8 διαλειμματικές προπονήσεις παγκόσμιων πρωταθλητών του «χθες» που εκτελούνται και «σήμερα»

 Runbeat Team   14:40 03-06-2021  

8 διαλειμματικές προπονήσεις παγκόσμιων πρωταθλητών  του «χθες» που εκτελούνται και «σήμερα»


Οι διαλειμματικές προπονήσεις περιλαμβάνουν επαναλήψεις υψηλής έντασης όπου ανάμεσα τους μεσολαβούν διαλλείματα πλήρους στάσης, περπάτημα ή jogging. Η διαλειμματική προπόνηση έχει ποικίλο μήκος(διάρκεια ή απόσταση) ανάλογα με τον προπονητικό στόχο αλλά συνήθως είναι μικρής διάρκειας επαναλήψεις με υψηλή ένταση.

Η διαλειμματική κατέχει σταθερά μόνιμη θέση σε ένα προπονητικό πρόγραμμα είτε ο αθλητής τρέχει 800 μέτρα είτε μαραθώνιο. Επομένως αποτελεί ένα κρίσιμο προπονητικό «μέγεθος» για όλες τις αποστάσεις και η διαφοροποίηση έγκειται όχι στο αν υπάρχει η διαλειμματική σε ένα πρόγραμμα αλλά πότε και για ποιο λόγο εφαρμόζονται τα είδη της διαλειμματικής. Το Runbeat συγκέντρωσε μερικές από τις αγαπημένες εκδοχές διαλειμματικών προπονήσεων ελίτ δρομέων του «σήμερα» και κυρίως του «χθες» ανά την υφήλιο και σας τις παραθέτει.

 

1.Ο Craig Masback, ο οποίος έχει «σπάσει» τα 4 λεπτά στο μίλι συνολικά 29 φορές στη δρομική του καριέρα και έχει εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διεθνείς διοργανώσειςσχεδίαζε τις δικές του διαλειμματικές προπονήσεις. Με τους συναθλητές του δοκίμαζε 6 x 300 μέτρα με δίλεπτα διαλείμματα πλήρους στάσης. Την ίδια προπόνηση την μετεξέλισαν σε 4 x 1100 μέτρα με τα πρώτα 800 σε αερόβιο ρυθμό και τα τελευταία 300 σε έντονο ρυθμό. Συμπεριλαμβανομένης της προθέρμανσης και της αποθεραπείας, έτρεχε συνολικά 16 χιλιόμετρα σε αυτές τις προπονητικές μονάδες.

2. Ο Μεξικανός Arturo Barrios, πρώην κάτοχος 5 παγκόσμιων ρεκόρ με συμμετοχή και στην Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004, είχε μια αγαπημένη προπόνηση με διαλείμματα: 10 x 1000m στο στάδιο σε ρυθμό ελαφρώς ταχύτερα από τον αγωνιστικό του ρυθμό στα 5km με ανάκτηση-διάλειμμα με αργό jogging. Ο Barrios συνήθιζε αυτή την προπόνηση κάθε δεύτερη εβδομάδα κατά την προετοιμασία του για έναν αγώνα-στόχο, με την τελευταία αντίστοιχη συνεδρία να την πραγματοποιεί δύο εβδομάδες πριν από τον αγώνα.