81χρονη μητέρα και ο 56χρονος γιος της δείχνουν ότι δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσουμε το τρέξιμο!

 Runbeat Team   17:42 16-05-2023  

81χρονη μητέρα και ο 56χρονος γιος της δείχνουν ότι δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσουμε το τρέξιμο!


Η 81χρονη Trisha Sarac και ο 56χρονος γιος της, Sascha Edge, μιλούν κάθε μέρα για το τρέξιμο. Το πρώτο πράγμα που λέει ο ένας στον άλλο είναι «Πόσο μακριά έτρεξες σήμερα;» και η επόμενη ερώτηση είναι «Ποιος είναι ο επόμενος αγώνας σου;».

Ο Sascha, από το Σικάγο, ξεκίνησε το τρέξιμο στα 43 του και έκτοτε έχει τρέξει σε 28 μαραθωνίους, συμπεριλαμβανομένων και 2 trail μαραθωνίων, ενώ έχει συμπληρώσει και τους έξι Major μαραθωνίους.





Από την άλλη, η Trisha που μεγάλωσε στην Μινεσότα, είναι μία συνταξιοδοτημένη νοσοκόμα, μητέρα δύο και γιαγιά τεσσάρων παιδιών. Τρέχει γύρω στα 64 χιλιόμετρα την εβδομάδα, όμως έτρεξε τον πρώτο της ημιμαραθώνιο το 2016. Παρότι είναι αρκετά ταπεινή για ό,τι έχει καταφέρει στην ηλικία που βρίσκεται, η Trisha παίρνει μεγάλη βοήθεια από όσους την βλέπουν σαν έμπνευση.

Μητέρα και γιος τρέχουν μαζί με σκοπό να δίνουν κίνητρο ο ένας στον άλλο. Μάλιστα, ο Sascha έχει ανακαλύψει στο σπίτι ένα τρόπαιο του παππού του από έναν αγώνα 100 μέτρων, κάτι που δείχνει ότι η οικογένεια έχει… δρομικό παρελθόν.

Sascha και Trisha παραχώρησαν συνέντευξη στην ιστοσελίδα runnersworld.com, μιλώντας για το τρέξιμο και αποκαλύπτοντας τα δικά τους… μυστικά.

81χρονη μητέρα και ο 56χρονος γιος της δείχνουν ότι δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσουμε το τρέξιμο! runbeat.gr

Sascha:

- Τι τρως για να είσαι υγιής;

Μόλις έγινα 56 και γυμνάζομαι κάθε μέρα και κάνω μια αρκετά υγιή ζωή (που σημαίνει ότι σπάνια πίνω και δεν καπνίζω. Προσπαθώ να τρώω όσο πιο υγιεινά μπορώ). Τρέχω, κατά μέσο όρο, 16 χιλιόμετρα κάθε πρωί και δύο με τρεις φορές την εβδομάδα προσθέτω μια δεύτερη προπόνηση το μεσημέρι. Επικεντρώνομαι στις διατάσεις, το foam-rolling, την ενδυνάμωση του πυρήνα, την ευελιξία και την κινητικότητα, κάποια ελαφριά προπόνηση δύναμης, push-ups και sit-ups, και συνήθως θα προσθέσω μία συνεδρία HIIT 10-15 λεπτών (High Intensity Interval Training).

- Πως είναι η δρομική σου ρουτίνα;

Βγαίνω για τρέξιμο από τις 5:00, αλλά ανάλογα την απόσταση που θέλω να τρέξω μπορεί να βγω και από τις 4:30. Το τρέξιμό μου είναι μάλλον αρκετά παρόμοιο με τους περισσότερους δρομείς με προπόνηση ταχύτητας στη μέση της εβδομάδας και long run το Σαββατοκύριακο. Κάνω και μερικά easy runs, έχοντας ανάμεσα και fartleks. Συνεργάζομαι με το DWRunning και με προπονητή για να προσαρμόσω μια προπόνηση για εμένα κάθε εβδομάδα με βάση το πώς πήγε η προηγούμενη εβδομάδα, με στόχο να έχω ισορροπία μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής μου ζωής, λαμβάνοντας υπόψιν και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί για το πλάνο μου.

 - Τι χρειάζεσαι οπωσδήποτε πριν και μετά από ένα run;

Για οποιοδήποτε καλό τρέξιμο σε μεγάλη ή μεσαία απόσταση, αλλά με αρκετή ένταση, προτιμώ πλιγούρι βρώμης, καρύδια, μέλι και φρούτα. Αυτό δεν έχει αλλάξει με τα χρόνια. Μου αρέσει που έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος παρέχει μια διαρκή απελευθέρωση ενέργειας στην κυκλοφορία του αίματος. Μετά από το τρέξιμο θα καταναλώσω μία μπανάνα και ένα σέικ πρωτεΐνης. Πριν από έναν μεγάλο αγώνα, προπόνηση ή μαραθώνιο, μου αρέσει να πίνω UCAN, το οποίο υποτίθεται ότι βοηθάει τους δρομείς να κάψουν μεγαλύτερο ποσοστό λίπους έναντι υδατανθράκων με ρυθμό αγώνα.

- Ποια είναι η αγαπημένη σου εποχή για τρέξιμο και γιατί;

Το καλοκαίρι! Οι περισσότεροι άνθρωποι στο Σικάγο δεν… ερωτεύονται το καλοκαιρινό τρέξιμο λόγω της ζέστης και της υγρασίας. Αλλά μου αρέσει η προετοιμασία για το πρωινό μου τρέξιμο, όταν το μόνο που χρειάζομαι είναι ένα ζευγάρι παπούτσια, κάλτσες και σορτς. Το να μπορώ να τρέχω ελεύθερα και να νιώθω τον ζεστό αέρα στο δέρμα μου είναι απλώς τέλειο!

 

- Η συμβουλή σου προς τους δρομείς;

Ακούστε το σώμα σας, αλλά μην φοβάστε να πιέσετε τον εαυτό σας. Όλοι φοβόμαστε να φύγουμε από τη ζώνη άνεσής μας, αλλά εκεί υπάρχουν τα κέρδη. Δεν είσαι ποτέ πολύ μεγάλος για να ξεκινήσεις να τρέχεις και μπορείς να συνεχίσεις να γίνεσαι πιο γρήγορος όσο μεγαλώνεις. Είμαι η ζωντανή απόδειξη. Δεν ξεκίνησα να τρέχω μέχρι τα 40 μου και έχω τρέξει τον Μαραθώνιο του Σικάγο 10 συνεχόμενα χρόνια!

Trisha:

- Πως καταφέρνεις να μένεις υγιής;

Αθλούμαι καθημερινά, με τρέξιμο, περπάτημα, και κάνω ασκήσεις ισορροπίας. Ακολουθώ μια χορτοφαγική δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού, με βιολογικά τρόφιμα.’

 - Ποια είναι η δρομική σου ρουτίνα;

Ακούω το σώμα μου και τρέχω με αίσθηση, συνήθως κατά μέσο όρο 40 μίλια την εβδομάδα. Κάνω διατάσεις πριν και μετά τα runs μου.

- Τι χρειάζεσαι οπωσδήποτε πριν και μετά από ένα run;

Μετά το τρέξιμο, παίρνω πρωινό. Το πρωινό μου είναι ένα μείγμα από δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αν κάνω long run, μπορεί να έχω κόκκους καλαμποκιού ή πλιγούρι βρώμης με λίγη μπανάνα πριν από το τρέξιμο. Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, έχω μαζί μου νερό, μερικά κομμάτια αλατισμένης πατάτας και κομμάτια μπανάνας.

- Ποια είναι η αγαπημένη σου εποχή για τρέξιμο;

Η άνοιξη είναι τόσο συναρπαστική. Βλέπεις τα φυτά, τα λουλούδια και τα δέντρα να ανθίζουν. Το καλοκαίρι, μπορώ να βγω έξω με σορτς και τοπ μαγιό και να απολαύσω την αίσθηση του ήλιου και της γιορτινής ατμόσφαιρας. Το φθινόπωρο, λατρεύω τα χρώματα, τις μυρωδιές και την υπέροχη θερμοκρασία του αέρα. Το χειμώνα, είναι συναρπαστικό, αναζωογονητικό και με κάνει να νιώθω δυνατή και σκληρή.

- Η συμβουλή σου προς τους δρομείς;

Το μυστικό για να είσαι δυνατός και υγιής είναι να μην κάνεις καθιστική ζωή! Μην σταματήσετε ποτέ να μελετάτε και να μαθαίνετε για παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία.

Πηγή: runnersworld.com