Βουδαπέστη 2023: Θα καταφέρει ο Tola να υπερασπιστεί τον τίτλο του ή θα υπάρξει νέος πρωταθλητής στον Μαραθώνιο;

 Runbeat Team   13:57 14-08-2023  

Βουδαπέστη 2023: Θα καταφέρει ο Tola να υπερασπιστεί τον τίτλο του ή θα υπάρξει νέος πρωταθλητής στον Μαραθώνιο;


Ο Tamirat Tola θα έχει την ευκαιρία να γράψει το όνομά του στο πάνθεον των Μαραθωνίων του Παγκοσμίου πρωταθλήματος εφόσον υπερασπιστεί με επιτυχία τον περυσινό τίτλο του στο Όρεγκον, όπου μάλιστα είχε σημειώσει ρεκόρ διαδρομής με χρόνο 2:05:36.

Ο 31χρονος Αιθίοπας θα έχει την ευκαιρία να γράψει το όνομά του στη μικρή λίστα (μόλις τρεις ακόμη δρομείς το έχουν καταφέρει) των αθλητών που έχουν κερδίσει back to back έναν τίτλο μαραθωνίου σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ως τώρα για το επίτευγμα αυτό μπορούν να υπερηφανεύονται ο Ισπανός Abel Anton (1997, 1999), ο Jaouad Gharib από το Μαρόκο (2003, 2005) και ο Κενυάτης του οποίου το ρεκόρ «έσπασε» ο Tola στο Όρεγκον, ο Abel Kirui (2009, 2011).

 

Ο Tola έδειξε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση φέτος τερματίζοντας τρίτος στον Μαραθώνιο του Λονδίνου τον Απρίλιο σε 2:04:59, πίσω από τον Kelvin Kuptum (2:01:25) και τον Geoffrey Kamworor (2:04:23).

Κανένας από τους δύο Κενυάτες δε θα είναι στη γραμμή εκκίνησης στη Βουδαπέστη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το έργο του Tola θα είναι εύκολο καθώς θα βρεθεί απέναντι σε δύο άλλους Κενυάτες που έχουν τρέξει πιο γρήγορα από τον ίδιο φέτος. Ο Timothy Kiplagat είναι τρίτος στην παγκόσμια λίστα με το 2:03:50 που σημείωσε τερματίζοντας δεύτερος στο Ρότερνταμ τον περασμένο Απρίλιο. Νικητής σε αυτό τον μαραθώνιο ήταν ο Bashir Abdi, ο οποίος επίσης θα απουσιάσει από το Παγκόσμιο της Βουδαπέστης. Παρών θα είναι, ωστόσο, ο Joshua Belet, δεύτερος στον Μαραθώνιο του Αμβούργου τον Απρίλιο με χρόνο 2:04:33. Ο τρίτος Κενυάτης που μπορεί να πρωταγωνιστήσει είναι ο Titus Kipruto, ο οποίος ήταν τέταρτος στον φετινό Μαραθώνιο του Τόκιο τερματίζοντας σε 2:05:32, ενώ το ρεκόρ του είναι 2:04:54 από πέρυσι.

Οι Αιθίοπες ήταν πρωταγωνιστές στα δύο προηγούμενα Παγκόσμια πρωταθλήματα και, πέραν του Tola, παρόντες θα είναι ο Milkesa Mengesha, ο παγκόσμιος πρωταθλητής U20 cross-country του 2019, ο οποίος κέρδισε τον Μαραθώνιο Daegu τον Απρίλιο και σημείωσε ατομικό ρεκόρ 2:05:29 στη Βαλένθια τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Chalu Deso κέρδισε στο Τόκιο τον Μάρτιο τερματίζοντας σε 2:05:22. Ο Leul Gebresilasie τερμάτισε δεύτερος και τέταρτος στους δύο τελευταίους Μαραθωνίους του Λονδίνου και έχει ατομικό ρεκόρ 2:05:12. Ο Tsegaye Getachew κατέλαβε την τρίτη θέση στο Τόκιο τον Απρίλιο σε 2:05:25.

Πέραν των αθλητών από την Κένυα και την Αιθιοπία, παρόντες θα είναι και άλλοι σπουδαίοι δρομείς. Όπως ο Abdi Nageeye από την Ολλανδία, ο οποίος τερμάτισε πίσω από τον θρυλικό Eliud Kipchoge στον Μαραθώνιο της Ολυμπιάδας το 2021 στο Σαπόρο. Ο 34χρονος τερμάτισε τρίτος στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Νοέμβριο και στο Ρότερνταμ τον Απρίλιο.

Παρών θα είναι και ο Alphonce Felix Simbu από την Τανζανίας, ο οποίος διαθέτει εμπειρία και έχει στο ενεργητικό του αρκετές επιτυχίες στο παρελθόν. Στην εκκίνηση θα βρεθεί επίσης ο πρωταθλητής της Κοινοπολιτείας Victor Kaplangat, αλλά και Stephen Kissa, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ Ουγκάντας με 2:04:48 στο Αμβούργο πέρυσι. Ο Μαροκινός Mohamed Reda El Aarby ήταν δεύτερος στη Νέα Υόρκη το 2021 και τέταρτος πέρυσι.

Υπάρχουν αρκετοί δρομείς που έχουν τρέξει τον μαραθώνιο κάτω από 2:06 όπως ο Ισραηλινός Gashu Ayale, ο Τουρκος Kaan Kigen Ozbilen, οι Goitom Kifle και Oqbe Kibrom από την Ερυθραία, καθώς και το ιαπωνικό δίδυμο Kenya Sonota και Ichitaka Yamashita. Ξεχωρίζει επίσης ο Ισραηλινός Marum Terifi.

Κανείς δεν μπορεί να αμελήσει τη συμμετοχή των 41χρονων Ayam Lamdassem (Ισπανία) και Ser-od Bat-Ochir (Μογγολία).