Ας μιλήσουμε για τα Super Spikes στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Runbeat Team 14:51 06-08-2021
Ο Γιουσέιν Μπολτ είναι ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 100 (9.58 δευτερόλεπτα) και στα 200 (19.19 δευτερόλεπτα) μέτρα. Ο Μπολτ έσπασε τα δύο ρεκόρ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Βερολίνο το 2009. Είναι και… 8 φορές Ολυμπιονίκης.
Φαίνεται ότι ο μεγάλος πλέον Μπολτ έχει το άγχος για το πότε θα σπάσουν αυτά τα ρεκόρ από κάποιον. Μπορεί τα ρεκόρ του να μην έσπασαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όμως έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την τεχνολογία των super spikes.
Ο Μπολτ αποκάλεσε τη νέα αυτή τεχνολογία «περίεργη και άδικη».
«Όταν έμαθα για τα super spikes δεν μπορούσα να πιστέψω τι έχουμε κάνει, δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε. Αυτό που κάναμε είναι να προσαρμόσουμε τα καρφιά με τέτοιο τρόπο, που δίνουν στους αθλητές ένα πλεονέκτημα και τους κάνει να τρέχουν ακόμα γρηγορότερα», είχε πει σε μία συνέντευξή του από το Kingston στο Reuters.
Μήπως όμως έχει έρθει η ώρα να δεχθεί τα πράγματα όπως έχουν ο Μπολτ; Είναι λογικό να θέλει να κρατήσουν τα ρεκόρ του λίγο ακόμα, ποιος δεν θα ήθελε, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για το τι ακριβώς είναι τα super spikes.
Η Nike ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε αυτή την τεχνολογία, θέλοντας να μπει πολύ δυνατά στην αγορά των super shoes, λανσάροντας τα Nike Vaporfly 4%. Στη συνέχεια αυτή η «οικογένεια παπουτσιών» εξελίχθηκε και περιλαμβάνει τα Alphafly, αλλά και τα Nike Air Zoom Alphafly Next %.
Η Nike έχει αλλάξει την τεχνολογία που χρησιμοποιεί στα παπούτσια για τρέξιμο με τα πρωτοποριακά Vaporfly και Alphafly μοντέλα παπουτσιών. Αυτά είναι τα Nike Airzoom Alphafly Next %.
Τα Vaporfly 4% και όλα τα παρόμοια μοντέλα ήταν τόσο επιτυχημένα που κάθε άλλος κατασκευαστής παπουτσιών έπρεπε να βρει έναν τρόπο να ξεπεράσει την κυριαρχία τους στην αγορά.
Πόσο κυριάρχησαν;
Λοιπόν, η «οικογένεια» των Nike super shoes έχει στην κατοχή του τα ρεκόρ για τον μαραθώνιο και τον ημιμαραθώνιο ανδρών και γυναικών, αλλά και τον μοναδικό «sub-2» μαραθώνιο στην ιστορία με 1:59.40 από τον Eliud Kipchoge.
Συνεπώς, κυριάρχησαν αρκετά.
Στη συνέχεια, η Sifan Hassan έκανε το «double» κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 1.500 και τα 10.000 μέτρα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στη Ντόχα το 2020, χρησιμοποιώντας την spike έκδοση του παπουτσιού.
Συνεπώς, η Nike άλλαξε και από τα «super shoes» πήγε στα «super spikes» και αυτό έκανε τον Μπολτ να ανησυχήσει.
Τα Nike Air Zoom Victory είναι γνωστά ως και «super spikes», με την χρήση τους να γίνεται όλο και πιο συχνή τους τελευταίους μήνες. (Φωτογραφία: Nike)
Βέβαια όλα αυτά δεν σταματούν εκεί. Τα παγκόσμια ρεκόρ στα 5.000 και τα 10.000 μέτρα των ανδρών επίσης έσπασαν μέσα σε λίγους μήνες, όπως και τα 5 χιλιόμετρα των γυναικών. Τον Φεβρουάριο υπήρξε και μία τεράστια έκπληξη, όταν ο Elliot Giles, που δεν έχει φτάσει ποτέ σε τελικό παγκοσμίου, έτρεξε το δεύτερο γρηγορότερο «800άρι» της ιστορίας σε κλειστό στίβο με 1:43.63.
Ο Βρετανός δρομέας Elliot Giles (αριστερά) τρέχει το δεύτερο γρηγορότερο 800άρι της ιστορίας σε κλειστό στίβο στο Τορούν στην Πολωνία. (Φωτογραφία: The Guardian)
Ένας άλλος Βρετανός, ο Marc Scott διέλυσε το προσωπικό του ρεκόρ στα 10.000 μέτρα, κάνοντας χρόνο καλύτερο κατά 46 δευτερόλεπτα, κάτι το οποίο τον ανέβασε πάνω από τους Dave Bedford και Brendan Foster στην λίστα με τους καλύτερους όλων των εποχών. 46 δευτερόλεπτα; Πρωτοφανές!
Υπάρχουν φήμες ότι τα super spikes της New Balance είναι ακόμα γρηγορότερα, αλλά αυτό μένει να φανεί. Πόσο γρηγορότερα μπορεί να είναι; Αυτό έχει να κάνει ανάλογα με τη διοργάνωση, την ταχύτητα του αγώνα, τους μηχανισμούς ενός αθλητή, αλλά και το ταρτάν στο οποίο γίνεται ο αγώνας. Ένας λογικός αριθμός είναι να έχει μία διαφορά της τάξης του 2%.
Δεν μοιάζει πολύ, όμως το 2% είναι τεράστια διαφορά για ελίτ αθλητές.
Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, το 2% είναι 20 μέτρα σε έναν αγώνα 1.500 μέτρων. Είναι πολύ σπάνιο να δούμε κάποιον να κερδίζει έναν αγώνα 1.500 μέτρων για 20 μέτρα, συνεπώς μία τέτοια διαφορά με την τεχνολογία super spikes μπορεί να αλλάξει εντελώς το άθλημα.
Ο καθηγητής Benno Nigg έχει τη δική του άποψη:
«Εάν δεις τα παγκόσμια ρεκόρ εκείνη την περίοδο, πρέπει να βάλεις ένα αστερίσκο στα ονόματα γιατί πλέον είναι διαφορετική η κατάσταση και θα πρέπει να κάνουν το ίδιο εάν όντως επιτρέψουν αυτά τα παπούτσια. Είναι παχύτερα κάτω από πόδι και αυτό το παχύτερο μέρος λειτουργεί σαν ελατήριο».
Γνωρίζουμε ότι το υλικό που χρησιμοποιείται στην ενδιάμεση σόλα στο μπροστινό μέρος είναι πολυαιθέρας (PEBA), που είναι γνωστό και ως PEBAX, ένα υλικό που είναι ελαφρύτερο και έχει περίπου 25% καλύτερη κυκλοφορία ενέργειας από οποιοδήποτε άλλο υλικό για σόλες. Είναι αυτό που λέμε «game-changer».
Συμπωματικά, υπάρχει ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σχεδόν ατελείωτους τρόπους για να αλλάξει την αναλογία ακαμψίας / αναπήδησης. Αρκετά βολικό αν κάποιος φτιάχνει ένα παπούτσι αθλητές με φιλοδοξίες για χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.
Ζυγίζοντας τις εξελίξεις στην τεχνολογία παπουτσιών, η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου τόνισε:
«Οι τωρινοί (Ιούλιος 2020) κανόνες σχεδιάστηκαν με σκοπό να δώσουν στους αθλητές που προετοιμάζονται για το Τόκιο μία βεβαιότητα, να διατηρηθεί η ακεραιότητα του ανταγωνισμού της ελίτ και να περιοριστεί η τεχνολογική ανάπτυξη στ