάνθρακες (και πάλι, όχι αρκετές θερμίδες), διακινδυνεύετε το σώμα σας να ¨βουτήξει¨ στις αποθήκες πρωτεΐνης σας για ενέργεια. Αυτό αποτρέπει τη χρήση της πρωτεΐνης που τρώτε για την αποκατάσταση ενός τραυματισμένου μυός, γεγονός που επιβραδύνει τη διαδικασία αποκατάστασης.

Αυξήστε την πρόσληψη ωμέγα-3       

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση του χρόνου ανάρρωσης μειώνοντας τη φλεγμονή, γι' αυτό φροντίστε να συμπεριλάβετε άφθονα λιπαρά ψάρια και θαλασσινά (όπως σολομός, τόνος και σαρδέλες), ξηρούς καρπούς, σπόρους και προϊόντα όπως αυγά, γιαούρτι και γάλα.

Τραυματισμοί: Πως επιταχύνεται η αποκατάσταση με τη διατροφή runbeat.gr

Πάρτε άφθονη βιταμίνη C

Η βιταμίνη του ήλιου είναι ένας υποχρεωτικός συμπαράγοντας στο σχηματισμό κολλαγόνου, το οποίο είναι κύριο συστατικό των οστών, των μυών και του δέρματος. Η κατανάλωση περισσότερης βιταμίνης C θα βοηθήσει στη βελτίωση του σχηματισμού κολλαγόνου του σώματός σας, επιταχύνοντας έτσι την αποκατάσταση των τραυματισμών σας.

 

Αυξήστε την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D

Εάν ο τραυματισμός σας σχετίζεται με τα οστά, θα πρέπει να επιδιώξετε να αυξήσετε και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά που δομούν τα οστά. Το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση και την αποκατάσταση των οστών, αλλά χωρίς επαρκή βιταμίνη D, το σώμα σας θα δυσκολευτεί να απορροφήσει το ασβέστιο από τη διατροφή σας. Μπορεί να είναι δύσκολο να λάβετε αρκετή βιταμίνη D τους χειμερινούς μήνες, γι' αυτό επικεντρωθείτε στην κατανάλωση άφθονου σολομού, αυγών και εμπλουτισμένων τροφών και εφόσον οι εξετάσεις αίματος το επιβεβαιώσουν ,ίσως χρειαστεί να μιλήσετε με το γιατρό σας για την προσθήκη ενός συμπληρώματος στη διατροφή σας. 

Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά

Όταν αναρρώνετε από έναν τραυματισμό, θέλετε να λαμβάνετε όσο το δυνατόν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα γιατί όταν υποστηρίζετε τη γενική υγεία σας, υποστηρίζετε τη διαδικασία αποκατάστασης του τραυματισμού. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να βεβαιωθείτε ότι συμπεριλαμβάνετε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σας κάθε μέρα, για να διασφαλίσετε ότι δεν θα χάσετε τίποτα.