Βουδαπέστη 2023: Μεγάλη μάχη αναμένεται να γίνει για την πρωτιά στον μαραθώνιο γυναικών

 Runbeat Team   18:34 14-08-2023  

Βουδαπέστη 2023: Μεγάλη μάχη αναμένεται να γίνει για την πρωτιά στον μαραθώνιο γυναικών


Πέρυσι στο Όρεγκον η Gotytom Gebreslase κέρδισε σημειώνοντας ρεκόρ αγώνων καθώς τερμάτισε σε 2:18:11, ωστόσο, φέτος ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει δύο από τις έξι ταχύτερες γυναίκες όλων των εποχών.

Η αθλήτρια από την Αιθιοπία στο μοναδικό μαραθώνιο που έτρεξε φέτος δεν πήγε πολύ καλά τερματίζοντας 10η στη Βοστώνη με χρόνο 2:24:34, οκτώ θέσεις και 2:44 πιο πίσω από τη συμπατριώτισσά της Amane Beriso που τερμάτισε δεύτερη πίσω από την Hellen Obiri.

Στα 31 της η Beriso έκανε μια εκπληκτική κούρσα στη Βαλένθια τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ της Letesenbet Gidey τερματίζοντας σε 2:14:58, επίδοση που τηνέφερε  την 3η θέση στην παγκόσμια λίστα όλων των εποχών πίσω από τις Κενυάτες Brigid Kosgei (2:14:04) και τη Ruth Chepngetich (2:14:18).

 

Η Gebreslase θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τη Rosemary Wanjiru, η οποία βρίσκεται στην έκτη θέση στην παγκόσμια λίστα όλων των εποχών τερματίζοντας σε 2:16:28 στο Τόκιο τον περασμένο Μάρτιο. Η 28χρονη Κενυάτισσα σημείωσε ένα από τα ταχύτερα ντεμπούτα σε μαραθώνιο στην ιστορία τερματίζοντας δεύτερη σε 2:18:00 στο Βερολίνο πέρυσι.

Άλλες πέντε αθλήτριες που είχαν τερματίσει στην πρώτη δεκάδα στο Όρεγκον θα βρεθούν στην εκκίνηση του μαραθωνίου της Βουδαπέστης. Η «χάλκινη» παγκόσμια πρωταθλήτρια Lonah Salpeter από το Ισραήλ, η τέταρτη Nazret Weldu από την Ερυθραία και η Keira D'Amato από τις ΗΠΑ (όγδοη). Αξιόλογες οι συμμετοχές και από την Γιαπωνέζα Mizuki Matsuda και την Citiali Moscote από το Μεξικό.

Στη λίστα συμμετοχών βρίσκεται επίσης η δεύτερη ταχύτερη γυναίκα του 2023, ηTsehay Gemechu, η οποία τερμάτισε σε 2:16:56 στο Τόκιο.

Η Αιθιοπία θα έχει μία ακόμη σπουδαία δρομέα στη λίστα συμμετοχών και συγκεκριμένα την κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ στα 10 χιλιόμετρα, Yalemzerf Yehualaw, η οποία έτρεξε 2:17:23 στο ντεμπούτο της στον μαραθώνιο πέρυσι και στη συνέχεια κέρδισε στο Λονδίνο, ενώ φέτος ήταν πέμπτη. Παρούσες θα είναι και οι Κενυάτισσες Selly Kaptich και η Shyline Jepkorir, αλλά και η 40χρονη πλέον Αυστραλή Lisa Weightman, η οποία τερμάτισε σε 2:23:15 στην Οσάκα τον Φεβρουάριο.

Μια άλλη αξιοσημείωτη συμμετέχουσα είναι η Πολωνή Aleksandra Lisowska.