Τρέξιμο αμέσως μετά την εγκυμοσύνη; Κι όμως γίνεται!

 Runbeat Team   14:02 11-01-2021  

Τρέξιμο αμέσως μετά την εγκυμοσύνη; Κι όμως γίνεται!



Εάν πρόσφατα βιώσατε το συναίσθημα της μητρότητας και φέρατε στον κόσμο ένα μωράκι, θα ξέρετε πολύ καλά ότι πέρα από την ευθύνη και τα νέα συναισθήματα που θα βιώνετε, έχετε να αντιμετωπίσετε και τα εναπομείναντα κιλά της εγκυμοσύνης.

Πολλές νέες μητέρες μετά την γέννα θέλουν να χάσουν τα περιττά κιλά που απέκτησαν, ενώ κάποιες άλλες θέλουν να επιστρέψουν στο πρόγραμμα προπόνησης που είχαν πριν γίνουν μαμάδες! Επιπλέον το τρέξιμο πέρα από τα οφέλη του, θα σας προσφέρει λίγο χρόνο αποκλειστικά για τον εαυτό σας και την προσωπική σας φροντίδα.

Αν λοιπόν αισθάνεστε έτοιμες, ξεκινήστε το τρέξιμο! Πρώτα όμως βεβαιωθείτε ότι είστε ασφαλείς και σίγουρες για την απόφαση σας!

Συζητήστε με το γυναικολόγο σας! Πριν ξεκινήσετε οποιασδήποτε μορφής γυμναστική καλό θα ήταν να κάνετε μια συζήτηση με το γυναικολόγο σας! Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα για το πως πρέπει να κινηθείτε με βάση τον τοκετό που περάσατε, την ανάρρωση που χρειάζεστε και φυσικά το αθλητικό σας παρελθόν. Μην θέσετε ποτέ τον εαυτό σας σε κίνδυνο, σε περίπτωση που η απάντηση του γιατρού σας, δεν είναι αυτή που θα περιμένατε. 

Φροντίστε το μωρό σας! Πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο θα πρέπει να έχετε βρει ποιος θα κρατήσει το μωρό σας, όση ώρα θα προπονήστε. Είτε είναι μέλος της οικογένειάς σας, είτε κάποιος επαγγελματίας βεβαιωθείτε είναι ένα υπεύθυνο άτομο. Προσπαθήστε να αποβάλλετε τις τύψεις που πιθανόν να νιώθετε όταν αφήνετε το μωρό σας και ξεκινήστε την προπόνηση σας!

Τρέξτε με το μωρό σας! Σε περίπτωση που δεν έχετε υποστήριξη στη φροντίδα του μωρού επενδύστε σε ένα καροτσάκι τζόκινγκ και απολαύστε την άσκηση μαζί με το μωρό σας! Σιγουρευτείτε ότι το μωρό είναι απόλυτα ασφαλές και γυμναστείτε άφοβα. Θα ήταν φυσικά καλύτερα για την υγεία του βρέφους, να «τρέχει» μαζί σας μετά την έγκριση του παιδίατρου.

Ενστερνιστείτε την αλλαγή! Στην αρχή το τρέξιμο θα είναι δύσκολο, διότι το σώμα σας έχει βιώσει μεγάλες αλλαγές! Οι μύες ειδικά στα πόδια και στην περιοχή της κοιλιάς έχουν επιβαρυνθεί. Φροντίστε να έχετε επισκεφτεί την τουαλέτα πριν ξεκινήστε την προπόνηση σας, ώστε η κύστη σας είναι άδεια. 

Επιπλέον, ενδέχεται να παρατηρήσετε κολπική απόρριψη κατά τη διάρκεια της προπόνησης, εάν αυτή συμβεί σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την γέννα, χρησιμοποιείστε λοιπόν απορροφητικά εσώρουχα στις πρώτες σας διαδρομές. Τέλος, προτιμήστε αθλητικούς στηθόδεσμους συμπίεσης εάν εξακολουθείτε να θηλάζετε. 

Μην απογοητευτείτε! Το σώμα σας έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους εννέα μήνες. Όσο και αν γυμναζόσασταν πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν μπορείτε να επαναφέρετε το σώμα σας σε σύντομο χρονικό διάστημα! Μην αφήσετε αυτό το γεγονός να σας επηρεάσει. Θυμηθείτε ότι πέρα από την έλλειψη ύπνου το σώμα σας έχει να διαχειριστεί και το θηλασμό! Έχετε υπομονή και επιμονή! Ξεκινήστε σταδιακά και όταν καταφέρετε να φτιάξετε το πρόγραμμα του μωρού σε ένα βαθμό αρχίστε να αυξάνετε και τη διάρκεια και την ένταση της προπόνησής σας!   

Προσέξτε τη διατροφή σας! Πέρα από τη διατροφή και την ενυδάτωση που απαιτούνται για αποτελέσματα στη γυμναστική σας, θα πρέπει να αναλογιστείτε και τη διατροφή που χρειάζεστε για το θηλασμό σας. Μετά τις συμβουλές του γιατρού σας, φτιάξε το διατροφικό σας πρόγραμμα με βάση τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνετε! Καλό θα ήταν να γίνει μια ισομερής κατανομή σε πέντε με έξι γεύματα μέσα στην ημέρα!

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα! Ακόμη και αν τρέχατε πριν την εγκυμοσύνη, τώρα θα πρέπει να ξεκινήσετε από ένα ήπιο στάδιο άσκησης. Τόσο η κούραση από τη φροντίδα του μωρού, όσο η έλλειψη ύπνου και ο θηλασμός θα επηρεάσουν την επίδοση σας. Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα προπόνησης για να είστε σίγουρη τόσο για τηναποτελεσματικότητα της άσκησης, όσο και για τη σταδιακή προσέγγιση που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τους τραυματισμούς.

Μην ξεχνάτε τα οφέλη του τρεξίματος! Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αν είστε πραγματικά χαρούμενη θα είναι και το παιδί σας χαρούμενο. Τόσο τα μωρά όσο και τα μικρά παιδιά λόγω του συναισθηματικού τους δεσμού με τη μητέρας τους μπορούν να αποκωδικοποιήσουν με μεγάλη ευκολία τη συμπεριφορά της. Φροντίστε λοιπόν τον εαυτό σας τόσο για εσάς όσο και για την οικογένεια σας!

Ακόμη και αν νιώθετε εξαντλημένη από τη δουλειά και από τη φροντίδα των παιδιών, το τρέξιμο είναι ένας τρόπος εκτόνωσης και γυμναστικής. Ενώ τρέχετε θα μπορείτε είτε να καθαρίσετε το μυαλό σας, είτε να βάλετε σε ροή τη σκέψη και το πρόγραμμα σας. Θα είστε υγιής και ενεργητική, μα πάνω από όλα θα είστε ένα καλό πρότυπο για τον άνθρωπο που μόλις φέρατε στον κόσμο.

Τι περιμένετε λοιπόν;