Δρομικός Καζαμίας 2022, για 245 δρομείς, πρωταθλητές κι αθλούμενους

 Στέφανος Αντωνάκης   12:19 22-01-2022  

Δρομικός Καζαμίας 2022, για 245 δρομείς, πρωταθλητές κι αθλούμενους


Α. Τι επιδόσεις θα φέρει η νέα χρονιά; Τι πριμ περιμένει όσους αριστεύσουν;

Β. Δυο σχόλια για τους Τσέκινι, Λεοντιάδου, Καραβίδα, Μαλτέζο, Ιωαννίδη και Κρέκα

Γ. Βραβεία Επιτροπάτου

Δ. Επίλογος

Επιμέλεια: Στέφανος Αντωνάκης

Α. Τι επιδόσεις θα φέρει η νέα χρονιά; Τι πριμ περιμένει όσους αριστεύσουν;

Φίλοι μου καλοί, γνωρίζετε ότι η τρέχουσα πανδημία (κι ελπίζω μέσα από την καρδιά μου να τελειώνει σιγά σιγά…) έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές όλων μας. Ανάμεσα στα άλλα, δεν μπορούμε να συναντιόμαστε όπως παλιότερα. Για τούτο και η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση του Επιτροπάτου μας, δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε κι εφέτος. Ακόμη κι έτσι – δεν το αφήνουμε να μας επηρεάσει, συνεχίζουμε ακάθεκτοι (οι δρομείς δεν ξέρουμε κι άλλον τρόπο, εδώ που τα λέμε…), και κρατάμε τα χαμόγελα και την αισιοδοξία μας, και τα καλύτερα θα ρθουν!

 

Αλλαγή χρονιάς όμως χωρίς Καζαμία δεν γίνεται. Οι πιο παλιοί το θυμούνται σίγουρα, οι νεότεροι ας αναζητήσουν πληροφορίες για το μικρό λαϊκό ημερολόγιο, το γεμάτο συμβουλές και προβλέψεις για τη νέα χρονιά, που δεν έλειπε από κανένα σπίτι κι ήταν απαραίτητο δώρο για ένα νοικοκυριό. Μέχρι λοιπόν να μπορούμε να σμίγουμε ελεύθερα και διά ζώσης, ο Καζαμίας του Επιτροπάτου έρχεται σαν ένας μικρός χαιρετισμός σε όλους εσάς. Θα ήθελα όμως αυτός ο χαιρετισμός, να μην είναι μόνος του – για τούτο, το θεσμοθετημένο πλέον έπαθλο του Επιτροπάτου σας περιμένει κι εφέτος. Όποιος λοιπόν από εσάς πετύχει εντός του 2022 τους χρόνους που προβλέπει ο Καζαμίας [Επίσημος Μαραθώνιος, εντός ή εκτός Ελλάδας, καθαρός (κι όχι μικτός) χρόνος στα επίσημα αποτελέσματα της διοργάνωσης], με απόκλιση συν ή πλην 2’’, θα έχει ένα οικογενειακό ταψί γαλακτομπούρεκο, για να το απολαύσει με τους αγαπημένους του! Και για να προλάβω τους θιασώτες της αυστηρής δίαιτας – να θυμάστε ότι μια μικρή παρέκκλιση, μια (σχετικά) αθώα παρασπονδία πάντα χρειάζεται!

Οι χρόνοι που προβλέπει ο Καζαμίας είναι σαφέστατα εντός των δυνατοτήτων σας – σας παρακολουθώ προσεκτικά όλους, και (νομίζω ότι) ξέρω ότι μπορείτε να τους πετύχετε. Δεν σας έβαλα δύσκολα, έχετε όλοι τη δυναμική γι αυτές τις επιδόσεις. Να θυμάστε μόνο ότι πρέπει να τρέχετε με αυτοσυγκράτηση κι αυτογνωσία, κι όχι ως ριψοκίνδυνοι κομάντο, όπως ο Κώστας Γκελαούζος! Για να καταλάβετε τι εννοώ – η νίκη και το εμφατικό ρεκόρ του Κώστα στον εφετινό ΑΜΑ προφανώς και ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ επίδοση κι επιτυχία, δεν συζητάμε τα αυτονόητα. Κι όμως, φεύγοντας στο 15’30’’ (πρώτο πεντάρι) έδειξε ότι (αν μπορούσε να το κρατήσει μέχρι τέλους) κυνηγούσε ρεκόρ διαδρομής με 2:10’30’’. Κρίμα – οι επικρατούσες άριστες καιρικές συνθήκες βοήθησαν όλους να επιτύχουν ατομικά ρεκόρ, κι έχασε έτσι μέσα από τα πόδια του το 2:15’45’’. Γι αυτό τον λέω όμως κομάντο, γιατί δεν φοβάται! Ας θυμάστε λοιπόν όλοι ότι σε έναν Μαραθώνιο, τα ντόρτια πάντα καραδοκούν… Ο Κώστας γλυκοκοιτάζει εφέτος το 2:13’00’’. Το αν θα γίνει εντός του έτους ο γάμος, ή θα συνεχιστεί κι άλλο το σχετικό φλερτ, μένει να φανεί! Θα φέρει το 2022 το 2:12’59’’; Οψόμεθα!

Β. Δυο σχόλια για τους Τσεκίνι, Λεοντιάδου, Καραβίδα, Μαλτέζο, Ιωαννίδη και Κρέκα, για τις εμφανίσεις τους στους Μαραθωνίους της Βαλένθια και της Θεσσαλονίκης.


Σόνια Τσεκίνι: Για τη Σόνια, οι λέξεις είναι φτωχές να περιγράψουν τι έκανε. Όταν την μια Κυριακή τρέχεις ΑΜΑ (και κατακτάς την 4η θέση…), μέσα στη βδομάδα υποβάλλεσαι σε χημειοθεραπεία, και την επόμενη Κυριακή τρέχεις (και κερδίζεις!) τον 15ο Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης, ό,τι και να πούμε οι υπόλοιποι ακούγεται περιττό. Δέος, σεβασμός, υπερηφάνεια, θαυμασμός. Και συγκίνηση, κι αγκαλιές, και ατελείωτα χειροκροτήματα. Η Σόνια παρέδωσε μαθήματα ζωής, κι έδειξε με τον καλύτερο τρόπο σε όλους όσους μάχονται με το θηρίο εκεί έξω, ότι δεν πρέπει ΠΟΤΕ να το βάζουν κάτω. Υποκλίνομαι.

Στεφανία Λεοντιάδου (Βαλένθια): Είναι ελευθερία το να αφήνεις την ψυχή σου να φύγει. Η πειρατίνα Σεφανία, ξέροντας ότι τα καλά βρίσκονται στη θύελλα, ακροβατούσε σε ένα σχοινί που ήταν έτοιμο να σπάσει. Κι όμως, με απίστευτη δύναμη ψυχής και θέλησης, όχι μόνο το κράτησε, αλλά έκανε και μεγάλο ατομικό ρεκόρ (2:41’40’’), κι αυτό είναι δείγμα τόσο του θάρρους όσο και του ταλέντου της. Θέλω να πιστεύω ότι έχεις επίγνωση της λάθους τακτικής που ακολούθησες (χάνοντας στη βιασύνή της ένα «σίγουρο» 2:39’00’’…), ας είναι η εμπειρία σου χρήσιμη υπενθύμιση ώστε να μην το επαναλάβεις στο μέλλον. Στεφανία, κάθε ανθρώπινο λάθος στον αθλητισμό οφείλεται στην ανυπομονησία. Αν καταφέρεις να κυριαρχήσεις στην παρόρμησή σου και επιτύχεις την απαραίτητη υπομονή κι αυτοσυγκράτηση, θα δεις πόσο θα ωφεληθείς, εντός κι εκτός αθλητικών διοργανώσεων. Στο πρόσωπό σου συγκεντρώνονται πολλές ιδιότητες – αθλήτρια, αρχιτέκτονας, διανοούμενη, μουσικός, ζωγράφος. Διαβάζω σε συνέντευξή σου ότι «…η δυναμική σου μεταβάλλεται όταν το αποφασίσεις εσύ», και ότι «έμαθες έπειτα από καιρό να μετατρέπεις τον δράστη σε φιλόσοφο, το σωτήρα σε παρακινητή και το θύμα σε ήρωα». Μου αρέσει να σε αποκαλώ πειρατίνα γιατί σου αρέσει να ταξιδεύεις σε δύσκολα νερά. Και είναι λογικό να αισθάνεσαι μια πικρία που δεν σου επιτρέπεται να συμμετάσχεις στα πανελλήνια πρωταθλήματα – μήπως όμως κι εσύ έχεις μερίδιο ευθύνης σε τούτο; Εσύ ξέρεις… Πολλά πολλά συγχαρητήρια για τη μεγάλη σου εμφάνιση, όπως και στον εξαίρετο και πολύ τολμηρό προπονητή σου κο Θ. Αναγνώστου. Εύχομαι το 2022 να σου φέρει ό,τι επιθυμείς!

ΥΓ: Μεγάλοι είναι όλοι εκείνοι που δεν έχουν ευνουχιστεί.

 

Γεώργιος Καραβίδας (Βαλενθια): Για το Γιώργο ό,τι και να γράψουμε είναι λίγο! Φιλότιμος, αξιοπρεπής, δυο φορές Πρωταθλητής Ελλάδος στον ΑΜΑ, και με ατομικό ρεκόρ 2:18’30’’ (άτυχος, έχασε για ένα ελάχιστο το όριο πρόκρισης σε δυο Ολυμπιάδες…), είναι ένας τεράστιος αθλητής. Ακόμη πιο εντυπωσιακό δε, είναι ότι συνεχίζει ακόμη, «μαθουσάλας» μεταξύ των πρωταγωνιστών, δείχνοντας εμπράκτως ότι αληθινό είναι εκείνο που αντέχει στο χρόνο. Στη Βαλένθια, πέτυχε ένα εντυπωσιακό 2:35’50’’ (σκεφτείτε ότι είναι γεννημένος το 1972!), που ήταν και ρεκόρ στην κατηγορία του, και προήλθε έπειτα από άριστη τακτική (δεύτερο μισό 30’’ ταχύτερο). Μεγάλο του προσόν το μυαλό του, που όσο το ακονίζει, τόσο περισσότερο κόβει! Η εμπειρία και το παράδειγμά του αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους τους νεότερους και δείχνουν το δρόμο… Γιώργο, η κορυφαία δόξα της ηλικίας είναι ο σεβασμός – κι εσύ τον έχεις κατακτήσει επάξια, τόσο από τους συναθλητές σου όσο κι από τους θιασώτες του αθλήματος. Έχεις τις ευχές και την αγάπη μου!

Λάμπρος Μαλτέζος (Βαλένθια): Ο «λαμπερός» Λάμπρος στη Βαλενθια έκανε άλλη μια άψογη εμφάνιση, που συνοδεύτηκε κι από ατομικό ρεκόρ (2:24’00’’). Παρά το νεαρό της ηλικίας του (27 ετών) τρέχει με μια μοναδική ωριμότητα. Οι κούρσες του χαρακτηρίζονται από υπομονή κι άρτιο σχεδιασμό, και έχουν πολλά να διδάξουν για την αξία της υπομονής, γι αυτό και θα σας τις παρουσιάσω παρακάτω. Από το 2017 έχει τρέξει σε 3 Μαραθωνίους. Βερολίνο, 2017 [2:28’36’’, πρώτο / δεύτερο μισό 1:15’08’’ / 1:13’32’’, μείον 1’40’’], Βαλένθια 2019 [2:25’44, πρώτο / δεύτερο μισό 1:13’58’’ / 1:11’46’’, μείον 2’12’’], Βαλέθια 2021 [2:24’00’’, πρώτο / δεύτερο μισό 1:12’28’’ / 1:11’32’’, μείον 56’’]. Σε καμαρώνω Λάμπρο, γιατί πας βήμα βήμα και με υπομονή, χτίζοντας πέτρα την πέτρα την αθλητική σου πορεία. Εκτιμώ ότι στους αγώνες που θα ρθουν θα σε νικούν μόνο δυνατότεροι σου αθλητές – δύσκολα κάποιος ισάξιος ή υποδεέστερος αθλητικά θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί κάποιο δικό σου λάθος για να σε περάσει. Τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν και στον προπονητή σου, κο Δημήτρη Θεοδωρίδη, που σου διδάσκει όχι μόνο να ξέρεις, αλλά και να πράττεις. Το μεγαλείο δεν υπάρχει στους αθλητές μόνο στη δύναμη και την αντοχή τους, αλλά και στην ορθή (ή όχι…) χρήση που τους κάνουν. Και να θυμάσαι ότι το εύκολο είναι να φτάσεις στην κορυφή, το πραγματικά δύσκολο είναι να μείνεις εκεί… Εύγε Λάμπρο!

Ιάσωνας Ιωαννίδης (Θεσσαλονίκη): Ο Ιάσωνας, προπονητής, παιδαγωγός κι αθλητής, κοσμεί τον σύλλογό του (Ηρακλής). Η πρώτη θέση που κατέκτησε στη Θεσσαλονίκη ήρθε έπειτα από άψογη εμφάνιση κι άριστη τακτική. Όχι μόνο αυτό – θεωρώ ότι αν υπήρχε συναγωνισμός για να τον πιέσει, θα έκανε ακόμη καλύτερο χρόνο! Πέτυχε ατομικό ρεκόρ, πλησίασε το ρεκόρ διαδρομής, αλλά η νίκη του επισκιάστηκε από ένα άσχημο γεγονός στο οποίο μάλιστα αναφέρθηκε αμέσως μετά τον τερματισμό του. Όπως μπορείτε εύκολα να δείτε ανατρέχοντας στη σχετική ειδησεογραφία, η διοίκηση του Καυτατζόγλειου Σταδίου επέδειξε ιδιαίτερα δύσκαμπτη συμπεριφορά προς τους δρομείς αποστάσεων, μην επιτρέποντάς τους την προπόνηση τους στο χώρο του σταδίου κατά τους ιδιαίτερα θερμούς καλοκαιρινούς μήνες πέραν του ωραρίου λειτουργία. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, έφτασαν να καλέσουν την αστυνομία για να τους απομακρύνει… Ναι, οι κανόνες είναι κανόνες. Ωστόσο οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε ότι όπως υπάρχει το γράμμα, έτσι υπάρχει και το πνεύμα του νόμου. Οι κανόνες οφείλουν να δρουν υποστηρικτικά προς τα μέλη μιας κοινωνίας, και οι κατέχοντες θέσεις ισχύος οφείλουν να μην διυλίζουν τον κώνωπα. Αλλιώς ολισθαίνουμε σε άλλες καταστάσεις… Όπως και να χει, ο Ιάσωνας ανέδειξε το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (άλλωστε αυτό αφορά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις ανά την επικράτεια…) και μπράβο του γι αυτή την τοποθέτηση. Έχω γράψει και στο παρελθόν ότι οι πρωταθλητές έχουν υποχρέωση να μιλούν δημόσια, κι ο Ιάσωνας δικαίωσε στο έπακρο το χαρακτηρισμό «πρωταθλητής». Ιάσωνα, η συγχώρεση είναι πάντα πιο αντρίκια από την τιμωρία. Για τούτο, προχώρα όπως ξέρεις και μη φοβάσαι, τα έργα σου είναι η καλύτερη απάντηση σε τέτοιες πρακτικές. Ο σεβασμός είναι αρετή, κι εσύ το εμπράκτως στους αθλητές σου. Συγχαρητήρια!

ΥΓ: Ο Σοφοκλής έλεγε «δεν γεννήθηκα για να μισώ, αλλά μόνο για να αγαπώ».

Γιάννης Κρέκας (Θεσσαλονίκη): Θα ήθελα να δώσω διπλά συγχαρητήρια στο Γιάννη. Τόσο για τη 2η θέση που κατέκτησε στον Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης, όσο και για την 3η θέση που κατέκτησε μια εβδομάδα νωρίτερα στον ΑΜΑ η σύζυγος κι αθλήτριά του Βασιλική Κωνσταντινοπούλου (ανατέλλον άστρο…). Μάλιστα, κι οι δυο έκαναν άψογες εμφανίσεις, ακολουθώντας εξαιρετική στρατηγική, δείχνοντας μας ποιος είναι ο δρόμος προς την επιτυχία. Ειδικότερα η Βασιλική, παρά το νεαρό της ηλικίας της (25 χρονών), έδειξε στην παρθενική της εμφάνιση στον ΑΜΑ εξαιρετικά χαρακτηριστικά (αυτογνωσία, σύνεση, ωριμότητα), αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Βάλτε στόχο για το 2022 το 2:45’00’’ (Βασιλική) και 2:31’30’’ (Γιάννης). Είναι λίγο τολμηρό, όχι όμως κι ακατόρθωτο. Σας εύχομαι να στε πάντα αγαπημένοι κι ενωμένοι, να χαίρεστε το παιδάκι σας, και τα καλύτερα έρχονται, έχετε όλο το μέλλον μπροστά σας. Η αγάπη είναι ο σημαντικότερος από όλους τους αγώνες! Σας αφιερώνω μια κρητικιά παροιμία: κόψε ξύλο κάνε Αντώνη, κι από πλάτανο Μανώλη, κι ανε πεις και για το Γιάννη, ό,τι ξύλο κόψεις κάνει! Να στε πάντα καλά!

Γ. Βραβεία Επιτροπάτου

Στο τέλος κάθε χρονιάς, είθισται το Επιτροπάτο να βραβεύει τους αθλητές και τις αθλήτριες που ξεχώρισαν για τη χρονιά που φεύγει. Για εφέτος, τα βραβεία παρουσιάζονται παρακάτω.

Το Επιτροπάτο επέλεξε (θεωρούμε με τη σύμφωνη γνώμη όλων σας…) το κόστος των βραβείων (1 ευρώ ανά άτομο) να κατατεθεί εφέτος ως ελάχιστη βοήθεια στην ΑΘΛΗΣΥ Αρκαλοχωρίου, για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων κατοίκων της περιοχής. Ανυπομονούμε να βρεθούμε όλοι εκεί ξανά στον Ημιμαραθώνιο του 2022, με την ευχή να επιστρέψουν τα χαμόγελα...

 

Δ. Επίλογος

Φίλοι μου καλοί, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις έναν Μαραθώνιο. Α. Αργά αργά. Β. Με βιασύνη. Γ. Με υπομονή. Δ. Μοναχικά, ή με παρέα. Ε. Με μεγάλους στόχους. ΣΤ. Με μικρές απολαύσεις. Ζ. Με πίστη κι ευγνωμοσύνη. Εσείς είστε εκείνοι που θα αποφασίσετε τον δικό σας τρόπο και τον δικό σας δρόμο. Άλλωστε το ταξίδι είναι πιο σημαντικό από τον τερματισμό, το γνωρίζετε... Στους νέους αθλητές, η απερισκεψία είναι ο καρπός της νιότης τους. Αλλά η σοφία, είναι ο καρπός της εμπειρίας. Η γνώση είναι δύναμη, όμως η σοφία είναι η πραγματική ελευθερία. Να θυμάστε πάντα ότι το είναι μας είναι το μυαλό μας. Αυτό είναι που τα κάνει όλα πιο εύκολα. Αξιοποιείτε το μυαλό και την ψυχή σας – είναι τα μόνα που μας ανήκουν πραγματικά, τα μόνα που δεν μπορεί να μας στερήσει ουδείς. Όποια κρίση κι αν διανύουμε, όποια δυσκολία κι αν βιώνουμε, το πνεύμα μας θα μας βοηθήσει να τα ξεπεράσουμε. Τίποτα δεν αναπαύεται, τα πάντα κινούνται, όλα είναι ρευστά, και κάθε αποτέλεσμα έχει την αιτία του. Όποιος το καταλαβαίνει αυτό, βρίσκεται στην οδό της κυριαρχίας. Μην αφήσετε τη φλόγα της σοφίας να σβήσει! Το Επιτροπάτο εύχεται σε όλους σας η νέα χρονιά να φέρει μόνο όμορφα πράγματα. Καλούς δρόμους, καλή χρονιά, χρόνια πολλά, υγεία κι αγάπη.

ΥΓ: Βραβείο Πρόοδου, Υγείας κι Αγάπης, αφιερωμένο σε όλους τους δρομείς, βραβευμένους και μη, και σε όλους τους αναγνώστες του παρόντος, από τον Χαλίλ Γκιμπράν: «Υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν με χαρά, κι αυτή η χαρά είναι η ανταμοιβή τους»

Με τιμή, Στέφανος Αντωνάκης

Ηράκλειο, 22/01/2022