Εικονική πραγματικότητα: Μοναδική εμπειρία ή ψευδαίσθηση;

 Runbeat Team   14:21 12-01-2021  

Εικονική πραγματικότητα: Μοναδική εμπειρία ή ψευδαίσθηση;


Με την τεχνολογία να προχωράει παντού με ραγδαίους ρυθμούς, όπως είναι λογικό το τρέξιμο δεν θα μπορούσε να είχε μείνει εκτός. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αμέτρητα gadgets σε σχέση με το τρέξιμο, όπως τα smartwatches, οι διάφορες καινοτομίες που υπάρχουν στην ένδυση, αλλά ακόμα και οι τρόποι διεξαγωγής των αγώνων.

Η τεχνολογία πλέον έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που μπορεί να μας προσφέρει ακόμα και την εμπειρία ενός εικονικού τρεξίματος. Πως γίνεται αυτό; Η εταιρεία Virtuix έχει ανακοινώσει πως πρόκειται να κυκλοφορήσει έναν ειδικό διάδρομο τρεξίματος ο οποίος θα μας επιτρέπει να τρέξουμε σε Virtual Reality.

Γι’ αυτούς που δεν γνωρίζουν, το Virtual Reality σημαίνει επαυξημένη πραγματικότητα, δηλαδή τη δυνατότητα που μας δίνει η τεχνολογία να μεταφερόμαστε κατά κάποιο τρόπο σε έναν άλλο κόσμο από το σπίτι μας και με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Το θέμα είναι αν η ανθρωπότητα έχει ανάγκη τέτοιες τεχνολογίες, από τη στιγμή που το τρέξιμο είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει πολύ απλά αν βγούμε από το σπίτι μας.

Η συγκεκριμένη συσκευή, αλλά και άλλες παρόμοιες VR συσκευές και διάδρομοι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους, με σκοπό να μας γυμνάσουν αλλά και να μας ψυχαγωγήσουν. Ο διάδρομος της Virtuix περιλαμβάνει ένα VR Headset (γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας), ένα «γιλέκο» συνδεδεμένο με όλη την κατασκευή και όπως είναι φυσικό, τον ίδιο τον διάδρομο. Ουσιαστικά ανήκει στον χώρο του gaming, διότι είναι φτιαγμένη για να παίζει βιντεοπαιχνίδια, με έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή του είναι ιδιαίτερα… τσουχτερή, καθώς αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και θα κοστίζει $1,995.

Το ζήτημα μας βέβαια δεν είναι να παρουσιάσουμε τη συσκευή, αλλά να εξετάσουμε την χρησιμότητά της. Σίγουρα και οι δύο απόψεις έχουν βάση. Δηλαδή σίγουρα είναι κάτι το εντυπωσιακό, το «φρέσκο» και το φουτουριστικό, όμως μήπως είναι μία ακριβή ψευδαίσθηση; Η τεχνολογία υπάρχει για να μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που ίσως να έχει προχωρήσει αρκετά, χωρίς να χρειάζεται.

Η τεχνολογία των VR είναι κατά κοινή ομολογία μία απίστευτη εμπειρία, ειδικά για όσους τη δοκιμάσουν για πρώτη φορά, όμως είναι καλό να περιοριστεί στο χώρο του θεάματος και του gaming. Ο όρος τρέξιμο δεν θα πρέπει να γίνει ένα με την τεχνολογία, αλλά απλά να εκμεταλλευθεί τις χρήσιμες λειτουργίες και δυνατότητές της. Το τρέξιμο θα πρέπει να γίνεται σε εξωτερικούς χώρους ή σε γυμναστήρια και όχι σπίτια με τη βοήθεια ενός ακριβού διαδρόμου, που πολύ απλά μας δίνει ψευδαισθήσεις.

Όπως και να το κάνουμε, το VR Running υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Εννοείται πως είναι μία επιλογή εκγύμνασης με αρκετό ενδιαφέρον, όμως αναμένεται σε βάθος χρόνου να είναι δύσκολο να καταφέρει να κερδίσει τους λάτρεις του κλασσικού αθλητισμού και του τρεξίματος.