Αξίζουν πραγματικά τόσα χρήματα τα «super shoes»; Νέα μελέτη απαντά

 Runbeat Team   18:28 14-02-2023  

Αξίζουν πραγματικά τόσα χρήματα τα «super shoes»; Νέα μελέτη απαντά


Αξίζουν πραγματικά τόσα χρήματα τα «super shoes» στο τρέξιμο; Μία νέα μελέτη έκανε τη σύγκριση ανάμεσα στο «super shoe» Nike Vaporfly με ένα πιο «απλό» αθλητικό παπούτσι για να δει εάν όντως βοηθάει τους δρομείς να τρέξουν πιο γρήγορα.

Τα «super shoes» είναι παπούτσια τα οποία οι εταιρίες «πλασάρουν» ως παπούτσια που μπορούν να βοηθήσουν τον κόσμο να τρέξει γρηγορότερα λόγω της τεχνολογίας τους. Επαγγελματίες και ελίτ αθλητές έχουν πει κατά καιρούς ότι τα super shoes που χρησιμοποιούν τους έχουν βοηθήσει να σπάσουν ρεκόρ και να κατακτήσουν μετάλλια, «σπρώχνοντας» τους ερασιτέχνες δρομείς να τα αποκτήσουν.

 

Ένα από τα πιο γνωστά super shoes στην αγορά είναι αυτά της σειράς Nike Vaporfly, που κοστίζουν πάνω από 250 δολάρια. Ο Dustin Joubert μελέτησε εάν οι ερασιτέχνες δρομείς χρειάζονται όντως τα συγκεκριμένα παπούτσια και αν αξίζει να ξοδέψουν τόσα πολλά χρήματα για να τα αποκτήσουν και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Αξίζουν πραγματικά τόσα χρήματα τα «super shoes»; Νέα μελέτη απαντά runbeat.gr

«Το μεγαλύτερο μέρος των μελετών που έχουν γίνει αφορά ανθρώπους που ο ρυθμός τους είναι αρκετά κοντά στους περισσότερους ανθρώπους που τρέχουν μαραθωνίους σε λιγότερο από τρεις ώρες, δηλαδή σε ένα μικρό ποσοστό δρομέων. Και πάλι όμως, οι εταιρίες θέλουν να τα πουλήσουν σε όλους» τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης, Dustin Joubert.

Μία μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τη Nike το 2017 διαπίστωσε ότι μεταξύ των 18 δρομέων που δοκιμάστηκαν, τα παπούτσια βελτίωσαν την ποσότητα οξυγόνου που απαιτείται για να καλυφθεί μια συγκεκριμένη απόσταση - κατά 4% κατά μέσο όρο. Μία ανεξάρτητη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 από τον Joubert συνέκρινε διαφορετικές μάρκες super shoes και διαπίστωσε ότι το Nike Vaporfly βελτίωσε την δρομική οικονομία κατά περίπου 2,7% σε ταχύτητες 16 χιλιομέτρων την ώρα σε σύγκριση με ένα απλό παπούτσι.

 

Ο Joubert κατάλαβε ότι σε χαμηλότερες ταχύτητες, super shoes δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, με την πρόσφατη μελέτη του να αποδεικνύει ότι όσο γρηγορότερα τρέχει ένας δρομέας, τόσο πιο πολύ μπορεί να βοηθηθεί από τα super shoes. Αυτό σημαίνει ότι τα super shoes δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά σε έναν «αργό» δρομέα, καθώς είναι παπούτσια τα οποία είναι δημιουργημένα για να ενισχύουν τις επιδόσεις των ελίτ δρομέων.

Στην πιο πρόσφατη μελέτη του Joubert δοκιμάστηκαν 16 δρομείς, 8 γυναίκες και 8 άνδρες, αρκετά πιο αργοί από τους δρομείς που είχαν λάβει μέρος στις προηγούμενες μελέτες. Οι αθλητές έτρεχαν από 12 χιλιόμετρα την ώρα έως και 10 χιλιόμετρα την ώρα. Οι δρομείς έτρεξαν σε διάδρομο τρέχοντας με την ίδια ταχύτητα και με τα δύο παπούτσια που χρησιμοποιήθηκαν. Τα παπούτσια που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη ήταν τα Nike ZoomX Vaporfly Next% 2 (τιμή: 250 δολάρια) και τα ASICS Hyper Speed (τιμή: 90 δολάρια).