Άγγελος Βασιλείου: Έτσι δώσαμε τη μάχη με τις φλόγες για τέσσερα μερόνυχτα (Pics & Vid)

 Runbeat Team   15:26 20-08-2021  

Άγγελος Βασιλείου: Έτσι δώσαμε τη μάχη με τις φλόγες για τέσσερα μερόνυχτα (Pics & Vid)


Ο Άγγελος Βασιλείου ήταν ένας από τους εθελοντές που βρέθηκαν στον οικισμό Τιτάνας βοηθώντας πολύ σημαντικά στο έργο των πυροσβεστών όσο η φωτιά παρέμενε ενεργή.

Ο Έλληνας πρωταθλητής του στίβου περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο τα όσα βίωσε στη μάχη με τις φλόγες μέσω ανάρτησής του στα social media. Ο Άγγελος Βασιλείου είναι Εθελοντής της ομάδας «Περιπολία Ζωής» και βρέθηκε στην «μάχη» μαζί με τον πατέρα του, Σωκράτης Βασιλείου, ο οποίος μάλιστα είναι και ο εμπνευστής της εθελοντικής ομάδας πυρόσβεσης στον Τιτάνα.

Όσα αναφέρει στην ανάρτησή του ο Άγγελος Βασιλείου:

«Είμαι κάτοικος του οικισμού Αγ. Σωτήρους (Πανόραμα Μάνδρας), που βρίσκεται 30 χλμ. από την Ομόνοια της Αθήνα. Μόλις καταφέραμε πριν μερικές ώρες, έπειτα από 4ημερες υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουμε τα 3 πύρινα μέτωπα που απείλησαν τα σπίτια μας.

 

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Δεν θα πω για το αν υπάρχουν πλάνα, αρκετοί πυροσβέστες ή επαρκή εναέρια μέσα. Αυτά τα λένε όλοι και δυστυχώς είναι όλα εύστοχα. Οι καταστάσεις που ζήσαμε από το απόγευμα Δευτέρας είναι απελπιστική.

Εγώ θα πω ότι φοβήθηκα. Φοβήθηκα όταν χθες η φλόγα ξεπηδούσε ψηλά, 800 μέτρα από την πόρτα των σπιτιών μας. Φοβήθηκα όταν είδε την μητέρα μου κρυφά να δακρύζει. Φοβήθηκα όταν περνούσαν οι ομάδες ΔΙΑΣ και ζητούσαν εκκένωση. Φοβήθηκα όταν ξημέρωσε εχθές και το χρώμα του ουρανού δεν άλλαξε, παρά μόνο σκούρυνε.

Εγώ θα πω ότι αγχώθηκα. Αγχώθηκα όταν σβήναμε ένα μέτωπο, και αναζωπυρώνονταν 4 κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αγχώθηκα όταν μου είπε το πρωτοπαλίκαρο της ΕΜΑΚ "πάρε την τσάπα και σκάψε εδώ που κόβω, να μην περάσει". Αγχώθηκα όταν πέρναγα από το καμένο έδαφος και δεν αναγνώριζα τον τόπο μου. Αγχώθηκα όταν άκουγα τον ασύρματο του πυροσβέστη μπροστά μου ότι θέλουν βοήθεια στα αριστερά γιατί τους κλείνει. Αγχώθηκα όταν είδα τον αδερφό μου και τον πατέρα μου δίπλα μου να παλεύουν με τις φλόγες και σκέφτηκα τα χειρότερα.

Δεν μπορώ να μιλήσω λοιπόν για πολιτική, όταν για 72 ώρες μείναμε άγρυπνοι και παλέψαμε με την φωτιά που όλο κατέβαινε. Δεν θα ξανατρέξω στα βουνά που έμαθα να τρέχω, δεν είναι βουνά πια. Είναι στάχτη, κάρβουνο και γκρίζα γη. Δεν είμαι θυμωμένος, γιατί το έζησα, είμαι απογοητευμένος που το "αυτί του ανθρώπου δεν ιδρώνει". Είμαι απογοητευμένος γιατί όλα θα καούν. Όσες προσπάθειες και να κάνουμε την ώρα Μηδέν, εν τέλη τίποτα δεν θα καταφέρουμε αν δεν αλλάξουμε τρόπο ζωής και τρόπο αντιμετώπισης. Ας αλλάξει ο καθένας τον εαυτό του μια σπιθαμή, για να αλλάξει ο κόσμος ρότα. Αλλαγή, για να μην ξαναδακρύσει κανενός η μάνα την ώρα εκκένωσης, και να μην αποκλειστεί κανενός ο πατέρας μέσα σε πύρινο μέτωπο.

Μας αφορά όλους! Αυτός ο πόλεμος που δώσαμε δεν έχει νικητή η χαμένο, μόνο καταστροφικά αποτελέσματα. Αν δεν αλλάξουμε όλοι το τρόπο σκέψης και πράξης, τότε θα υπάρξουν και άλλοι, και δεν νομίζω ότι μπορούμε να αντέξουμε άλλον εδώ.

Άγγελος Βασίλειου

Εθελοντής της ομάδας "Περιπολίας Ζωής"»

 

 Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από όσα έζησε: