Βουδαπέστη 2023: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στον μαραθώνιο η Amane Beriso Shankule

 Runbeat Team   10:32 26-08-2023  

Βουδαπέστη 2023: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στον μαραθώνιο η Amane Beriso Shankule


Οι αθλήτριες της Αιθιοπίας κυριάρχησαν στον Μαραθώνιο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Βουδαπέστης. Η Amane Beriso Shankule είναι η νέα πρωταθλήτρια κόσμου τερματίζοντας πρώτη σε 2:24:23, ενώ λίγο πιο πίσω τερμάτισε η συμπατριώτισσά της, περυσινή νικήτρια στο Όρεγκον, η Gotytom Gebreslase με 2:24:34.

 

Τη φόρα των αθλητριών της Αιθιοπίας έσπασε η Μαροκινή Fatima Ezzahra Gardadi, η οποία με μία φοβερή αντεπίθεση στο φινάλε ανέβηκε στην 3η θέση και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με χρόνο 2:25:17.

Αυτό είναι το πρώτο μετάλλιο του Μαρόκου στην απόσταση. Τέταρτη ήταν η Ισραηλινή Lonah Chemtai Salpeter που επίσης πέρασε στα τελευταία μέτρα την Rosemary Wanjiru (Αιθιοπία) που μέχρι το 41ο χιλιόμετρο ήταν πρώτη.

Αμέσως μετά το θρίαμβό της η Shankule στάθηκε στη συνεργασία που υπήρξε με τις συμπατριώτισσές της για να έρθει το αποτέλεσμα. «Γνωρίζαμε ότι αν δουλέψουμε μαζί θα μπορούσαμε να πάρουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και δουλέψαμε καλά ως ομάδα σήμερα».

Μετά το 10ο χιλιόμετρο τα πράγματα άρχισαν να ξεκαθαρίζουν με το πρώτο γκρουπ να περιορίζεται στις Κενυάτισσες Rosemary Wanjiru, Salpeter και τις τέσσερις πρωταθλήτριες της Αιθίοπας, Tsehay Gemechu, Gebreslase, Yehualaw και Shankule.

Στη συνέχεια, η Gemechu έριξε το ρυθμό επιτρέποντας στις τρεις αθλήτριες της Αιθιοπίας να πάρουν τα ηνία. Το προβάδισμα τους όσο κυλούσαν τα χιλιόμετρα μεγάλωνε και ξεκάθαρα πέντε χιλιόμετρα πριν το φινάλε η Shankule έδειχνε ότι θα τερμάτιζε πρώτη, ενώ ακολουθούσαν πίσω της οι Yehalaw και Gebreslase.

Όπως αναφέραμε, όμως η Gardandi ήταν φανταστική στα τελευταία μέτρα, ανέβασε κατακόρυφα το ρυθμό της και στο 41ο χιλιόμετρο πέρασε την Yehalaw, όμως δεν πρόλαβε να καλύψει άλλο έδαφος και έμεινε Τρίτη.

«Μειώσαμε τον πρώτο γκρουπ στους έξι και μετά απομακρυνθήκαμε. Αυτό ήταν το σχέδιό μας επειδή υπήρχαν πολλές πολύ καλές αθλήτριες», εξήγησε η Shankule και κατέληξε: «Αφού… ξεφορτωθήκαμε τους υπόλοιπους, τότε ήταν μια μάχη με τις συναθλήτριές μου. Η Gebreslase είναι μια δυνατή αθλήτρια και ήθελε να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Αλλά όλη η ομάδα μας είναι δυνατή. Θέλαμε να κερδίσουμε και τα τρία μετάλλια, φυσικά, αλλά αυτό δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο. Πήραμε το χρυσό και το ασημένιο και είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό. Περιμέναμε ότι οι συνθήκες θα ήταν δύσκολες και προετοιμαστήκαμε καλά για αυτό», επισήμανε.

Τα αποτελέσματα