Allyson Felix: Η θρυλική δρομέας των ΗΠΑ που υποστηρίζει τις γυναίκες και το μεγάλο Ολυμπιακό όνειρο στα 35 της

 Runbeat Team   15:06 18-05-2021  

Allyson Felix: Η θρυλική δρομέας των ΗΠΑ που υποστηρίζει τις γυναίκες και το μεγάλο Ολυμπιακό όνειρο στα 35 της


Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η Allyson Felix είναι δίχως αμφιβολία το πρόσωπο του αμερικανικού στίβου. Αφού έκανε την πρώτη της εμφάνιση όταν ήταν 18 ετών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, κατάφερε να γίνει μια από τις πιο καταξιωμένες αθλήτριες στην Ολυμπιακή ιστορία.

Η Felix είναι έξι φορές χρυσή Ολυμπιονίκης, ενώ έχει συνολικά εννιά μετάλλια σε Ολυμπιακούς, κάτι το οποίο την αφήνει μόνο ένα μετάλλιο πίσω από τον θρύλο του σπριντ Carl Lewis, ως ο αθλητής με τα περισσότερα μετάλλια στην ιστορία των ΗΠΑ. Έχει στην κατοχή της 13 χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, τα περισότερα από κάθε αμερικανό σπρίντερ.

Με τα Ολυμπιακά Trials του 2021 να πλησιάζουν σύντομα, η Felix έχει την ευκαιρία να πάρει την πρόκριση για την πέμπτη Ολυμπιάδα της και να εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Τόκιο το καλοκαίρι. Ωστόσο, το έργο της εκτός αγώνων είναι αυτό που την κάνει ακόμα πιο σημαντική.

Από τη γέννηση της κόρης της, της Camryn το 2018, η Felix χρησιμοποιεί το κοινό της και τη φήμη που έχει αποκτήσει ως αθλήτρια για να υποστηρίξει πραγματικά τις μητέρες και τις γυναίκες παγκοσμίως.

Όταν η Nike απείλησε να μειώσει την αμοιβή της από την χορηγία κατά 70 τοις εκατό όταν εκείνη γέννησε, η Ολυμπιονίκης σπρίντερ έγραψε την ιστορία της στο New York Times, αναγκάζοντας ουσιαστικά την εταιρία στο να αλλάξει πολιτική. Αφού αντιμετώπισε απειλές για τη ζωή της, αλλά και επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, η Felix αφιέρωσε το χρόνο της για να ευαισθητοποιήσει για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι έγχρωμες γυναίκες ως μέλλουσες μητέρες.

Στα 35 της πλέον, η Felix συνεχίζει να χρησιμοποιεί το βήμα της για να υποστηρίζει όσα κρύβει στην καρδιά της.

 

Η Allyson Felix μίλησε στην ιστοσελίδα «The Spun» για την μητρότητα των έγχρωμων γυναικών, την προετοιμασία της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την θέση της στην ιστορία του στίβου των ΗΠΑ, αλλά και για πολλά άλλα.

Έχεις χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα σου για να μιλήσεις σχετικά με την κρίση της μητρικής θνησιμότητας. Πως είναι μέχρι στιγμής η εμπειρία σου;

«Είναι πραγματικά απίστευτη. Νομίζω ότι μόνο με την εμπειρία μου με την κόρη μου και τις επιπλοκές που είχα πραγματικά άνοιξα τα μάτια μου στην κρίση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, και ειδικά οι έγχρωμες. Μόλις έμαθα περισσότερα γι’ αυτό, ήθελα να ασχοληθώ και να δουλέψω περισσότερο στο θέμα. Είδα ότι οι οργανώσεις έκαναν τόσο καλή δουλειά γύρω από αυτό και απλά είδα πώς θα μπορούσα να βοηθήσω κι εγώ, ενισχύοντας ουσιαστικά τις φωνές τους και ευαισθητοποιώντας περισσότερο κόσμο σχετικά με το ζήτημα. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία και προφανώς, υπάρχουν πολλά περισσότερα να κάνω, αλλά θέλω πραγματικά να παραμείνω εμπλεκόμενη».

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που έγραψες το άρθρο σχετικά με τη Nike και την εγκυμοσύνη σου στη New York Times. Από τότε, επιλέχθηκες ανάμεσα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2020, κάτι το οποίο είναι ένα τρομερό κατόρθωμα. Πως είναι να βλέπεις τη διαφορά που έχεις προκαλέσει στις συζητήσεις που γίνονται γύρω από τις διακρίσεις που γίνονται στη σχέση εγκυμοσύνης και αθλητισμού;

«Είναι πραγματικά κάτι το τρελό. Όταν βρέθηκα αντιμέτωπη με την απόφαση, σχετικά με το εάν πρέπει να μιλήσω ή όχι, είχα τρομοκρατηθεί. Δεν ήξερα ποιες μπορεί να ήταν οι συνέπειες που θα αντιμετώπιζα ή ακόμα και εάν θα έπρεπε να βρω άλλον χορηγό.

Υπήρξε όμως τεράστια υποστήριξη και ενθάρρυνση από άλλες γυναίκες και άνδρες. Αυτό απλά με έκανε να αισθάνομαι πως είμαι ακριβώς εκεί που πρέπει και κάνω το σωστό. Πολλές φορές μπορεί να σκέφτεσαι την αλλαγή και όταν θες να την κάνεις, ψάχνεις τρόπους να δημιουργήσεις κάτι. Αυτό ήταν όμως ένα αληθινό μέρος που είχα την ευκαιρία να επηρεάσω τον κόσμο. Η Nike άλλαξε την πολιτική της, συνεπώς το να βλέπεις ότι όντως κάτι συμβαίνει είναι ενθαρρυντικό».

Γιατί υπέγραψες με την Athleta μετά από αυτό;

«Προσωπικά, είδα αξία σε κάτι περισσότερο από τα οικονομικά. Για εμένα δηλαδή ήταν κάτι το πολύ βασικό ότι δεν ήθελα να λάβω μέρος σε μία ακόμα καμπάνια marketing. Ένιωσα ότι η συγκεκριμένη ήταν μία αυθεντική συνεργασία, και με την εταιρία να αποτελείται από 97% γυναίκες, ένιωσα ότι με ήθελαν και μου έδωσαν αξία με έναν διαφορετικό τρόπο. Είχαμε την ιδέα να αναδιατυπώσουμε το τι σημαίνει χορηγία για τις γυναίκες αθλήτριες. Ναι, έχει σχέση το τι κάνεις εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά και το ποια είσαι έξω από αυτόν».

Υποθέτω ότι εσύ και ο προπονητής Bobby Kersee έχετε κάνει πολύ έντονη και σοβαρή προπόνηση τον τελευταίο χρόνο, όχι μόνο λόγω των αναβληθέντων Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά προφανώς και λόγω της πανδημίας. Πως ήταν η προπόνησή σου τον τελευταίο χρόνο;

«Η προπόνησή μου είναι απίστευτη. Έχουμε κυριολεκτικά προπονηθεί παντού. Υπήρχε ένα σημείο στο οποίο προπονούμασταν στη γειτονιά μου και ο Bobby μετρούσε τις αποστάσεις. Νομίζω ότι είχαμε φτάσει σε μία φάση που υπήρχε μία μεγάλη αβεβαιότητα. Βρεθήκαμε σε άδεια γήπεδα baseball και ποδοσφαίρου, απλά όπου μπορούσαμε να πάμε.

Μετά φύγαμε για μία περίοδο και πήγαμε στην Αριζόνα, που ήταν λίγο πιο “ανοικτά”. Τώρα που έχουμε επιστρέψει είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι και προπονούμαστε στο UCLA. Νομίζω ότι το πιο απαιτητικό πράγμα ήταν το να βρούμε ένα στάδιο, καθώς είχαμε “διωχθεί” από πολλά εδώ στο Λος Άντζελες».

Πλέον μένει περίπου ένας μήνας από τα Ολυμπιακά Trials. Έχεις κάνει επιπλέον προετοιμασία, αλλά έχεις και ένα παραπάνω χρόνο χιλιομετρικών αποστάσεων που διένυσες. Πως αισθάνεσαι με μόνο έναν μήνα να απομένει;

«Νιώθω καλά. Νομίζω ότι όταν αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί, είχα πολύ άγχος. Σκέφτηκα ότι όταν γίνουν, θα είμαι ένα χρόνο μεγαλύτερη, αλλά τώρα είμαι έτοιμη να πάω. Πιστεύω ότι έχω εκμεταλλευτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό τον επιπλέον χρόνο. Νιώθω δυνατότερη και απλά πολύ ενθουσιασμένη με το ότι είμαι κοντά και κυνηγάω το Ολυμπιακό όνειρο».

Είσαι μόνο ένα μετάλλιο μακριά από το Ολυμπιακό ρεκόρ του Carl Lewis, ο οποίος έχει δέκα. Έχεις σκεφτεί ποτέ τη μακροζωία σου στο άθλημα, επειδή το έχεις κάνει από το 2004 και είσαι στην κορυφή για τόσο πολύ; Σε κάνει ποτέ αυτό να αγχώνεσαι;

«Η αλήθεια είναι ότι προτιμώ να μην το σκέφτομαι. Θα υπάρξουν πολλές στιγμές μετά που όλο αυτό θα τελειώσει για να είμαι σε θέση να το σκεφτώ. Προσπαθώ το βασικό μου μέλημα να είναι το τώρα. Για εμένα, σημαίνει τόσα πολλά το να πάω σε μία πέμπτη Ολυμπιάδα, που θα είναι μία δικαίωση για όσα έχω περάσει τα τελευταία δύο χρόνια. Μετά θα σκεφτώ να αναλύσω όλη αυτή την ιστορία, αφού ολοκληρώσω τη διαδρομή μου».

 

Έχεις πει στο παρελθόν ότι πιθανότατα αυτή θα είναι η τελευταία σου Ολυμπιάδα. Ισχύει ακόμα αυτό;

«Προς το παρόν, ναι, έτσι αισθάνομαι. Είμαι πραγματικά συγκεντρωμένη σε αυτό και δεν έχει πλάνα για άλλη Ολυμπιάδα. Θέλω να είμαι σε θέση να ολοκληρώσω τη διαδρομή μου και νομίζω ότι αυτός θα είναι ένας πολύ ιδιαίτερος τρόπος για να το κάνω. Για εμένα είναι κάτι πολύ περισσότερο από το τρέξιμο στην προκειμένη περίπτωση. Πραγματικά είναι πολλά περισσότερα. Έχω κάνει ένα μακρύ ταξίδι για να φτάσω έως εδώ. Συνεπώς, το επίτευγμα του να μπω στην Ολυμπιακή ομάδα θα με έκανε πολύ υπερήφανη.

Έχεις όλη αυτή την φοβερή επιτυχία στο στίβο και έχεις γίνει ουσιαστικά η συνήγορος των αδυνάτων με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, στηρίζοντάς τους. Όταν ολοκληρωθεί η καριέρα σου και κοιτάξεις πίσω, τι θα θέλεις οι άνθρωποι να θυμούνται από το όνομα Allyson Felix;

«Νομίζω ότι εάν μου έκανες αυτή την ερώτηση λίγα χρόνια πριν, το maximum θα ήταν να έχω γρήγορους χρόνους και να είμαι επιτυχημένη σε σχέση με τον αθλητισμό. Τώρα, ελπίζω πως το όνομά μου είναι στη συζήτηση για την υποστήριξη των γυναικών. Θέλω να κάνω τον αθλητισμό ένα καλύτερο μέρος και ένα ευκολότερο ταξίδι για τις γυναίκες, επειδή αυτό έχει τη μεγαλύτερη επιρροή. Ξεκίνησα με τα πράγματα στο στίβο, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτό».

Η Felix αναμένεται να τρέξει στα 200 και τα 400 μέτρα στα Ολυμπιακά Trials των ΗΠΑ των Ιούνιο. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι πριν μερικές μέρες επέστρεψε δυναμικά στους αγώνες, συμμετέχοντας στα Golden Games που έγιναν στο Λος Άντζελες στις ΗΠΑ. Εκεί, έτρεξε τον πρώτο της αγώνα 200 μέτρων ανοικτού στίβου από το 2017 και τερμάτισε δεύτερη με τον εξαιρετικό χρόνο των 22.26.

Ανεξαρτήτως της απόδοσής της στα Ολυμπιακά Trials σε λιγότερο από ένα μήνα, η θέση της Felix στην ιστορία είναι ήδη εξασφαλισμένη. Οτιδήποτε και να αποφασίσει να κάνει σε σχέση με την καριέρα της στη συνέχεια, ο κόσμος δεν θα τη θυμάται μόνο για την επιτυχία της στο στίβο, αλλά και για όσα έχει προσφέρει συνολικά στην κοινωνία.

 

Πηγή: thespun.com